MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 20. 06. 2014.

MSPM javno potpisalo ugovore s udrugama

Ugovor potpisuje Nadica Balog ('Romsko srce')Ugovor potpisuje Nadica Balog ('Romsko srce')U petak, 20. VI. 2014. godine, u zagrebačkom Hotelu International, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić svečano je potpisala ugovore s udrugama osoba s invaliditetom, udrugama koje djeluju u korist osoba s invaliditetom i udrugama koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću o financiranju trogodišnjih programa Ministarstva socijalne politike i mladih "Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva".

2013. godina
Tim programom Ministarstvo socijalne politike i mladih nastavlja proces započet 2010. i 2011. godine vezan za uspostavljanje novoga okvira za programsku i financijsku potporu razvoju socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva u području socijalne skrbi u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Tijekom 2013. godine osigurana je financijska potpora za provođenje 118 trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi, od kojih se 48 provodilo od 2010. godine, s rokom završetka 31. svibnja 2013. godine, dok se 70 programa provodilo od 2011. godine, s rokom završetka 31. svibnja 2014. godine. Za provedbu navedenih programa Ministarstvo je u 2013. godini izdvojilo sredstva u iznosu od 28.090.000,00 kn i u okviru trogodišnjih programa pružala se ukupno 31 socijalna usluga, s naglaskom na uslugama koje imaju za cilj prevenciju institucionalizacije. Na provedbi tih programa zaposlilo se 389 osoba, a također je značajan doprinos kvaliteti provedbe programa i pruženim uslugama dalo i 302 angažirana volontera

2014. godina
U 2014. planirana su sredstva u iznosu od 30.250.000,00 kn za 133 programa, od toga 91 program za udruge osoba s invaliditetom, a 42 programa za udruge koje se bave socijalno- humanitarnom djelatnošću. Trogodišnji programi usmjereni su na povećanje kvalitete pružanja socijalnih usluga, odnosno na razvoj usluga koje pojačavaju sposobnost korisnika za ostanak u svom domu uz potrebnu podršku ili za sprečavanje daljnjih socijalnih rizika i aktivno uključivanje u zajednicu. Financiranjem trogodišnjih programa Ministarstvo nastoji ojačati suradnju i partnerstvo s udrugama na području pružanja socijalnih usluga. Iz podataka MSPM-a za 2013. godinu vidljivo je da udruge koje pružaju izravne socijalne usluge korisnicima svoje programe provode isključivo u partnerstvu s ustanovama socijalne skrbi – centri za socijalnu skrb i domovi socijalne skrbi (62), jedinicama lokalne i/ili područne (regionalne) samouprave (38), ustanovama iz područja obrazovanja, visokog školstva i zapošljavanja – osnovne škole (4), fakulteti (3) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (9).

Nova kvaliteta
Važno je istaknuti da provedba trogodišnjih programa donosi i jednu novu kvalitetu u razvoju suradničkih odnosa između različitih pružatelja usluga – jedinicā područne i lokalne samouprave, ustanovā socijalne skrbi, udrugā i različitih sustava (socijalna skrb, odgoj i obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje). Također, takvi programi daju poticaj za daljnji razvoj kapaciteta udruga zapošljavanjem stručnjaka različitih profila kako bi se zajedničkim nastojanjima rješavale potrebe korisnika na području županija na kojima djeluju, a ujedno i definirali prioriteti za daljnji razvoj usluga apliciranjem projekata za dobivanje sredstva EU-fondova.

(Izvor: MSPM)

Pročitano 1250 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok