MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva
Nedjelja, 31. 08. 2014.

Susreti enigmata na Borskom jezeru

Brojna priznanja za učesnike Susreta enigmataBrojna priznanja za učesnike Susreta enigmataOd petka do nedjelje, 29-31. VIII. 2014. godine, u Hotelu "Jezero" na Borskom jezeru udaljenom petnaestak kilometara od Bora, a u organizaciji Enigmatskog saveza Srbije (ESS), održani su 14. Susreti enigmata Srbije (SES). Na njima je bilo pedesetak učesnika iz Batajnice, Beograda, Bora, Crvenke, Ćuprije, Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Loznice, Niša, Nove Pazove, Novog Pazara, Novog Sada, Požarevca, Sremske Mitrovice, Surdulice, Šimanovaca i Valjeva te iz Banjaluke i Čelinca (BiH) i sedam učesnika iz Hrvatske (troje iz Belog Manastira, dvoje iz Rijeke i po jedan iz Osijeka i Privlake).

Kad ugrije sunce, dobro je biti u hladuKad ugrije sunce, dobro je biti u hladu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Dvodnevna radionica u OsijekuDvodnevna radionica u OsijekuU sklopu projekta "Priprema projekata i podrška ESF-korisnicima" (ESF – Europski socijalni fond), kojega provodi WYG International, a čiji je glavni partner u projektu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u četvrtak i petak, 28. i 29. VIII. 2014. godine, u osječkom Hotelu Silver održana je dvodnevna radionica za potencijalne prijavitelje na otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) pod brojem 5.2.4. "Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za pružanje socijalnih usluga". Taj otvoreni poziv objavljen je u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013." za civilno društvo, a objavio ga je Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Na radionici je bio i "Oazin" web-dizajner Neno Radić.

Četvrtak, 28. 08. 2014.

Festival mladih u Kopačevu

U petak i subotu, 29. i 30. VIII. 2014. godine, Savjet mladih u suradnji sa Zajednicom mladih Mađara Hrvatske organizira u Kopačevu (na pomoćnom nogometnom igralištu) Festival mladih (Fife). Očekuju se gosti iz Austrije, Mađarske, Poljske i Rumunjske. Tema festivala je raznolikost i tolerancija. Svi programi bit će dvojezični (osiguran je simultani prijevod!).

Stana Nemet i Dubravka SimendićStana Nemet i Dubravka SimendićU četvrtak, 28. VIII. 2014. godine, s početkom u 17 sati, na belomanastirskom Radiju Banska kosa emitirana je emisija "Korak ka jednakosti", u kojoj je gostovala "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić. Emisiju je istog dana u "Oazi" snimila novinarka Stana Nemet, a tema je bila "Oazina" burza odjeće i obuće.

Nakon uvodnih osobnih pitanja o Dubravkinom radu i djelovanju u "Oazi", razgovaralo se o novom "Oazinom" trogodišnjem socijalnom programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima", koga financira Ministarstvo socijalne politike i mladih i u okviru koga je formirana "Oazina" burza odjeće i obuće. Burza djeluje već dva mjeseca, a nalazi se u "Oazinim" prostorijama. Nabavljen je novi plakar za odlaganje odjeće, a koriste se već postojeći kapaciteti za pranje i osvježavanje odjeće, kao i za popravak i krpanje odjevnih predmeta koji su inače u dobrom stanju i upotrebljivi.

'Improving social services in SEE''Improving social services in SEE'Evaluacijski odbor Mreže IRIS, koji se sastoji od predstavnika ASB-a i pet partnerskih organizacija, odabrao je ukupno 23 projekta: po pet iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije te tri s Kosova, kojima će dodijeliti bespovratna sredstva iz programa SGF, a u sklopu projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnog društva". Na natječaj za dodjelu tih sredstava pristigla su 43 projektna prijedloga, a među odabranima (i odobrenima) iz Hrvatske našao se i projekt Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira.

Park prirode Kopački ritPark prirode Kopački ritJavna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine obilježava Međunarodnu noć šišmiša, koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu s ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja te skupine životinja.

Međunarodna noć šišmiša obilježit će se u Kopačkom ritu u subotu, 30. VIII. 2014. godine, na pristaništu na jezeru Veliki Sakadaš, jedan km od ulaza u Park prirode u Kopačevu, s početkom u 18 sati.

Program:

  • 18:00 – kreativna radionica za djecu (izrada šišmiša i ukrasa na temu šišmiša)
  • 19:00 – prezentacija na brodu zanimljivosti iz života šišmiša i potraga za šišmišima pomoću bat-detektora (u slučaju kiše program će se održati u paviljonu Prijemnog centra u Kopačevu)

Učesnici radionice u OsijekuUčesnici radionice u OsijekuU sklopu projekta "Priprema projekata i podrška ESF-korisnicima" (ESF = Europski socijalni fond), kojega provodi WYG International, a čiji je glavni partner u projektu Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, u srpnju ove godine održana je jednodnevna pripremna radionica na temu poziva za dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) pod brojem 2.3.4. "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 3", kojega je objavilo Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Srijeda, 27. 08. 2014.

Prvi "Đelem-fest" u Kragujevcu

Kragujevac, 28/29. VIII. 2014.Kragujevac, 28/29. VIII. 2014.Kragujevac će  28. i 29. VIII. 2014. godine biti domaćin manifestacije "Đelem-fest", prvog putujućeg festivala promocije nacionalnih manjina Srbije. Ovo je pilot-verzija festivala, koga podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prvog dana festivala, u četvrtak (28. VIII.) u 19 sati, u Domu omladine bit će održana tribina na temu "Religija kao izvor tolerancije?" Gosti će biti predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve.

Srijeda, 27. 08. 2014.

Volonterka Samanta Kleš

Samanta Kleš (druga slijeva) na radioniciSamanta Kleš (druga slijeva) na radioniciU lipnju i srpnju 2014. godine, na "Oazinim" dječjim radionicama iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE", kojega financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, volontirala je mlada, nezaposlena Belomanastirka Samanta Kleš, koja je diplomirala hrvatski jezik i povijest na osječkom Filozofskom fakultetu.

Volontirati je počela u petak, 6. VI., kad redovna dječja radionica i nije održana jer se iste večeri u belomanastirskoj kinodvorani održavala priredba povodom Dana škole, u kojoj su učestvovali i neki "Oazini" mali korisnici. Tad je upoznala korisnike "Oazinih" dječjih radionica, a potom je redovito dolazila na radionice do sredine srpnja.

Utorak, 26. 08. 2014.

"Oazin" vešeraj i dalje radi

Dubravka Simendić priprema perilicu za radDubravka Simendić priprema perilicu za radMirovna grupa Oaza nastavlja besplatno pranje rublja za ljude u potrebi, kao što to već godinama čini. Rublje se pere za one stare osobe – korisnike "Oazine" socijalne usluge pomoć u kući – koje ili nemaju perilicu ili su bolesne pa im je to velika pomoć. Njihovo rublje u "Oazu" donose njihove gerontodomaćice, peru ga, suše, slažu i odnose natrag.

Pored navedenoga, "Oaza" pere i doniranu robu za "Oazinu" burzu odjeće i obuće za koju se procijeni da ju je potrebno "osvježiti" kako bi čista i uredna bila podijeljena korisnicima – ljudima u potrebi. Za tu namjenu dosad je oprano dosta razne robe: posteljine, dječje odjeće, bluza, jakni, ženskih zimskih kostima, potkošulja, prsluka, spavaćica... Za potrebe sušenja oprane robe "Oaza" raspolaže konopima u dvorištu i štipaljkama pa se rublje ljeti suši vani, a u hladnijim i kišnim danima na sušilicama u potkrovlju Društvenog centra.

Odjeća donirana 'Oazinoj' burziOdjeća donirana 'Oazinoj' burzi"Oazina" burza odjeće i obuće, namijenjena ugroženim stanovnicima s područja Grada Belog Manastira, sasvim je lijepo zaživjela. "Oaza" je nabavila plakar s harmonika-vratima i ladicama za odlaganje i sortiranje odjeće po vrstama (bluze, džemperi, hlače, jakne, kaputi, kompleti, košulje, mantili, pidžame, suknje, veste, donji veš…), zatim po uzrastu (odrasli i dječja garderoba) te po sezoni (ljetna i zimska garderoba). Nabavljen je i komplet plastičnih vješalica za gornje velike odjevne predmete kako se slaganjem ne bi zgužvali, sada stoje obješeni u ormaru.

Od već postojećeg namještaja u svom prostoru, "Oaza" je složila pultove i police koji sasvim dobro služe novoj svrsi, a planira se i ugrađeni zidni ormar jednim dijelom prenamijeniti za burzu kako bi se odjeća mogla sortirati i po veličini. Za sada se obuća drži u kutijama ispod pulta, što nije dobro rješenje jer nije dovoljno vidljiva, ali nove ideje o što funkcionalnijem razmještaju robe koja se zaprima još uvijek su aktualne.

Plave vreće za papir, žute za plastikuPlave vreće za papir, žute za plastikuRaspored za odvoz starog papira i plastike:

  • 25.08.2014. - PONEDJELJAK: općine Jagodnjak i Petlovac
  • 26.08.2014. - UTORAK: općine Darda i Čeminac
  • 27.08.2014. - SRIJEDA: općine Bilje i Kneževi Vinogradi
  • 28.08.2014. - ČETVRTAK: općina Draž i Popovac
  • 29.08.2014. - PETAK: Beli Manastir i prigradska naselja
Subota, 23. 08. 2014.

Satarašijada u Kopačevu

S prve Satarašijade (arhivski snimak)S prve Satarašijade (arhivski snimak)U organizaciji kopačevskog dijela Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) i KUD-a "Arany János", u Kopačevu će se u subotu, 23. VIII. 2014. godine, održati druga Satarašijada – natjecanje u kuhanju sataraša.

- Kao i "Ribarski dani", cilj je i ove manifestacije brendiranje Kopačeva kao središta baranjskog turizma, ali i kao mjesta na obalama Kopačkog rita, čiji su se stanovnici zbog zabrane izlovljavanja ribe iz rita okrenuli povrtlarstvu, a prije svega proizvodnji rajčice i paprike, koja zbog izuzetno pogodnog tla u tom mjestu daje izvrsne rezultate. S obzirom na brojnost natjecanja u raznim "kuhačkim" specijalitetima diljem Baranje, izbor natjecanja u kuhanju sataraša isključivo od rajčice i paprike iz Kopačeva logičan je izbor za promociju Kopačeva – objašnjavaju organizatori.

Streljačka udruga 'Mars' (Beli Manastir)Streljačka udruga 'Mars' (Beli Manastir)

FKK "Baranja-film"FKK "Baranja-film"Četvrta Revija filmova podunavskih zemalja održat će se u Belom Manastiru od 22. do 27. VIII. 2014. Organizatori Revije osigurali su bogat i raznovrstan program od 19 cjelovečernjih igranih i animiranih filmova različitih žanrova, koji će biti prikazani na tri lokacije. Dijelom su to filmovi prikazani na 7. Vukovar film festivalu, a dijelom iz redovne produkcije distributerske kuće Discovery Zagreb.

Projekcije filmova Glavnog programa Revije održat će se u predvorje Gradskog kinematografa u Belom Manastiru, svakodnevno od 23. kolovoza s početkom u 18 sati. Izuzetak je projekcija višestruko nagrađivanog filma "Sve što trebaš je ljubav", koja će biti 22. kolovoza u 20 sati.

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika često čuju svakakve zgode ili zanimljive priče. Nekoliko anegdotalnih zgoda zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put zapisat ćemo jedan neobičan recept, koji je zabilježila Dubravka Simendić, asistentica na programu "Pomoć ugroženim Belomanastircima".

Šuš-maš od povrća
U ovo ljetno vrijeme (koje, doduše, izgleda kao da baš i nije ljetno!) trebali bismo se hraniti lakšim i jednostavnijim jelima. E pa u to ime evo jednostavnog recepta – nazovimo ga "Rajkinim receptom" po jednoj našoj baki. Dođe jednog dana naša gerontodomaćica kod svoje korisnice i već u hodniku osjeti neki ugodan miris te pomisli: što li se to priprema? "'O'š da probaš?" – ponudi baka, a gerontodomaćica rado proba miomirisno jelo: "Stvarno je ukusno! Što ide unutra?" A baka naređa: "2 zelene paprike, 1 paradajz, bundevice mlade, 1 plavi luk, 1 češanj bijelog luka, mal' ulja i 1 kašičica vegete. Sve mal' prodinstaš i fertig!" Na pitanje o nazivu toga jela odgovor je glasio: "To ti je šuš-maš od povrća"!

Jadranka Kuduz, Donka Dvornić (lijevo) ... Dragana Vranješ (desno)Jadranka Kuduz, Donka Dvornić (lijevo) ... Dragana Vranješ (desno)

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U proteklom mjesecu srpnju 2014. godine održano je pet likovno-kreativnih radionica pod vodstvom Ane Jeličić. Na radionicama, koje su se održavale utorkom u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra od 18-20 sati, učestvovalo je ukupno 37 korisnica. Broj korisnica nešto je manji nego proteklih mjeseci zbog ljetnih vrućina i godišnjih odmora, no njihov radni elan nije manji. Vrijedno su radile i dale oduška mašti u radovima koji su nastajali, bilo da se radilo na drvenim kuhačama, plutu ili platnu.

Gerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaGerontodomaćica Ana Jeličić i njezina štićenicaMirovna grupa Oaza i u sedmom mjesecu 2014. godine pružala je pomoći u kući starim osobama na području Grada Belog Manastira. U gerontotimu radilo je više osoba: voditeljica programa i četiri gerontodomaćice, koje su obilazile ukupno 18 starih osoba (16 žena i dva muškarca), od kojih je najstarija osoba odavno prešla 90. godinu. Ukupno su obavile 125 posjeta.

Redovni poslovi
Prema vrsti poslova gerontodomaćice su 59 puta pospremale kuća i stanova, 18 puta uređivale dvorišta, 17 puta nabavljale namirnice ili drugih potrepštine, 4 puta pripremale jednostavniji obrok, 4 puta oprale posuđe, 7 puta oprale rublje, više puta nabavljale odjeću i obuću i druge predmete i od starih osoba za potrebe Oazine burzi odjeće i obuće…

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazina" radionica šivanja prvenstveno je namijenjena šivanju, krpanju i prekrajanju odjevnih predmeta za stare i nemoćne osobe o kojima se brinu "Oazine" gerontodomaćice. U toj radionici radi "Oazina" šnajderica (ili gerontokrojačica) Jelena Opačić-Matijević. Međutim, molbu jedne "Oazine" korisnice, koja ne spada u gornju kategoriju, radionica nije mogla odbiti, pogotovo što tada nije bilo nikakvih narudžbi od "Oazinih" starih korisnika. Toj korisnici, naime, udavala se kćerka pa je zamolila da joj se izrade specifični baranjski suveniri za svatove.

Kroz razgovor između korisnice s krojačicom, došlo se do ideje da se za svatove naprave baranjski peškiri. A peškiri po baranjskim narodnim običajima – što potvrđuje i Milan Dvornić u svojoj knjizi "Oj Vidovo, Vidovo" iz 2008. godine – prate čovjeka od rođenja i krštenja, preko svadbe, sve do smrti. I tako se "Oazina" radionica šivanja uključila u pripremu jednog veselog događaja – svatova.

Nedjelja, 17. 08. 2014.

"Oazine" narukvice prijateljstva

Radionica pred Nastavno-sportskom dvoranomRadionica pred Nastavno-sportskom dvoranom

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Belomanastirsko ljeto 2014." u organizaciji Savjeta mladih Grada Belog Manastira koje traje od 11. VII. do 23. VIII., bogato je različitim kulturnim sadržajima. Toj zanimljivoj manifestaciji u nedjeljno predvečerje, 17. VIII. 2014. godine, pridružila se i Mirovna grupa Oaza radionicom izrade narukvica prijateljstva.

Volonterka Samanta Kleš (okrenuta leđima)Volonterka Samanta Kleš (okrenuta leđima)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sedmom mjesecu 2014. godine održane su četiri (23-26) dječje radionice iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje - NE". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radionice se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan. Na dvije radionice (11. i 18. VII.) bila je i volonterka Samanta Kleš. Sve četiri radionice bile su iz ciklusa "Kako se osjećamo?" U ovom mjesecu radionicama se priključilo dosta novih malih korisnika pa su sve započinjale ponavljanjem pravila koja na njima važe.

U Mirkovcu, 15. VIII. 2014.U Mirkovcu, 15. VIII. 2014.

Emisija "Korak ka jednakosti" belomanastirskog Radija "Banska kosa", emitirana u četvrtak, 3. VII. 2014. godine s početkom u 17 sati, bila je posvećena Mirovnoj grupi Oaza. Razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić snimila je novinarka Stana Nemet sedam dana ranije, a povod je bio novi "Oazin" trogodišnji program "Pomoć ugroženim Belomanastircima", za koji je ugovor s Ministarstvom socijalne politike i mladih potpisan 20. VI. u Zagrebu. Poslušajte audiozapis te emisije.

Okrugli stol za OPG-ove u PopovcuOkrugli stol za OPG-ove u Popovcu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 14. VIII. 2014. godine, u sklopu tradicionalne svetkovine Velike Gospe i u suradnji s Općinom Popovac, LAG Baranja organizirao je okrugli stol na temu "Obilježavanje 2014. kao Međunarodne godine obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava". Okrugli stol je organiziran na popovačkom OPG-u Tatjana Novačić, a prisustvovalo mu je 30-ak predstavnika baranjskih OPG-ova i udruga koje se bave proizvodnjom hrane.

Uz rižoto i - kolačUz rižoto i - kolačU proteklom mjesecu srpnju 2014. godine nastavili smo s dostavom besplatnih toplih obroka našim socijalno ugroženim sugrađanima. Tu socijalnu uslugu, koju financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grada Belog Manastira, "Oaza" provodi već niz godina. Njome je obuhvaćeno 40 Belomanastiraca, koji na svoje adrese – pet puta tjedno – dobivaju besplatne tople obroke, što je za njih neprocjenjiva vrijednost, a za "Oazu" kao provoditelja neprocjenjivo zadovoljstvo.

Protekli mjesec dostavljeno je 920 obroka. Obroci su pripremljeni u kuhinji Crvenog križa Osijek, koji je – pored belomanastirskog Centra za socijalnu skrb – "Oazin" neizbježni partner u toj aktivnosti. Od prvog partnera dobivamo informacije o potrebitim građanima, a od drugoga finu, ukusnu hranu. I tako se nadopunjavamo iz mjeseca u mjesec i činimo, prema riječima "Oazinih" korisnika, veoma korisnu stvar u našem malom gradu.

'Oazin' tim: Stela, Jelena, Vesna, Ana i Dubravka'Oazin' tim: Stela, Jelena, Vesna, Ana i Dubravka(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Početkom sedmog mjeseca 2014. godine "Oaza" je započela s prikupljanjem i dijeljenjem odjeće i obuće našim socijalno ugroženim sugrađanima u sklopu projekta "Pomoć ugroženim Belomanastircima", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Donatori
U toku mjeseca robu su donirale 24 osobe. Doniranu robu činile su muške i ženske stvari (džemperi, hlače, jakne, košulje, suknje, majice, naočari te nešto malo posteljine, odjeće za bebe i za mlade te obuća).

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu U ponedjeljak, 11. VIII. 2014. godine, u 15 sata i 55 minuta, "uhvatili" smo 188.888. posjetitelja "Oazine" web-stranice. To je lijepi broj, pogotovo ako se zna da naš brojač u jednom danu broji samo jednog posjetitelja s iste internetske adrese.

Ponedjeljak, 11. 08. 2014.

Besplatna pravna pomoć (BPP) u "Oazi"

Arhivski snimak: BPP u Belom ManastiruArhivski snimak: BPP u Belom ManastiruCentar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, od početka kolovoza 2014. godine i u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza, provodi projekt "Besplatna pravna pomoć za građane Osječko-baranjske županije", financiran temeljem Ugovora o financijskoj podršci projektu ovlaštenih udruga i pravnih klinika za pružanje primarne pravne pomoći iz sredstava Državnog proračuna za 2014. godinu, sklopljenim s Ministarstvom pravosuđa 17. srpnja 2014. godine.

Cilj projekta je poboljšanje teritorijalne dostupnosti i osiguranje pružanja primarne pravne pomoći osjetljivim društvenim skupinama na tri lokacije u OBŽ: Osijek, Beli Manastir i Darda. Realizacija tog cilja podrazumijeva pružanje primarne pravne pomoći koja obuhvaća:

Spaljivanje Crva sumnjeSpaljivanje Crva sumnje(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 10. VIII. 2014. godine, spaljivanjem Crva sumnje spektakularno je završen Deveti međunarodni land-art festival Slama, koji je ove godine održan 4. do 10. kolovoza na Šećeranskom jezeru kod Belog Manastira. I prethodni, subotnji dan završen je spaljivanjem skulpture Ružno pače, ali na površini jezera.

Rođendanski poklon: niskopodni bicikl iz NjemačkeRođendanski poklon: niskopodni bicikl iz Njemačke(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Dugogodišnja "Oazina" aktivistica Dubravka Simendić proslavila je u nedjelju, 10. VIII. 2014. godine, šezdeseti rođendan i četrdesetu godišnjicu zaruka. Na rođendanskom domjenku, uz članove porodice, rođake i kumove, bili su i Dubravkini radni kolege iz "Oaze", koji su joj prigodnim poklonima čestitali jubileje i poželjeli zdravlja i sreće u životu.

Književni konkurs biblioteke iz ŽitištaKnjiževni konkurs biblioteke iz ŽitištaOd Vesne Ćuk, direktorice Biblioteke "Branko Radičević" iz banatskog Žitišta, dobili smo elektronsko pismo kojim nas obavještava da su njena biblioteka i klub knjige "Branko Radičević" i ove godine raspisali književni konkurs "Banatsko pero 2014." za neobjavljene priče, pjesme i aforizme. Raspis konkursa može se vidjeti ovdje na web-stranici spomenute biblioteke. Prijašnjih godina na konkursima "Banatsko pero" bilo je i učesnika iz Hrvatske, od kojih su neki uspjeli "izborili" uvrštenje svojih radova u zbornik. Spomenut ćemo samo Miroslava Ilića iz Bilja i Milenka Vasiljevića iz Osijeka.

Konkurs je objavljen i u 764. broju zagrebačkih "Novosti" od 8. VIII. 2014. godine, a radovi se primaju do 20. VIII. Ako pišete priče, pjesme i aforizme, još uvijek stižete učestvovati na tom afirmiranom konkursu.

Petak, 08. 08. 2014.

Najava Slama-foruma

Nedjelja, 10. VIII. 2014, 16:30Nedjelja, 10. VIII. 2014, 16:30Devetimeđunarodni land-art-festival SLAMA,ove godine pod imenom "Savršenstvo", održava se od 4. do 10. VIII. na Šećeranskom jezeru kod Belog Manastira. Dvadesetak mladih umjetnika razigrat će se u svojoj priči o savršenstvu oblika od slame, svatko na svoj način, i tako dati doprinos Baranji kao prepoznatljivoj ekodestinaciji.

U sklopu završnog dijela festivala, s posebnim programom za posjetioce, LAG Baranja organizira Slama-forum na temu"Baranja – savršena ekodestinacija".Forum će se održati u nedjelju, 10. VIII. 2014. u 16:30 sati na Šećeranskom jezeru. Svojom posjetom tom zanimljivom događanju možete doprinijeti stvaranju vizije Baranje kao savršene ekodestinacije.

Četvrtak, 07. 08. 2014.

Program Land-art-festivala Slama

Program za subotu i nedjelju, 9-10. VIII. 2014.Program za subotu i nedjelju, 9-10. VIII. 2014.

'Oazin' internet-klub stoji vam na raspolaganju'Oazin' internet-klub stoji vam na raspolaganju"Oazin" internet-klub otvoren je pet dana u tjednu od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima imaju svi: od djece i mladih pa do umirovljenika, bilo da su iz Belog Manastira ili su gosti iz drugih mjesta. Broj posjetitelja internet-kluba u ovogodišnjem kišnom sedmom mjesecu bio je 553, što predstavlja kontinuirani rast od četvrtog mjeseca.

U "Oazinom" internet-klubu korisnicima je na raspolaganju 10 kompjutera pa mogu pretraživati internet na razne teme, čitati e-novine, printati radove za školu, molbe za posao i slično… U "Oazi" pristup internetu je jeftin, donira se samo jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi.

Je li ovaj auto iz MI ili iz BM?Je li ovaj auto iz MI ili iz BM?Ovaj automobil uslikan je u Siófoku na Balatonu. Domaći, mađarski turisti vjerojatno ne znaju iz kojega je grada stigao. Talijani bi mogli pomisliti da je iz Milana, Austrijanci sigurno znaju da je iz gradića Mistelbacha sjeverno od Beča, a turisti iz Hrvatske, ako registracijsku tablicu gledaju zdesna nalijevo, mogli bi u brzini pomisliti da je iz – Baranje.

Nedjelja, 03. 08. 2014.

Baranjska enigmatika (1) - anagram

Rješenje se može upisati kao komentarRješenje se može upisati kao komentar

Ovo nije iz nekih starih, dobrih vremena...Ovo nije iz nekih starih, dobrih vremena...

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok