MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 13. 03. 2016.

20-metarski mural u Osijeku

Velikani znanosti s hrvatskog tlaVelikani znanosti s hrvatskog tlaOd ljeta 2010. godine na ogradnom zidu Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u osječkoj Ulici Dragutina Neumana nalaze se likovi Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle. Portreti su to "velikana znanosti s hrvatskog tla", kako je svoj golemi mural naslovio osječki grafiter Igor Dešić (tada 20-godišnjak).

Od Tesle do BoškovićaOd Tesle do BoškovićaMural je visok tri i širok 20 metara, a Igoru je trebalo petnaestak dana da ga izradi.

Od Boškovića do TesleOd Boškovića do Tesle- Ja sam samo nacrtao nešto što je idejno osmislio moj prijatelj Hrvoje Miloloža – izjavio je tada Igor, koji je za svoj uradak potrošio 40 sprejeva za bojenje slika.

Bošković - Steiner - MohorovičićBošković - Steiner - Mohorovičić- Skicu su pogledali predstavnici Sveučilišta i odobrili je. Nisam ranije radio ovakve murale, ali zadovoljan sam kako je ispao. Ipak je lijepo da se sa zida Odjela za fiziku kočopere znanstvenici - zaključio je Igor.

Milanković - TeslaMilanković - TeslaOd nastanka murala do danas prošlo je pet i pol godina. Portreti su još uvijek na zidu, ali su već prilično oštećeni. Šteta što nisu bili nekako zaštićeni jer će ovako potpuno propasti. Ipak, možda se Igor Dešić ponovo latiti sprejeva i dovede ih u prvobitno stanje.

(Izvor: 24sata.hr;
foto: Oaza)

Pročitano 2359 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok