MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 09. 08. 2009.

Land-art-festival Slama 09

Land art festival Slama 09
Skulptura Vrata Nikole Fallera

S internetskih stranica Radija Baranja (koje možete vidjeti ovdje i ovdje) saznajemo kako se odvijala kiparska kolonija organizirana u Lugu od 4. do 9. VIII. 2009. godine (a koju smo i mi najavili 24. VII.):

Na 6 hektara oranice, s tri strane okružene kanalima, dovezeno je više od 6.000 bala slame te nešto onih velikih, 300-kilogramskih, koje je poklonilo "Belje", kako bi bilo dovoljno materijala za održavanje Land-art-festivala 'Slama 09'.

Završnog dana (u nedjelju, 9. VIII. 2009) na obiteljskom gospodarstvu Fallerovi dvori - prema procjenama organizatora – skupilo se oko 2.000 posjetilaca. Njima se predstavilo dvadesetak kipara iz pet zemalja (BiH, Hrvatske, Njemačke, Slovenije i Srbije), koji su sudjelovali u stvaranju skulptura od slame, ali i u kreiranju velike žrtvene skulpture, barke visoke 9 metara, koja simbolizira zajedništvo, te koja je nakon završetka festivala ritualno - spaljena.

Land art festival Slama 09
Barka od slame visoka 9 metara
Land art festival Slama 09
Ritualno spaljivanje barke od slame

Namjera nam je bila uključiti u ovaj ritual i velik dio publike, koja je pozvana da na palubi barke ostavi i snopić slame vezan na licu mjesta kao polog za promjene - rekao je Nikola Faller, akademski kipar, inicijator i umjetnički voditelj te kulturne, turističke i umjetničke manifestacije, koja je ove godine organizirana četvrti put. Festival "Slama 09" kao ekološki projekt ima podršku Ministarstva zaštite okoliša te Ministarstva turizma i odličnu suradnju s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije (TZ OBŽ) i Turističkom zajednicom Bilje.

Ovakvo nešto ne postoji nigdje u Hrvatskoj, a ni u svijetu, bar ne u ovolikom obujmu - potvrđuje uspješnost hrvatskog festivala slame Silvana Faller, predsjednica Udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu – SLAMA.

Opširniji članci o Festivalu "Slama 09" mogu se pročitati na drugim internetskim stranicama, na primjer ovdjeovdje i ovdje. O "Slami 09" nekoliko je puta pisao i Rajko Cicak u "Glasu Slavonije". Njegovi se članci mogu pročitati ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok