MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 24. 07. 2009.

Međunarodni festival Slama 2009 u Lugu

Festival Slama 2009Festival Slama 2009"Slama" – udruga za poticanje umjetničke svijesti u društvu – i ove godine organizira međunarodni Land-art-festival Slama 2009 na njivi Obiteljskog gospodarstva Fallerovi dvori blizu poznatog restorana "Kormoran". Festival, odnosno kiparska kolonija na kojoj će sudjelovati 20-ak umjetnika iz Hrvatske i iz nekoliko evropskih zemalja, održat će se od 4. do 8. VIII. 2009. godine, dok će svečanost otvorenja početi u 15 sati u nedjelju, 9. VIII. Tko želi prisustvovati svečanosti, platit će ulaznicu od 25 kuna, a na prigodnom letku, uz dobrodošlicu, stoji upozorenje: "ponesite svoj slamnati šešir ili suncobran".

Ovo je četvrta godina zaredom kako se održava ta manifestacija, koja je postala prepoznatljivi zaštitni znak Općine Bilje, regije Baranje i cijele Osječko-baranjske županije. Pored radova nastalih tokom kolonije, na dan svečanosti posjetioci će moći uživati u raznim muzičko-izvođačkim nastupima, performansima i atrakcijama te, naravno, u širokoj ponudi autohtonih kulinarskih delicija, a ovogodišnja gastronomska poslastica bit će vol na ražnju!

Umjetnička koncepcija ovogodišnja festivala potaknuta je činjenicom da je prostrana panonska ravnica nekad davno bila more. Velika žrtvena skulptura, koju umjetnici podižu zajedničkim snagama, bit će barka od slame visine oko 9 metara, čije ritualno spaljivanje u suton dana označava vrhunac svečanosti. Namjera organizatora je da u taj ritual uključi i veliki dio publike, koja je pozvana da na palubu broda spremnog za putovanje u etar ostavi i nešto svoje: mali ulog, snopić slame vezan na licu mjesta, nešto željno transformacije i polog za promjene!

Inače, slama – materijal koji je najvažniji razlikovni dio nasuprot svim drugim kiparskim kolonijama u Hrvatskoj i šire - prirodni je ostatak žita, koji uz pomoć umjetnika nastavlja živjeti drugi život, ispunjen novim sadržajem i značenjem.

Pročitano 2655 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok