MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Izrada slika i čestitki od slameIzrada slika i čestitki od slameSvakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. U toku šestog mjeseca 2014. godine održano je pet takvih radionica, a na svakoj radionici bude desetak korisnica. Evo kako voditeljica Jelena opisuje protekle radionice:

Gerontodomaćica Ana i njena štićenicaGerontodomaćica Ana i njena štićenicaSvibanj (maj) 2014. godine bio je posljednji mjesec provođenja "Oazinog" trogodišnjeg programa "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", koga je financiralo Ministarstvo socijalne politike i mladih i u sklopu koga su "Oazine" gerontodomaćice pružale pomoć u kući starim osobama s područja Belog Manastira, Branjinog Vrha i Šećerane. U međuvremenu, "Oaza" je potpisala ugovor za novi trogodišnji program s Ministarstvom socijalne politike i mladih, no tim programom više se neće financirati pomoć u kući. Ipak, "Oazine" gerontodomaćice i dalje će obilaziti naše korisnike, a njihov rad financirat će se iz institucionalne podrške.

Izrada narukvica prijateljstvaIzrada narukvica prijateljstva(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju poslijepodne, 29. VI. 2014. godine, na Staroj Dravi u Bilju po drugi puta obilježen je Dan rijeke Dunava i to manifestacijom pod nazivom "Eco-fest" u organizaciji Saveza poduzetnika Mađara Hrvatske. Među većim brojem sudionika bila je i Mirovna grupa Oaza sa svojim predstavnicama Anom, Jelenom i Sabinom.

Josip Matijević i Stjepan NajmanJosip Matijević i Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U valpovačkom Centru kulture Matija Petar Katančić održana je u petak, 27. VI. 2014. godine, promocija 19. broja "Valpovačkog godišnjaka". Promociju je vodio Josip Matijević, o sadržaju godišnjaka govorio je njegov urednik Stjepan Najman, a potom su dvojica autora: dipl. inž. biologije Zdravko Pavlović i prof. Dalibor Košutić govorili o temama koje su obradili u svojim člancima. Između njihovih izlaganja okupljenoj publici predstavila su se tri učenika Osnovne glazbene škole Valpovo: Mihael Šišić (violina), Pjero Maltar (gitara) i Ivana Orešković (tamburica).

Dan Dunava, 29. VI. 2014.Dan Dunava, 29. VI. 2014.Već 10 godina u cijelom Podunavlju njegovi stanovnici zajednički proslavljaju Dan rijeke Dunav 29. lipnja, odajući tako počast jednom od najvećih europskih ekosistema i ljudima i prirodi koji se na njega oslanjaju. Proslave, koje se održavaju uz Dunav, imaju za cilj pokazati zajedničku želju i odgovornost da se zaštiti taj dragocjen prirodni resurs, unatoč različitim kulturama i povijesti.

Dunav i Kopački rit
Park prirode Kopački rit
, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe, svoj fenomen duguje najviše rijeci Dunav, iz koje pristiže više od 80 % vode u Rit, a manji dio iz Drave. Kopački rit povezan je cijelom mrežom kanala s Dunavom i Dravom, a redovito plavljenje predstavlja temeljni fenomen Parka prirode. Dunav plavi Kopački rit za vrijeme svojih visokih voda i stvara prekrasan prirodni močvarni fenomen, koji je poznat u cijelom svijetu, a za visokog vodostaja Dunava Kopački rit prihvati ogromne količine vode i tako prirodnim odljevom pomaže u sprečavanju poplavljivanja ljudskih naselja i poljoprivrednih površina.

Srasle bundeve iz jedne belomanastirske "bašče"Srasle bundeve iz jedne belomanastirske "bašče"

Utorak, 24. 06. 2014.

"Oazina" burza odjeće i obuće

Pomozite nam da pomognemo drugimaPomozite nam da pomognemo drugima"Oazin" novi trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima", koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, imat će dvije glavne aktivnosti – socijalne usluge: dostavu besplatnih toplih obroka za 40 korisnika te skupljanje, prepravljanje i distribuciju rabljene odjeće i obuće najpotrebitijima. Prvu uslugu "Oaza" vrši već tri godine pa za nju postoji uhodani mehanizam kako se obavlja. Drugu uslugu tek započinje pa takav mehanizam tek treba ustrojiti i uhodati.

A da bi se uspostavio kontakt s potencijalnim donatorima odjeće i obuće i mogućim korisnicima, otvorili smo na Facebooku stranicu nazvanu "Oazina" burza odjeće i obuće. Pozivamo vas da se pridružite toj stranici i da nam pružite podršku u pomaganju potrebitima.

Marko Bogatić, Vesna Nedić, Ivan Doboš i Predrag StojanovićMarko Bogatić, Vesna Nedić, Ivan Doboš i Predrag StojanovićProšlog petka, 20. VI. 2014. godine, u zagrebačkom Hotelu International, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza Vesna Nedić potpisala je s Ministarstvom socijalne politike i mladih ugovor o financiranju trogodišnjeg programa pod nazivom "Pomoć ugroženim Belomanastircima" vrijedan 200.000 kuna na godišnjem nivou. Povodom toga belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, sa svojim zamjenicima Markom Bogatićem i Predragom Stojanovićem, primio je u utorak, 24. VI. 2014, u Gradskoj upravi projekt-koordinatoricu Nedić te joj čestitao na postignutom uspjehu, ali i na uloženom trudu i zalaganju da "Oaza" nastavi pružati socijalne usluge građanima Grada Belog Manastira.

'Valpovački godišnjak', broj 19'Valpovački godišnjak', broj 19

Predmeti se oslikavaju tako da slike što duže trajuPredmeti se oslikavaju tako da slike što duže trajuSvakog ponedjeljka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Jelena Opačić-Matijević. U toku petog mjeseca 2014. godine održane su četiri takve radionice, a na svakoj radionici bude desetak korisnica. Na radionicama su se oslikavale kutije-škrinjice, izrađivali svijećnjaci i oslikavale torbe bojama za tekstil. Kako se to radi? Evo što kaže voditeljica Jelena:

Radi se s puno strpljenja i mašteRadi se s puno strpljenja i mašteSvakog utorka, od 18 do 20 sati, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održavaju se besplatne "Oazine" likovno-kreativne radionice za žene, koje vodi Ana Jeličić (starija). U mjesecu svibnju (maju) 2014. godine održane su četiri takve radionice. Na radionicama je u prosjeku bilo po 12 korisnica. Broj i nije naročito važan jer to je statistika, važno je ono što se i kako radilo, a radilo se vrijedno, s puno strpljenja i mašte.

U Belom Manastiru, 24-26. VI. 2014.U Belom Manastiru, 24-26. VI. 2014.

Mladi iz Slavonije i Baranje na seminaru u PirovcuMladi iz Slavonije i Baranje na seminaru u Pirovcu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 16. do 20. VI. 2014. godine, belomanastirska udruga P.G.D.I u PRONI trening centru u Pirovcu održala je seminar na temu multikulturalnosti. Seminaru u sklopu projekta "Multikulturalni raj – upoznajte naš kraj", koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, prisustvovalo je 11 mladih s područja Slavonije i Baranje. Voditeljica projekta je Ana Rebrina, vozač Predrag Malinić, a trenerice Irena Mikulić i Zdenka Radić. Predstavnik volontera Mirovne grupe Oaza bila je Ana Jeličić.

Vesna Nedić potpisuje ugovor s MinistarstvomVesna Nedić potpisuje ugovor s MinistarstvomU petak, 20. VI. 2014. godine, u zagrebačkom Hotelu International, "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić – na javnom okupljanju opisanom ovdje – potpisala je s Ministarstvom socijalne politike i mladih ugovor o financiranju trogodišnjeg programa "Pomoć ugroženim Belomanastircima" vrijedan 200.000 kuna na godišnjem nivou. Program će se provoditi tri godine, s tim da će se ugovor ponovo sklapati za drugu i treću godine nakon prihvaćenog izvještavanja za prethodnu godinu. Prva godina provođenja programa trajat će od 1. VI. 2014. do 31. V. 2015. godine.

Opći cilj programa je osiguranje minimalnih životnih potrepština za najugroženije stanovništvo Grada Belog Manastira, odnosno za žitelje gradskog naselja Beli Manastir i prigradskih naselja Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina. Program obuhvaća sljedeće aktivnosti:

Ugovor potpisuje Nadica Balog ('Romsko srce')Ugovor potpisuje Nadica Balog ('Romsko srce')U petak, 20. VI. 2014. godine, u zagrebačkom Hotelu International, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić svečano je potpisala ugovore s udrugama osoba s invaliditetom, udrugama koje djeluju u korist osoba s invaliditetom i udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću o financiranju trogodišnjih programa Ministarstva socijalne politike i mladih "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva".

Četvrtak, 19. 06. 2014.

"Oaza" dobila donaciju i od HEP-a

HEP-ove donacije za 373 prijavitelja projekataHEP-ove donacije za 373 prijavitelja projekataPočetkom ove godine Hrvatska elektroprivreda d.d. raspisala je javni natječaj "Svjetlo na zajedničkom putu" za dodjelu donacija u 2014. godini. Sudionici natječaja mogli su biti isključivo registrirane udruge, klubovi i ustanove sa sjedištem u Republici Hrvatskoj, a projekti i programi mogli su se nominirati u pet područja: (1) mladi, (2) umjetnost i kulturna baština, (3) okoliš, (4) znanost i društvo i (5) humanitarno djelovanje. Na natječaj je pristiglo 1.976 prijava. HEP je za sufinanciranje izabrao projekte i programe 373 udruge, kluba i ustanove (popis dobitnika može se vidjeti ovdje).

Među dobitnicima donacija je i Mirovna grupa Oaza za projekt "Besplatni topli obroci za starije, nemoćne i siromašne osobe Grada Belog Manastira", kome je dodijeljen je iznos od 10.000 kuna. Mirovna grupa Oaza, uime svojih korisnika, zahvaljuje Hrvatskoj elektroprivredi na donaciji.

Poslovnica OTP banke u MakarskojPoslovnica OTP banke u MakarskojOTP banka Hrvatska d.d. iz Zadra, u sklopu svog donacijskog programa "Zeleno svjetlo za… bolje društvo", treću godinu zaredom organizirala je javni natječaj na koji su registrirane udruge, klubovi i ustanove mogli prijaviti projekte u četiri kategorije: (1) mladi, obrazovanje i znanost, (2) očuvanje kulturne, povijesne i tradicijske baštine te očuvanje okoliša, (3) humanitarni projekti te (4) sport. Na natječaj je pristiglo više stotina prijava iz cijele Hrvatske, a natječajno povjerenstvo odabralo je 52 projekta, kojima će se dodijeliti 400.000 kuna.

Među odabranim projektima je i projekt Mirovne grupe Oaza pod nazivom "Besplatni topli obroci za starije, nemoćne i siromašne osobe Grada Belog Manastira". Tom projektu dodijeljen je iznos od 8.000 kuna. Mirovna grupa Oaza, uime svojih korisnika, zahvaljuje OTP banci na donaciji.

(Opširniji tekst može se pročitati ovdje; foto Wikipedia)

Utorak, 17. 06. 2014.

Izložba "Svježa kao paradajz"

Makedonski umjetnici u OsijekuMakedonski umjetnici u Osijeku(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 17. VI. 2014. godine, s početkom u 19 sati, u Galeriji Kazamat u osječkoj Tvrđi otvorena je izložbe suvremenih makedonskih umjetnika pod nazivom "Svježa kao paradajz: Suvremena makedonska umjetnost razotkrivena i razokvirena". Izložba je organizirana u sklopu 17. Dana braće Miladinov, koje svake godine organizira osječko Makedonsko kulturno društvo (MKD) "Braća Miladinovci" pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine i Zajednice Makedonaca u RH, ovaj put u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) i Ministarstvom kulture Republike Makedonije.

Na kazališnoj predstavi u belomanastirskoj kino-saliNa kazališnoj predstavi u belomanastirskoj kino-saliU petom mjesecu 2014. godine održane su četiri dječje radionice iz projekta "Tolerancija – DA, nasilje - NE". Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, radionice se održavaju u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra petkom od 18 do 20 sati, a vodi ih Stela Fabijan.

Ribiči na obali, enigmati u restoranuRibiči na obali, enigmati u restoranu

Naslovnica 1000. brojaNaslovnica 1000. broja(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

Zagrebačka enigmatska revija "Kviskoteka" – čiji je vlasnik i glavni urednik poznati enigmat i kvizaš Robert Pauletić, pobjednik televizijske "Kviskoteke" s osvojenom nagradom od milijun kuna – organizirala je ove godine Deseto prvenstvo Hrvatske u enigmatici u sedam kola. Takmičenje enigmatskih sastavljača bilo je planirano tako da se rezultati sedmog kola i konačni poredak proglase u 999. broju "Kviskoteke", a da se pehari pobjednicima po kolima i ukupnom pobjedniku uruče u nedjelju, 15. VI. 2014. godine, na javnom enigmatskom okupljanju pod imenom "Kvisko u zvijezdama" u restoranu "Lido" na zagrebačkom jezeru Jarun. Ujedno, to okupljanje bilo je i proslava 1000. broja "Kviskoteke", koja nosi datum 14. VI. 2014. i koja – uz uobičajene 52 stranice – ima i ekstra-poklon od 48 stranica.

Frizerski salon u ZagrebuFrizerski salon u Zagrebu

Svaki radni dan - besplatni ropli obrokSvaki radni dan - besplatni ropli obrokU proteklih pet mjeseci – ili bolje rečeno od 1. I. do 31. V. 2014. godine – kroz "Oazin" program "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira" korisnicima je dostavljeno 4.160 besplatnih toplih obroka. Obroke su financirali Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Beli Manastir, a namijenjeni su socijalno ugroženim građanima starije životne dobi i bolesnima koji nisu u mogućnosti sami se skrbiti za sebe.

U dogovoru i konsultacijama s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir došli smo do popisa od 40 najpotrebitijih sugrađana, mada ih sigurno ima i više. Svima njima pet puta tjedno dostavljali smo besplatne tople obroke na kućnu adresu. Obroci pripremani u kuhinji Crvenog križa Osijek kvalitetni su, raznovrsni i prema mogućnostima nadopunjeni sezonskim voćem, povrćem, jogurtom ili kolačem.

Ana Jeličić i mladi graditelji zmajevaAna Jeličić i mladi graditelji zmajeva(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 13. VI. 2014. godine, započela je dvodnevna manifestacija pod nazivom "Gator-fest" – "festival dobrog vina", u sklopu koje su organizirana razna prigodna događanja u dva zmajevačka surduka: Katoličkom i Reformatorskom. E, u tom drugom, Reformatorskom surduku "Oazine" aktivistice Ana Jeličić i Jelena Opačić-Matijević održale su kreativnu radionicu izrade papirnatih zmajeva, što je i najprikladnija lokacija za takvu radionicu jer je održana u mjestu koje se zove – Zmajevac.

Štand Mirovne grupe Oaza: Ana i VesnaŠtand Mirovne grupe Oaza: Ana i VesnaU četvrtak i petak, 12. i 13. VI. 2014. godine, u organizaciji osječkog Ekonomskog fakulteta, održana su prva dva dana (od ukupno tri) međunarodnog kongresa o neprofitnom marketingu. U suradnji s Katedrom za marketing (prof. dr. sc. Mirna Leko), Udruga za kreativni razvoj "Slap" iz Osijeka dobila je priliku da drugog dana kongresa, od 9 do 14:30 sati, predstavi rad desetak reprezentativnih organizacija civilnoga društva iz Slavonije i Baranje.

Rad u grupamaRad u grupamaU srijedu i četvrtak, 11. i 12. VI. 2014. godine, u poslovnom centru Oculus u Osijeku održana je radionica "Strateško planiranje". Radionicu je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Osijek u sklopu projekta Partner-net. Predavačica je bila Andrea Vugrinović, direktorica tvrtke Superna d.o.o.

Na seminaru su iz Baranje bili: Ana Lazić (LAG Baranja), Zoran Kranjčec i Milica Milosavljević (Grad Beli Manastir), Vesna Nedić ("Oaza") i Jasna Petrović (Udruženje "Baranja").

Vožnja biciklom od Osijeka do TikvešaVožnja biciklom od Osijeka do TikvešaOsječka Udruga za razvoj biciklizma kao načina života BikeMyDay i Gradski savez za sportsku rekreaciju (GSSR) organiziraju drugu Tikvešijadu. Polazak je u subotu, 14. VI. 2014. godine, u 9 sati kod osječkog Mosta mladosti. "Duljina vožnje od Osijeka do Tikveša približno je 25 kilometara, meteorolozi najavljuju ugodno sunčano vrijeme, a kako bismo uključili što veći broj građana i pritom uživali u prirodi i druženju, do Tikveša ćemo voziti nešto manje od dva sata", ističe Ivan Podraza, predsjednik udruge.

Utorak, 10. 06. 2014.

Najava prvog "GatorFesta"

'Festival dobrog vina''Festival dobrog vina'U petak i subotu, 13. i 14. VI. 2014. godine, na raznim lokacijama u Općini Kneževi Vinogradi, održat će se prvi "GatorFest" – "festival dobrog vina".

Prvog dana "GatorFesta" posjetitelji će moći poslušati priče baranjskih vinara u Kamencu, Kotlini, Kneževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu. U Katoličkom surduku u Suzi dočekat će ih, uz otvorene podrume i gatore, ulični svirači, karikaturisti i bogata gastroponuda. U planu je i koncert romske glazbe, nastup gitarista Gorana Salajića te "Gator party" (DJ-evi Chimp-e i Roce). Istovremeno će u Reformatorskim surduku biti međunarodna izložba kipara, slikara i fotografa te velika zmajada. Predviđena je i igra za djecu i odrasle "Bila jednom Crvena Marta" te radionica "Velika skulptura grozda od slame".

PŠ Jaruge, učiteljica Vesna Pandurić i njezin razred 1.jPŠ Jaruge, učiteljica Vesna Pandurić i njezin razred 1.j(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje, ovdje i ovdje)

U ponedjeljak, 9. VI. 2014. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda OŠ "Ivan Filipović" Velika Kopanica i područnih škola Beravci i Jaruge te njihovi učitelji dobili su na poklon šalice s logom i imenom Mirovne grupe Oaza, grbom RH i nazivom "Oazinog" projekta "Tolerancija – DA, nasilje – NE".

Šalice će ih podsjećati na radionice koje su proveli njihovi učitelji i pedagoginja:

Pristup kompjuterima i internetu od 8 do 20 satiPristup kompjuterima i internetu od 8 do 20 sati"Oazin" internet-klub otvoren je svaki radni dan od 8 do 20 sati. Pristup kompjuterima i internetu omogućen je svima: od učenika prvih razreda osnovne škole pa sve do odraslih Belomanastiraca te gostiju iz drugih mjesta i gradova. Pristup internetu je više nego jeftin, donira se jedna kuna po satu kako bi se bar djelomično nadoknadili troškovi. Vodi se mjesečna evidencija pristupa internetu te je za mjesec svibanj zabilježeno 379 korisnika.

Ana Jeličić i Sabina RončevićAna Jeličić i Sabina Rončević(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U nedjelju, 8. VI. 2014. godine, u Branjinom Vrhu održavana je kulturno-turistička manifestacija pod imenom "Na putu vina i starina". Naziv manifestacije bio je u potpunosti opravdan. Domaćini su se trudili svojim mnogobrojnim gostima, preko raznih starina, bogatih zaprega, jela, kolača i vina, dočarati Baranju sa svim njenim ljepotama i blagodatima. A prema riječima počasnih gostiju iz Ozlja, u tome su i uspjeli. Izložbenim štandom na manifestaciji je učestvovala i Mirovna grupa Oaza. Štand su priredile i na njemu dežurale Ana Jeličić i Sabina Rončević.

KUD 'Sloga' DražKUD 'Sloga' Draž(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

'Pčelice' na belomanastirskom Trgu slobode'Pčelice' na belomanastirskom Trgu slobode(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Ako ste se u subotu, 7. VI. 2014. godine, zatekli na belomanastirskom Trgu slobode, ima ste prilike čuti veselo "zujanje" naših malih žutih "pčelica". Naime, toga dana se i Udruga roditelja i djece Pčelice priključila obilježavanju Dana otvorenih vrata udruga (DOVU) i to na najljepši mogući način: razdraganim i veselim smijehom dječice, koja su oslikavala glavni belomanastirski trg i mamila prolaznike za njihov štand.

Subota, 07. 06. 2014.

999 brojeva "Kviskoteke"

Naslovnica 999. brojaNaslovnica 999. brojaOve godine, u istom tjednu, izašli su brojevi s tri iste znamenke dvaju hrvatskih enigmatskih listova. Prvo je u utorak, 3. VI. 2014. godine, izišao 777. broj riječkog enigmatskog lista "Skandi Feniksa", a potom u subotu, 7. lipnja, 999. broj zagrebačke "Kviskoteke", "nacionalnog enigmatskog tjednika".

U tom broju "Kviskoteke" (glavni urednik Robert Pauletić) završeno je Deseto prvenstvo Hrvatske u enigmatici, u kome je pobijedio Tonči Milat iz Korčule, a dalje su se plasirali (2) Zdenko Ćavar iz Širokog Brijega, (3) Boris Nazansky iz Zagreba, (4) Zoran Radisavljević iz Novog Sada, (5) Marko Mihaljević iz Ostrvice, (6) Željko Jozić iz Osijeka, (7) Ivica Šako iz Mentora (Ohio, SAD), (8-9) Slavko Bovan iz Kikinde i Čedomir Jelić iz Vareša te (10-12) Mate Medvidović iz Žrnovnice, Ranko Skopal iz Zagreba i Miloš Milićević iz Doboja. Opširnije se o rezultatima može pročitati ovdje ili ovdje.

Knjiga u cijelosti napisana šokačkim dijalektomKnjiga u cijelosti napisana šokačkim dijalektomU petak, 6. VI. 2014. godine, na jubilarnoj, dvadesetoj kulturno-turističkoj manifestaciji "Baranjski bećarac" u Dražu predstavljena je knjiga "Šokačka rič". Riječ je o drugoj knjizi takve vrste koja je proistekla iz navedene manifestacije. Knjigu je financirao LAG Baranja, koji u svojoj lokalnoj razvojnoj strategiji, između ostaloga, za cilj ima i očuvanje kulturne baštine i tradicijskih običaja, a knjiga "Šokačka rič" upravo ide putem očuvanja nematerijalne kulturne baštine podunavskih Šokaca.

Prezentacija 'Oazinih" aktivnostiPrezentacija 'Oazinih" aktivnosti

U četvrtak i petak, 5.i 6. VI. 2014. godine, Mirovna grupa Oaza i Projekt građanske demokratske inicijative (P.G.D.I.) iz Belog Manastira priključili su se manifestaciji pod nazivom Dani otvorenih vrata udruga (DOVU), koju već tradicionalno organizira Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge.

U petak, 6. VI. 2014. godine, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva održalo je treću "Rusku večer" u Dvorani za produkcije Umjetničke škole u Belom Manastiru. Neposredno prije toga, u Velikoj vijećnici, Društvo je održalo drugu izbornu skupštinu, koja je izabrala novo predsjedništvo. Za predsjednika je izabran Svetozar Vakanjac, za dopredsjednika Nikola Muždeka, a za tajnicu Ana Marija Papež.

Na "Ruskoj večeri" nastupili su Glazbeni sastav "Triola", učenici Umjetničke škole Beli Manastir, Tamburaški sastav (TS) "Baranjski biseri", Monika Samardžić i solistice ruskog zbora iz Zagreba "Rjabinuška".

Predstavljanje LAG-a Baranja sremskim lagovcimaPredstavljanje LAG-a Baranja sremskim lagovcima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak i petak, 5. i 6. VI. 2014. godine, Baranju su posjetili članovi Lokalne akcione grupe (LAG) SremIN iz Inđije, koja obuhvata teritorije Opštine Inđija i Opštine Ruma. Nakon što su se gosti smjestili u pansionu "Piroš čizma" u Suzi, za njih je organizirano predstavljanje LAG-a Baranja i primjera dobre prakse iz Baranje.

Prvo su Lidija i Stanko Dabić goste upoznali s LAG-om Baranja: kako je nastao, kako se financira, kako se došlo do lokalne strategije razvoja, s kojim se problemima sreće u radi itd. Potom su predstavljena tri primjera dobre prakse. Ljubomir Damjanović iz Općine Jagodnjak predstavio je prekogranični hrvatsko-mađarski projekt "Coolin".

Četvrtak, 05. 06. 2014.

Pozivnica na 20. Baranjski bećarac

Baranjski bećarac, Draž, 6-7. VI. 2014.Baranjski bećarac, Draž, 6-7. VI. 2014.

Jelo, salata i kruh - dovoljno za jedan obrokJelo, salata i kruh - dovoljno za jedan obrokU proljetnom mjesecu svibnju 2014. godine, kroz projekt "Pomoć starim i nemoćnim osobama Grada Belog Manastira", korisnicima je dostavljeno 840 besplatnih toplih obroka. Obroci su završili na adresama 40-ero naših potrebitih sugrađana starije životne dobi, koji su na naš popis došli u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb Beli Manastir. Nažalost, to je naša stvarnost: nekada bogata Baranja, čija su polja hranila mnoge, sada i sama postaje "socijalni slučaj", čijim građanima treba pomoć.

Utorak, 03. 06. 2014.

777 brojeva "Skandi Feniksa"

Naslovnica 777. brojaNaslovnica 777. brojaU utorak, 3. VI. 2014. godine, izišao je 777. broj riječkog enigmatskog lista "Skandi Feniksa". Prvi broj objavljen je 22. I. 1998. godine, a – kao što mu i ime kaže – otada pa do danas objavljuje samo skandi-križaljke i njene varijacije, uz nešto viceva i karikatura.

U 33. broju (15. IV. 1999) pokrenuta je rubrika "Podatak više", u kojoj se uz članak na 16. stranici objavljuju i dvije skandinavke: mala na istoj, a veća na 17. stranici, koje su tematski vezane za članak. Dosada je ta rubrika objavljena 741 puta. Svi članci napisani su ili uređeni u Belom Manastiru. Opširnije pročitajte ovdje.

 

Ponedjeljak, 02. 06. 2014.

Pozivnica na "Rusku večer"

Barajsko-rusko društvo prijateljstva poziva vas:Barajsko-rusko društvo prijateljstva poziva vas:

'Oazina' projekt-koordinatorica uz cvjetnu oazu u talijanskoj Goriziji'Oazina' projekt-koordinatorica uz cvjetnu oazu u talijanskoj Goriziji

Dubravka SimendićDubravka Simendić"Oazine" gerontodomaćice od svojih štićenika čuju svakakve priče. Nekoliko takvih priča zabilježili smo u prethodnim člancima, a ovaj put opisat ćemo čemu se nasmijala jedna gerontodomaćica pri obilasku svojih baka. I tu priču zapisala je Dubravka Simendić.

"Doktor" Kendika
"Oazina" gerontodomaćica došla jednom prilikom kod jedne bake u obilazak pa počela vrijedno raditi, raditi i samo raditi, cijelo vrijeme šuteći jer je izvadila zub. "Ta, nije to ništ'" – reći će joj baka. – "Kod nas u Ban' (=Popovcu) prije više od 50 godina nije bilo zubara, a nema ga ni sad. Al', bila j' jedna žena koja j' to rad'la sas kliještima za prasce.

Mene zabol'jo zub i kak' mi nije mogla pomoć', šta 'š neg' prež' kola i pravac za Monoštor (=Beli Manastir). A tam', joooj, nema drugog neg' kod doktora Kendike. – Sjedaj! – naredi Kendika i kako j' povuko zub, tako j' i mene struš'jo sa stol'ce! Kak'e inekcije, ništ', sve naživo!!! – nasmije se baka, a i njezina gerontodomaćica jer se prisjetila više vlastitih doživljaja i doživljaja svojih prijatelja s tim istim Kendikom, koji ustvari i nije bio doktor, nego viši zubar.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok