MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Četvrtak, 31. 03. 2016.

Fotovijest: Bicikl od slame

Pogled prema nekadašnjoj 'Čingi-lingi čardi'Pogled prema nekadašnjoj 'Čingi-lingi čardi'

Vesna Nedić, Ana Jeličić, Ljubica Buha, Miroslava Kralj, Jasna Petrović, Sofija PetrovićVesna Nedić, Ana Jeličić, Ljubica Buha, Miroslava Kralj, Jasna Petrović, Sofija PetrovićU srijedu, 30. III. 2016. godine, s početkom u 18:30 sati, održana je sjednica Upravnog odbora (UO) Mirovne grupe Oaza. Pored predsjednice "Oaze" dr. Miroslave Kralj, koja je po funkciji članica i predsjedavajuća UO, na sjednici su bile i članice UO: Ljubica Buha, Jasna Petrović i Sofija Petrović te direktorica "Oaze" Vesna Nedić i zapisničarka Ana Jeličić.

Tanja Vidović ('Zlatna dob') i Vesna Nedić ('Oaza')Tanja Vidović ('Zlatna dob') i Vesna Nedić ('Oaza')U srijedu, 30. III. 2016. godine, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić u Zakladi Slagalica u Osijeku potpisala je ugovor vrijedan 33.800 kuna za projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Taj projekt "Oaza" će provesti u partnerstvu s udrugom "Svjetlo nade" iz Kneževa.

Članovi i članice stručne platformeČlanovi i članice stručne platformeOsječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava organizirao je 29. III. 2016. godine treći sastanak lokalne stručne platforme Beli Manastir u svrhu jačanja načela dobrog upravljanja i antidiskriminacije na lokalnoj razini. Uime Mirovne grupe Oaza na sastanku su bile Ana Jeličić i Vesna Nedić, a inicijalni sastanak platforme održan je 16. VI. 2015. godine.

'Oazin' novi projekt'Oazin' novi projektKrajem ožujka 2016. godine "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić potpisala je poštanskim putem ugovor vrijedan 40.000,00 kn s Ministarstvom socijalne politike i mladih za financiranje projekta "Dostojanstveno starenje". Projekt je prošao na natječaju za prijavu projekata usmjerenih unapređenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici.

Taj projekt "Oaza" će provesti u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom. Cilj projekta je kroz organiziranje dnevnih aktivnosti, koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba, smanjiti njihovu socijalnu isključenost na području Grada Belog Manastira.

Nedjelja, 27. 03. 2016.

Uskršnje jutro godine 2016.

'Zec' je ove godine bio baš - izdašan'Zec' je ove godine bio baš - izdašan

Odjel 3.a učiteljice Ivane HannichOdjel 3.a učiteljice Ivane HannichNakon odrađene prve radionice (vidjeti ovdje), učenici OŠ "Dr. Franjo Tuđman" iz Belog Manastira, sa svojim učiteljicama i učiteljem, u ožujku 2016. godine održali su drugu radionicu u sklopu "Oazinog" projekta "Nenasilje je baš fora" pod nazivom "Pružimo si ruke".

Neki voli kartanje...Neki voli kartanje...U srijedu, 23. III. 2016. godine, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe, a u sklopu "Oazinog" projekta "Naučimo volontirati", održana je još jedna volonterska akcija "Volontirajmo jednom mjesečno u domu za starije osobe". Akciji se odazvalo sedam "Oazinih" volontera i volonterki: Berta, Borislava, Dajana, Donka, Margita, Mira i Saša.

Radno vrijeme: 8-20 satiRadno vrijeme: 8-20 satiTokom drugog mjeseca u 2016. godini "Oazin" internet-klub imao je 162 posjetitelja, što je blago povećanje u odnosu na prethodni mjesec, kad je imao 131 posjetitelja. Klub je i dalje otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a nalazi se u belomanastirskom Društvenom centru u Ulici J. Antala 3.

Najčešći posjetitelji su djeca, koja slobodno vrijeme provode igrajući internetske igrice ili se dopisuju putem sveprisutnog Facebooka.

Beli Manastir, 23. III. 2016, 19 satiBeli Manastir, 23. III. 2016, 19 satiU srijedu, 23. III. 2016. godine, u kinodvorani belomanastirskog Centra za kulturu, Novosadski novi teatar odigrat će dvije kazališne predstave.

Ponedjeljak, 21. 03. 2016.

Javna tribina u obranu demokracije

Drago Hedl, Marina Škrabalo, Vesna Teršelič, Miljenko Turniški i Urša RaukarDrago Hedl, Marina Škrabalo, Vesna Teršelič, Miljenko Turniški i Urša RaukarU ponedjeljak, 21. III. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku održana je javna tribina pod nazivom "Građanski sat – u obranu demokracije" u organizaciji Platforme 112 i Antifašističke lige te u suradnji s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek. Na tribini je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

'Oazine' aktivistice prave poklon-paketiće'Oazine' aktivistice prave poklon-paketićeKao i prethodnih godina, Mirovna grupa Oaza i ove je godine pripremila skroman znak pažnje za uskršnje blagdane te je pripremila poklon-paketiće za korisnike "Oazinih" socijalnih usluga pomoć u kući i besplatna dostava toplih obroka, kojih ukupno ima 51.

"Oazine" aktivistice Stela, Vesna i Sanela spakirale su keks i ljute bombone u poklon-paketiće, koji će sljedećih dana biti dostavljeni korisnicima. U poklon-paketićima nalaze se i prigodne čestitke, koje su izradile "Oazine" kreativke koje dolaze na likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom.

Slasne kobasice...Slasne kobasice...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Nedjelja, 20. 03. 2016.

Odvoz plastike na reciklažu

Odvoz plastike u Belom Manastiru 25. III. 2016.Odvoz plastike u Belom Manastiru 25. III. 2016.Od 21. do 26. III. 2016. godine "Baranjska čistoća" odvozit će plastiku po ovom rasporedu:

  • 21. III. (ponedjeljak) – općine Jagodnjak i Petlovac
  • 22. III. (utorak) – općine Darda i Čeminac
  • 23. III. (srijeda) – Općina Bilje
  • 24. III. (četvrtak) – općine Draž i Popovac
  • 25. III. (petak) – grad Beli Manastir i prigradska naselja (Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina)
  • 26. III. (subota) – Općina Kneževi Vinogradi

Jadranka Radošević i Radmila OgnjenovićJadranka Radošević i Radmila Ognjenović(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" proširilo je područje svojih aktivnosti pa je osnovalo neformalni književni klub, koji će se – pod rukovodstvom predsjednice Radmile Ognjenović – okupljati jednom mjesečno u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru i organizirati okupljanja za ljubitelje književnosti i drugih umjetnosti.

Subota, 19. 03. 2016.

71. godišnjica Bolmanske bitke

Recital na Bolmanskom spomenikuRecital na Bolmanskom spomeniku(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje-1, ovdje-2,
ovdje-3, ovdje-4 i ovdje-5)

U subotu, 19. III. 2016. godine, u Bolmanu je svečano obilježena 71. godišnjica Bolmanske bitke. Program obilježavanja sastojao se od polaganja vijenaca na spomenicima u Petlovcu i Baranjskom Petrovom Selu, na centralnom spomeniku na raskršću puteva Bolman – Baranjsko Petrovo Selo – Petlovac te na spomeniku u Bolmanu.

Subota, 19. 03. 2016.

Dan narcisa u Belom Manastiru

Narcis - simbol buđenja života i nadeNarcis - simbol buđenja života i nadeU subotu, 19. III. 2016. godine, od 10 do 13 sati, na belomanastirskom Trgu slobode obilježen je Dan narcisa, humanitarna akcija koja je posvećena ženama oboljelima od karcinoma dojke te prevenciji i ranom dijagnosticiranju te zloćudne bolesti.

Ana Jeličić (desno) na konferenciji u RijeciAna Jeličić (desno) na konferenciji u Rijeci(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. III. 2016. godine, Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz Rijeke organizirala je jednodnevnu konferenciju pod nazivom "Poziv na buđenje – uloga koordinatora volontera", što je ujedno i naziv međunarodnog projekta koji se provodio u partnerstvu pet zemalja: Hrvatske, Latvije, Mađarske, Rumunjske i Slovačke. "Oazin" volonterski centar na konferenciji je predstavljala Ana Jeličić.

Četvrtak, 17. 03. 2016.

Novi tečaj njemačkog jezika

Prva grupaPrva grupa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U srijedu i četvrtak, 16-17. III. 2016. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra počeo je novi tečaj njemačkog jezika za 30 polaznika. Kako je njemački jezik sve popularniji i traženiji u području zapošljavanja, Mirovna grupa Oaza ponovno je organizirala tečaj za sve zainteresirane i to ovoga puta čak u tri grupe.

Četvrtak, 17. 03. 2016.

Prijava za javne radove HZZ-a

Nada Šinko i Vesna NedićNada Šinko i Vesna NedićU četvrtak, 17. III. 2016. godine, "Oazina" direktorica Vesna Nedić predala je Nadi Šinko, voditeljici belomanastirske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), svu potrebnu dokumentaciju za dobivanje potpore za javne radove na poslovima radnik/ca za pomoć u kući na razdoblje od šest mjeseci.

Memorijalni skupMemorijalni skup

Ponedjeljak, 14. 03. 2016.

Javna tribina o volontiranju

Ana Jeličić i Jelena KamenkoAna Jeličić i Jelena Kamenko(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 14. III. 2016. godine, s početkom u 18 sati, u zajedničkom prostoru Društvenog centra održana je javna tribina pod imenom "Vrijednosti i prakse volontiranja te priznavanje kompetencija stečenih volontiranjem". Tribinu je organizirao "Oazin" volonterski centar kao dio projekta "Naučimo volontirati", kojega financira Ministarstva socijalne politike i mladih.

Ponedjeljak, 14. 03. 2016.

Kako se prodaje vino u Istri?

Diskont vina u VrsaruDiskont vina u Vrsaru

Nedjelja, 13. 03. 2016.

Fešta od ulja u Krasici kod Buja

'Oleum olivarum' u pitoresknoj Krasici'Oleum olivarum' u pitoresknoj Krasici(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu i nedjelju, 12-13. III. 2016. godine, u Krasici, pitoresknom mjestašcu nedaleko od Buja, održan je devetnaesti "Oleum olivarum" (ili "fešta od ulja"), jedan od najstarijih sajmova maslinovog ulja u Hrvatskoj. Manifestacija je već prerasla u međunarodnu smotru maslinovog ulja, u kojoj učestvuju znanstveno-istraživačke institucije, udruge maslinara te proizvođači maslinovog ulja iz Hrvatske, Italije i Slovenije.

Nedjelja, 13. 03. 2016.

20-metarski mural u Osijeku

Velikani znanosti s hrvatskog tlaVelikani znanosti s hrvatskog tlaOd ljeta 2010. godine na ogradnom zidu Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u osječkoj Ulici Dragutina Neumana nalaze se likovi Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle. Portreti su to "velikana znanosti s hrvatskog tla", kako je svoj golemi mural naslovio osječki grafiter Igor Dešić (tada 20-godišnjak).

Dvadeset godina rada i trudaDvadeset godina rada i truda(Fotoalbum Rajka Cicaka može se vidjeti ovdje)

U subotu, 12. III. 2016. godine, s početkom u 19 sati, u belomanastirskoj kinodvorani održan je godišnji koncert Mađarske kulturne udruge (MKU) "Pélmonostor", na kome je – uz predstavnike Grada Belog Manastira – bio zavidan broj posjetitelja.

Subota, 12. 03. 2016.

Izložba "Riznica duginih boja"

Peškiri svih duginih bojaPeškiri svih duginih boja(Fotoalbum Rajka Cicaka može se vidjeti ovdje)

U subotu, 12. III. 2016. godine, u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, Srpsko udruženje žena (SUŽ) "Dukat" priredilo je izložbu peškira pod imenom "Riznica duginih boja". Izložbu je, nakon uvodne riječi predsjednice "Dukata" Radmile Ognjenović, otvorila Jadranka Sabljak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, u prisustvu Predraga Stojanovića, zamjenika belomanastirskog gradonačelnika, i većeg broja gostiju.

Start druge etape u VrsaruStart druge etape u Vrsaru(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 12. III. 2016. godine, u 10 sati i 45 minuta, "Oazin" fotoreporter zatekao se na Obali maršala Tita u Vrsaru, u trenutku kad je počinjala druga etapa biciklističke urtke 13. Istarsko proljeće. Ta etapa obuhvatala je rutu dugačku nekih 140 km: Vrsar – Limski kanal – Rovinj – Bale – Kanfanar – Žminj – Gračišće – Kršan – Dolenja Vas – Lupoglav – Buzet – Motovun i trajala je do 15 sati.

Tradicionalno jelo: zamotaniceTradicionalno jelo: zamotanice

Baranjski peškirBaranjski peškirSrpsko udruženje žena "Dukat" poziva sve zainteresiranje na otvaranje izložbe "Riznica duginih boja". Otvaranje će biti u subotu, 12. III. 2016. godine u Srpskom kulturnom centru u Belom Manastiru, Ulica Imre Nađa 8, s početkom u 18 sati.

Ana Jeličić ('Oaza') pozdravlja skupAna Jeličić ('Oaza') pozdravlja skup(Fotoalbum se može vidjeti na FB-u ovdje)

U četvrtak, 10. III. 2016. godine, Matica umirovljenika Grada Belog Manastira (koju ne treba brkati s Maticom umirovljenika Hrvatske - Udrugom Beli Manastir) održala je u Velikoj vijećnici svoju redovnu godišnju skupštinu, kojoj su prisustvovali članovi MU-a i njihovi gosti: zamjenik belomanastirskog gradonačelnika Marko Bogatić, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak, predsjednik i potpredsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Šutalo i Milan Dadić te predstavnica "Oaze" Ana Jeličić.

Natalija Havelka, Mirela Alagić, Duško Kostić, Erika Jasnić i Ana JeličićNatalija Havelka, Mirela Alagić, Duško Kostić, Erika Jasnić i Ana JeličićU srijedu, 9. III. 2016. godine, u belomanastirskom Društvenom centru održan je motivacijski sastanak po projektu "Civilno društvo za odgovorno upravljanje" u organizaciji Centra za mir Osijek. Sastanak je po prvi put vodila nova koordinatorica za Osječko-baranjsku županiju Natalija Havelka, koja je zamijenila dosadašnjeg koordinatora Mirena Špeka, koji je otišao na novu dužnost.

Sanela i Snežana za ...Sanela i Snežana za ..."Oazina" likovno-kreativna radionica za žene koja je "padala" na dan 8. III. 2016. godine bila je, razumljivo, posvećena Danu žena. Sve prisutne kreativke i "Oazine" aktivistice dobila su na dar ružu i malu čestitku, koje su samoinicijativno i od svojih materijala izradile kreativke Stela Stanojević i Snežana Kapular. Hvala im na toj lijepoj gesti.

Utorak, 08. 03. 2016.

Humanitarni sajam u Osijeku

Ljubica Molnar na sajmu u OsijekuLjubica Molnar na sajmu u Osijeku

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak i utorak, 7-8. III. 2016. godine, na osječkom Trgu Ante Starčevića, održan je prvi humanitarno-donacijski korizmeni sajam u organizaciji udruge "Putevi milosti" i u suradnji s udrugama "Život treće dobi", "Krila leptira" iz Suze i drugima. Na sajmu su učestvovali i neki Baranjci, među njima i Ljubica Molnar, jedna od "Oazinih" "bisernica".

Utorak, 08. 03. 2016.

Svim ženama sretan 8. mart

Sretan 8. martSretan 8. mart

Ponedjeljak, 07. 03. 2016.

In memoriam: Lajoš Nađ (1944-2016)

Lajoš NađLajoš NađU petak ujutro, 4. III. 2016. godine, u osječkoj bolnici iznenada je preminuo Lajoš Nađ iz Belog Manastira, četiri dana nakon teške operacije i nakon što je izgledalo da se dobro oporavlja. Sahranjen je u ponedjeljak, sedmog marta, na belomanastirskom Katoličkom groblju, ispraćen od mnogobrojnih prijatelja, poznanika, komšija, simpatizera "Šparte", pustaraša, rodbine i članova porodice: supruge Cvije, sina Lea i kćerke Zite te pobratima Branislava Iličina – Kobea, nekadašnjeg igrača NK Osijeka.

Lajoš će ostati upamćen kao nekadašnji igrač belomanastirskog Nogometnog kluba "Šparte" iz njezinog zlatnog doba, kasnije veliki navijač "Šparte" i beogradske "Crvene zvezde", te kao poznati kolekcionar.

Veselim se svakom posjetu gerontodomaćiceVeselim se svakom posjetu gerontodomaćiceU mjesecu veljači 2016. godine tri "Oazine" gerontodomaćice obavile su ukupno 96 obilaska starih osoba na području Grada Belog Manastira, pružajući im besplatnu socijalnu uslugu pomoć u kući. Takva pomoć pružana je za ukupno 15 osoba (13 žena i dva muškarca). Sredinom mjeseca jedna od korisnica odselila se kod sina pa je "Oazine" gerontodomaćice više ne obilaze.

Pri obilascima starih osoba obavljeni su sljedeći poslovi:

  • 43 spremanja po kući
  • 32 nabavljanja namirnica
  • 25 unošenja drva

Tradicionalno baranjsko jelo: pačeTradicionalno baranjsko jelo: pače

Privjesci od fimo-masePrivjesci od fimo-mase(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U drugom mjesecu 2016. godine održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. Na njima je bilo od 10 do 12 korisnica. Na dvije radionice izrađivali su se privjesci od fimo-mase i oslikavali različitim motivima, a na preostale dvije izrađivale su se ruže od tekstila. Za tu svrhu "Oazine" kreativke iskoristile su košulje donirane "Oazinoj" burzi odjeće i obuće, koje su zbog dotrajalosti bile pripremljene za recikliranje.

Strategija Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NETStrategija Mreže pružatelja socijalnih usluga SOS-NETU petak, 4. III. 2016. godine, s početkom u 14 sati, u kućia Udruženja "Baranja" u Lugu održan je radni sastanak učesnika, nositelja i partnera projekta SOS-NET. Na sastanku je bila i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ženske cipele iz velike donacijeŽenske cipele iz velike donacije(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Oazina" burza odjeće i obuće odradila je i u mjesecu veljači 2016. godini svoje uobičajene aktivnosti. Doniranu robu zaprimila je 15 puta, a izdavala ju je 30 puta ugroženim osobama s područja Grada Belog Manastira, ali i iz mjesta koje pripadaju drugim baranjskim općinama (Bolman, Darda, Kneževo).

Zavod za baranjsku povjesnicuZavod za baranjsku povjesnicuZavod za baranjsku povjesnicu i Centar za kulturu Grada Beloga Manastira, u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru i Državnim arhivom u Osijeku, organiziraju međunarodni znanstveni skup na kojem će se okupiti sudionici iz Hrvatske (Osijek, Vukovar), Bosne i Hercegovine (Tuzla), Mađarske (Pečuh, Segedin) i Srbije (Sombor, Novi Sad). Skup će se održati u petak, 11. III. 2016. godine, u belomanastirskoj Velikoj vijećnici, s početkom u 9 sati.

Srijeda, 02. 03. 2016.

Rad "Oazine" praonice (II/2016)

Gerontodomaćica Jelena slaže oprano rubljeGerontodomaćica Jelena slaže oprano rubljeI u mjesecu veljači 2016. godine "Oaza" je nastavila pružati besplatnu socijalnu uslugu pranja rublja za svoje korisnike koje obilaze "Oazine" gerontodomaćice u sklopu usluge pomoć u kući. Korisnicima takva vrsta pomoći mnogo znači jer sami ili nisu u mogućnosti ili nemaju sredstava za samostalnim pranjem u svojim domovima.

Gerontodomaćice donose rublje na pranje u "Oazinu" praonicu u Društvenom centru, suše ga, slažu i vraćaju korisnicima, a nekima odmah odnose kući jer imaju zaštićen prostor za sušenje.

Novi izazov: quilling-tehnikaNovi izazov: quilling-tehnika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Proletjela je i veljača, drugi mjesec ove, 2016. godine, a likovno-kreativne radionice za žene utorkom od 18-20 sati, pod vodstvom Ane Jeličić, nastavljene su. U proteklom mjesecu održane su četiri takve radionice u prisutnosti ukupno 49 korisnica, koje su svoje slobodno vrijeme podredile druženju, kreativnom istraživanju i otkrivanju novih tehnika.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok