MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 18. 08. 2014.

Izrada baranjskih peškira za – svatove

Jelena Opačić-MatijevićJelena Opačić-Matijević"Oazina" radionica šivanja prvenstveno je namijenjena šivanju, krpanju i prekrajanju odjevnih predmeta za stare i nemoćne osobe o kojima se brinu "Oazine" gerontodomaćice. U toj radionici radi "Oazina" šnajderica (ili gerontokrojačica) Jelena Opačić-Matijević. Međutim, molbu jedne "Oazine" korisnice, koja ne spada u gornju kategoriju, radionica nije mogla odbiti, pogotovo što tada nije bilo nikakvih narudžbi od "Oazinih" starih korisnika. Toj korisnici, naime, udavala se kćerka pa je zamolila da joj se izrade specifični baranjski suveniri za svatove.

Kroz razgovor između korisnice s krojačicom, došlo se do ideje da se za svatove naprave baranjski peškiri. A peškiri po baranjskim narodnim običajima – što potvrđuje i Milan Dvornić u svojoj knjizi "Oj Vidovo, Vidovo" iz 2008. godine – prate čovjeka od rođenja i krštenja, preko svadbe, sve do smrti. I tako se "Oazina" radionica šivanja uključila u pripremu jednog veselog događaja – svatova.

Pročitano 1371 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok