MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 19. 09. 2019.

Najava 14. Vinskog maratona u Zmajevcu

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

"Udruga za njegovanje običaja Mađara – Surduk", sa sjedištem u Ulici maršala Tita 191 u Zmajevcu, organizira posljednjeg vikenda ovog mjeseca (27-28. IX. 2019. godine) 14. po redu Vinski maraton (ili na mađarskom "Bor maraton") kao dvodnevnu kulturno-turističku manifestaciju.

Za Baranju se kaže da je majka vina (mađarski "bor anya"), a za Zmajevac da je vinska prijestolnica Baranje. Sa svojih tridesetak aktivnih, u brdo ukopanih vinskih podruma (tzv. gatora), u kojima se njeguju vrhunska vina, nanizanih u dva surduka: Katoličkom i Reformatorskom, i u Ružinoj ulici, Zmajevac je definitivno zaslužio takvu laskavu titulu.

Osim tradicionalnih manifestacija poput Vinceške i Martinja, Zmajevčani vinsku kulturu njeguje i preko Vinskog maratona. Godine 2005. takva manifestacija organizirana je prvi put u sklopu Dana sela s 40 takmičara, a danas se čini da se Dan sela organizira u sklopu Vinskog maratona jer su prošle, 2018. godine oboreni svi rekordi s 2.500 maratonaca i još više posjetilaca.

Organizatori ističu da je proklamirani cilj u što kraćem roku obići dvadesetak vinskih podruma i u svakome popiti po decilitar vina (!?!), ali pravi cilj je druženje uz vrhunsku baranjsku vinsku kapljicu i uživanje u rustikalnoj atmosferi baranjskih gatora. Zato mnogi učesnici ne žure da završe maraton, već zastanu u nekom gatoru gdje je dobro društvo i ugodna atmosfera. A zabava, uz zvuke evergrin-pjesama, uvijek potraje do ranih jutarnjih sati.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok