MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 11. 12. 2012.

Sedamsto brojeva "Skandi Feniksa"

Naslovnica 700. brojaNaslovnica 700. brojaU utorak, 11. XII. 2012. godine, izišao je jubilarni, 700. broj riječkog enigmatskog lista "Skandi Feniksa". Prvi broj objavljen je 22. I. 1998. godine, a – kao što mu i ime kaže – otada pa do danas objavljuje samo skandi-križaljke i njene varijacije, uz nešto viceva i karikatura.

U 33. broju (15. IV. 1999) pokrenuta je rubrika "Podatak više", koja je zamišljena kao mjesto na kome će se objavljivati članci ili o riječima koje su česte u križaljkama, a o kojima se malo zna, ili o riječima o kojima se može ispričati kakva zanimljiva priča, ili o nekoj enigmatskoj temi o kojoj bi trebalo znati više. Uz članak na 16. stranici uvijek se objavljuju i dvije skandinavke: mala na istoj, a velika na 17. stranici, koje su tematski vezane za članak.

Do 700. broja ta je rubrika objavljena 664 puta. Većina članaka nastala je u Baranji jer ih je napisao administrator "Oazine" web-stranice Jovan Nedić, a u novije vrijeme članke su pisali i Vjeko Hudolin iz Dragalića kod Nove Gradiške (18), Nedjeljko Nedić iz Ugljare kod Orašja (21), Robert Šimanović iz Zagreba (1) i Stjepan Tumpić iz Varaždina (55).

 

U pravilu, skandi-križaljke koje idu uz tekst sastavlja autor teksta, ali je bilo i izuzetaka, od kojih treba istaći da je jedno dulje vrijeme križaljke sastavljao danas pokojni Mladen Đurđević iz Darde (1944-2004). Neke teme ilustrirao je belomanastirski naivni slikar Milan Dvornić.

Od mnoštva dosad obrađenih tema, čiji se popis može vidjeti ovdje, treba istaći i neke baranjske teme ili teme koje imaju čvršće veze s Baranjom: Aršanj, Banska kosa, Baranjsko Petrovo Selo, čoban, čvarci, Darda, Drava, Eugen Savojski, Karašica, Kopački rit, kulin, opaklija, Slavonija i Baranja, surduk, vinogradarska područja RH…

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti