MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 14. 11. 2015.

Uspješno gostovanje belomanastirskog kazališta u Ubu

Aleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Igor Farkaš, Ana-Marija ZorčecAleksandar Momčilović, Biljana Marušić, Igor Farkaš, Ana-Marija ZorčecPozorišni festival "Repassage fest" u svom osmom izdanju, koji okuplja najbolja amaterska kazališta s prostora bivše Jugoslavije, održan je u gradiću Ubu u Srbiji od 9. do 17. XI. 2015. godine. Šest najboljih kazališnih predstava branilo je boje svojih zemalja: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a budući da Makedonija – zbog nedostatka financijskih sredstava – nije mogla poslati svog predstavnika, u zamjenu je igrana još jedna predstava iz Srbije.

S portala nezavisnih internet-novina Kolubarskog okruga prepričavamo članak Dragane Nedeljković (kolubarske.rs).

Plakat ubskog festivala 'Repassage fest'Plakat ubskog festivala 'Repassage fest'Pretposljednjeg, petog takmičarskog dana za Okruglim stolom kritike govorilo se o predstavi "Dnevnik Anne Frank" Gradskog kazališta Beli Manastir, prikazanoj u subotu, 14. XI. 2015. godine, i urađenoj po istoimenoj drami američkih pisaca Frensis Gudrič (Frances Goodrich) i Alberta Heketa (Albert Hackett).

Okrugli stol kritike: glumci Gradskog kazališta i članovi žirijaOkrugli stol kritike: glumci Gradskog kazališta i članovi žirijaPetar Lalić, rodonačelnik "Repasaža", predsjednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike, istakao je da je "Dnevnik Anne Frank" simbol straha i nade, simbol stradanja jevrejskog (židovskog) naroda i simbol Holokausta.

- Moji prvi utisci o predstavi su da je reditelj Cvetin Aničić napravio izuzetno zanimljivu predstavu i da u njegovoj postavci ne dominiraju surovi realizam i bekstvo od stvarnosti, već koreografska scenografija, kao hor u antičkoj drami. Jači od straha, od stradanja i smrti su nada i žudnja za životom, koje Ana ispoljava, a što nam odvlači pažnju od stvarnosti. U tim trenucima, kako bi nas vratilo u surovu stvarnost, protutnji voz, čuju se pucnji i drugi elementi straha, koje glumci doživljavaju na različite načine. Jedni neurotično, neko ga shvata za privremeno, a kroz predstavu provejava lajt-motiv: ovo neće dugo trajati. Međutim, kroz muziku osećamo da će tragedija brzo doći. To je ono što je dominiralo, kao i slike koje pokušavaju da radost življenja pretpostave strahu od umiranja – najpozitivniji su motivi izvedbe. Reditelj je imao vrlo uverljivu postavku: kako na simboličan način dočarati amplitudu između života i smrti – bio je nadahnut u pojašnjenju predstave iz Belog Manastira Petar Lalić.

Mlada Dunja Vlahek, učenica drugog razreda srednje škole, nametnula se, prema Lalićevim riječima, pojavom: ona zrači. A toj pojavi su kontrast deportacija i smrt kao neminovna stvarnost.

Dunja Vlahek u ulozi Anne FrankDunja Vlahek u ulozi Anne Frank- Radili smo na predstavi godinu dana. U početku mi je bilo veoma teško, dok nisam pročitala knjigu "Dnevnik Anne Frank", a poslije toga mi je bilo znatno lakše da se uživim u lik i, mislim, odigram dobroiskrena je Dunja Vlahek.

O radu s redateljem Cvetinom Aničićem govorio je mladi glumac Aleksandar Momčilović, koji je u predstavi bio smireni i racionalni Otto Frank.

- S njim je veoma teško raditi, a predstavu smo radili veoma dugo jer je redatelj vrlo zahtjevan. Dugo smo se uživljavali u ulogerekao jeAleksandar Momčilović.

O predstavi je govorio i Milan Bosiljčić, član žirija, profesor i pjesnik iz Uba (lokalno se kaže: s Uba).

- Imao sam utisak da vi i niste glumci. Ispred mene su se nalazili ljudi na psihoterapiji. Prikazali ste psihodramu, terapeutski kôd koji je iznad života. Naime, u vašem izvođenju "Dnevnik Anne Frank" je vrsta terapije, a likovi su unakaženi besmislom i nisu našli protivtežu, već ravnotežu u besmislu. Inače, svi rediteljski alati: oštrina, jednostavnost i mističnost bili su dobro nabrušeni – istakao je Bosiljčić.

Žiri publike, kojega su sačinjavali glumci ubskog amaterskog Pozorišta "Raša Plaović": Snežana Jovanović, Mirjana Simić, Vojislav Raonić i Vladimir Tadić, za glumca večeri jednoglasno je izabrao Dunju Vlahek, Annu Frank u predstavi "Dnevnik Anne Frank" Gradskog kazališta Beli Manastir, dok je zahvalnicu za učešće na "Repasažu" direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić uručio predstavniku Gradskog kazališta Zoranu Hermanu, koji ju je primio umjesto odsutne predsjednice Gradskog kazališta Daniele Taslidžić Herman.

* * *

Za "Oazinu" web-stranicu Daniela Taslidžić Herman kaže da je belomanastirsko kazalište po prvi put bilo u Ubu na tom prestižnom festivalu. Belomanastirski glumci kući su se vratili puni dojmova o velikom gostoprimstvu domaćina, koji su im priredili ugodan boravak u prekrasnom smještaju blizu lokalnog jezera. Članovi ubskog pozorišta goste su upoznali sa svojim gradićem i svojim pozorištem te ih zabavljali na druženju nakon predstave (mladima je svakako najzanimljiviji bio "čika Vojo", koji ih je zabavljao do kasno u noć). Time je Gradsko kazalište Beli Manastir uspostavilo novu suradnju i novo kazališno prijateljstvo, koji će biti nastavljeni uzvratnim susretom u Belom Manastiru.Vanessa Herman, Dunja Vlahek, Maja Grujić, Nebojša Šimić, Nemanja Bukvić, Ana-Marija Zorčec, Zoran Herman, Biljana Marušić, Aleksandar MomčilovićVanessa Herman, Dunja Vlahek, Maja Grujić, Nebojša Šimić, Nemanja Bukvić, Ana-Marija Zorčec, Zoran Herman, Biljana Marušić, Aleksandar Momčilović

Mlada glumica Dunja Vlahek "zapela" je za oko predsjednici Gradskog kazališta Beli Manastir Danieli Taslidžić Herman još dok je bila učenica nižih razreda osnovne škole, a zapazila ju je na školskim priredbama. Nekoliko godina kasnije, u suradnji sa školskom dramskom grupom "Stage roar", vodstvo Kazališta dovelo je tada 13-godišnju Dunju Vlahek u Kazalište. Ulogu Anne Frank dodijelila joj je upravo Daniela Taslidžić, smatrajući da je ona idealna za tu ulogu, što se kasnije pokazalo potpuno opravdanim, a dramaturško-režijski dio savršeno je upotpunio redatelj Cvetin Aničić iz Šida.

Glavne nagrade ubskog festivala dodjeljuju se 17. XI., kad će biti proglašeni najbolji kazališni amateri s područja bivše Jugoslavije.

Predstava "Dnevnik Anne Frank", zbog velikog interesa javnosti, peti će put u Belom Manastiru biti prikazana 21. studenoga u 19 sati povodom Europske Noći kazališta.

Pročitano 1366 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok