MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 31. 08. 2014.

Susreti enigmata na Borskom jezeru

Brojna priznanja za učesnike Susreta enigmataBrojna priznanja za učesnike Susreta enigmataOd petka do nedjelje, 29-31. VIII. 2014. godine, u Hotelu "Jezero" na Borskom jezeru udaljenom petnaestak kilometara od Bora, a u organizaciji Enigmatskog saveza Srbije (ESS), održani su 14. Susreti enigmata Srbije (SES). Na njima je bilo pedesetak učesnika iz Batajnice, Beograda, Bora, Crvenke, Ćuprije, Jagodine, Kikinde, Kragujevca, Loznice, Niša, Nove Pazove, Novog Pazara, Novog Sada, Požarevca, Sremske Mitrovice, Surdulice, Šimanovaca i Valjeva te iz Banjaluke i Čelinca (BiH) i sedam učesnika iz Hrvatske (troje iz Belog Manastira, dvoje iz Rijeke i po jedan iz Osijeka i Privlake).

Među učesnicima iz Hrvatske bio je i Pero Galogaža, glavni urednik riječnih enigmatskih listova "Feniks" i "Skandi Feniks" te predsjednik Hrvatskog zagonetačkog saveza. Pokrovitelji i domaćini Susreta bili su Opština Bor, Turistička organizacija (TO) Bor i Enigmatski klub "Bor".

Enigmatska tribina
Prvog dana, nakon okupljanja većine učesnika, održana je enigmatska tribina na kojoj je Marjan Radaković (Niš) održao predavanje o tzv. anadiplozama (npr. ja –> ja + ja = jaja ili kan -> kan + kan = kankan), o kojima je pripremio i knjigu. Bora Stanković (TO Bor) upoznao je prisutne s krajem u kome se Susreti održavaju, a Radomir Matić (Bor) pročitao je referat Jovana Vukovića o enigmatici u timočkom kulturnom regionu. Sonja Nedić (Beli Manastir) prezentirala je učesnicima svoj diplomski rad "Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima", koji je početkom sedmog mjeseca odbranila na Odjelu za kulturologiju Osječkog sveučilišta, a potom su Krsta Ivanov (Bor) i Miroslav Lazarević (Beograd) predstavili svoje knjige "Jednoslovni rečnik", odnosno "Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici" (ovu drugu Lazarević je napisao skupa s Jovanom Vukovićem i Miodragom Tošićem). Na koncu su aforističari Milen Milivojević (Bor, koji je čitao svoje i aforizme Ljubiše Todorovića), Gojko Mandić (Banjaluka), Nikola Pešić (Niš) i Vojislav Trumpić (Jagodina) čitali aforizme, među kojima je bilo i onih s enigmatskim sadržajem.

Nakon večere podijeljene su teme za Prvenstvo Srbije u sastavljanju anagrama (pojedinačno i ekipno) te su održani brzopotezno prvenstvo Srbije za enigmate šahiste i turnir u kvizovci.

I enigmatika je 'rudarski' posaoI enigmatika je 'rudarski' posaoSastavljanje zagonetaka i turistički program
Drugog dana, u prijepodnevnim satima, održano je prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka (pojedinačno i ekipno), a potom se krenulo u veoma zanimljiv turistički obilazak Bora i okoline. Učesnici su se spustili u kafić "Jama", koji se nalazi u rudarskom oknu na dubini od 389 metara ispod površine zemlje, razgledali Stari kop s vidikovca, prošli 800 metara dugu stazu u Lazarevoj pećini te razgledali Brestovačku Banju.

U večernjim satima održana je otvorena Godišnja skupština ESS-a, koja je neslavno završila. Pokazalo se da – poput političara – ni enigmati nisu skloni rješavanju nesporazuma i sporova po demokratskoj proceduri, a neki opet nisu privrženici kulturnog dijaloga.                                                      

Poslije večere predavali su se anagramistički sastavi za Prvenstvo Srbije, rješavao kviz Ivana Andonova (Beograd) te u parovima odgonetali rebusi Dejana Minića (Leskovac).

Rješavanje i proglašenje pobjednika
U nedjelju prijepodne održano je Prvenstvo Srbije u rješavanju zagonetaka (pojedinačno i ekipno), a potom su proglašeni pobjednici, podijeljeni pehari, medalje, nagrade, diplome, zahvalnice i plakete te zatvoreni Susreti. A svih tih priznanja bilo je valjda više nego na Olimpijskim igrama, stoga možemo spomenuti samo osvajače prvih mjesta i ukupnog pobjednika. U šahu je pobijedio Jovan Vuković (Nova Pazova), u kvizovci Sreten Perić (Loznica), u anagramima Zoran Radisavljević (Novi Sad), u kvizu Slavko Bovan (Kikinda), u rebusima par Slavko Bovan – Miodrag Ivanišević, u sastavljanju zagonetaka Dinko Knežević (Batajnica) i u rješavanju Gordana Jovanović-Šarić (Šimanovci). Za najuspješnijeg učesnika proglašen je Dinko Knežević, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

No, ni to još nije sve. Na Susretima su proglašeni rezultati devetog FEZ-a (Festivala zagonetke), koji organizira Enigmatski klub "Niš" i na kome se bira najbolja neobjavljena autorska zagonetka. Prva tri mjesta osvojile su Jelena Kujundžić (Majur), Slavica Jovanović (Mačvanski Prnjavor) i Kristina Pejčić (Leskovac). Također su proglašeni rezultati dva konkursa koje je prošle godine raspisao ESS. Najbolji anagram na temu "Sto godina prve moderne ukrštenice Artura Vina" sastavio je Marko Milovanović iz Valjeva, a najbolju klasičnu ukrštenicu 17 x 14 polja s upisanim pojmovima "Prva / moderna ukrštenica / Artur Vin" sastavio je Mladen Marković (Vladičin Han).

Svi učesnici Susreta enigmata na obali Borskog jezeraSvi učesnici Susreta enigmata na obali Borskog jezeraRiječ organizatora
Krsta
Ivanov, predsjednik Enigmatskog kluba "Bor" i jedan od organizatora 14. SES-a, ovako je zaključio ovogodišnje Susrete:

- 14. Susreti enigmata Srbije, uz učešće kolega iz Republike Srpske i Hrvatske, završeni su. Učešće na njima, od strane enigmata i njihovih "lepših polovina", kao i ljubitelja enigmatike –bilo je solidno. Smeštaj u hotelu "Jezero", prema kazivanju korisnika, izvanredan. Turistički deo, obilazak Bora i okoline, prema priči učesnika, samo za pamćenje. Na enigmatskim poljima bile su "trke". Umešni i vešti stigli su među prvima. Sigurno je bilo i nekih propusta. Nenamernih! Ne zamerite ili izvinite, odnosno oprostite. Pamtimo samo ono što je bilo lepo! Zato se i okupljamo. Radi druženja! Važno je učestvovati, a manje je bitno ko će pobediti. A pobednici smo svi – jer smo učestvovali. Neka nam lepe uspomene traju da se tamo negde, i tamo nekad, opet okupimo.

Pročitano 3253 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok