MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 06. 12. 2012.

Prezentacija publikacije "Za veze bez nasilja"

Okrugli stol 'Za veze bez nasilja' u Hotelu 'Panorama' u ZagrebuOkrugli stol 'Za veze bez nasilja' u Hotelu 'Panorama' u ZagrebuU četvrtak, 6. XII. 2012. godine, s početkom u 11 sati, u zagrebačkom Hotelu "Panorama" prezentirana je publikacija "Za veze bez nasilja" na okruglom stolu s istom tematikom. Okrugli stol je organizirao zagrebački CESI u sklopu projekta "Povezani – za veze bez nasilja", koji provodi u partnerstvu s Mirovnom grupom Oaza Beli Manastir, udrugom Potencijal iz Rijeke, Udrugom Zora iz Čakovca i udrugom ZUM iz Pule i uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Zagreba.

Publikaciju su predstavile autorice Nataša Bijelić, Sanja Cesar (CESI), Kristina Manestar i Jasminka Tešević (Potencijal), dok je zaključke i preporuke predstavila Filipa Blažon (Udruga Zora).

"Za veze bez nasilja"
Publikacija "Za veze bez nasilja" rezultat je istraživanja i analize strategija i programa prevencije nasilja u partnerskim vezama mladih, a cilj joj je poticanje učinkovite primjene javnih politika koje se bave sprječavanjem nasilja u partnerskim vezama mladih te uklanjanje rodnih stereotipa i ostalih uzroka rodno uvjetovanog nasilja. Publikacija donosi i preporuke važne u radu na prevenciji nasilja, koje govore o potrebi za većom suradnjom različitih aktera, o važnosti integriranog i sustavnog pristupa prevenciji nasilja i uključivanja rodne perspektive u nacionalne i lokalne politike te programe usmjerene na prevenciju nasilja među djecom i mladima.

Projekt 'Povezani - za veze bez nasilja'Projekt 'Povezani - za veze bez nasilja'Izlaganja na okruglom stolu
Višnja Ljubičić
, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, govorila je o uključivanju rodne perspektive u politike i programe te o važnosti rodno osjetljivog obrazovanja.

Lidija Pongrac Vincelj (zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport) u svojoj je prezentaciji o ulozi lokalne zajednice u prevenciji nasilja naglasila potrebu kontinuirane intersektorske suradnje i povezivanja svih institucija koje rade s djecom i mladima u cilju što bolje koordinacije i suzbijanja svih oblika nasilja. Istaknula je također da je CESI bila prva udruga koja se sustavno počela baviti prevencijom nasilja u adolescentskim vezama i provoditi istraživanja, edukacije edukatora odn. edukatorica, radionice za mlade i kampanje te razvijati program prevencije i pripremati edukacijske materijale. 

Nikša Jelovčić iz Policijske uprave zagrebačke govorio je o radu policije na prevenciji nasilja te o programu "Živim život bez nasilja", koji policija provodi unatrag nekoliko godina.

Dean Ajduković predstavio je rad Društva za psihološku pomoć, koje je - između ostalog -uključilo tu temu kroz izborni kolegij u sedam sveučilišnih studija i omogućilo studentima odn. studenticama, osim obuke, i provođenje radionica u srednjim školama, što se pokazalo kao dobar primjer potencijalno održivog projekta.

Rad "Ženske sobe", koja se bavi prevencijom rodno uvjetovanog nasilja, odnosno specifično seksualnog nasilja među mladima, predstavio je Dalibor Stanić. Natko Gereš govorio je o radu s mladićima, koji provodi udruga Status M u okviru edukacijskog programa "Inicijativa mladića: promocija rodno ravnopravnih normi, zdravih životnih stilova i nenasilnog ponašanja mladih". CAP-program prevencije zlostavljanja djece od predškolske do adolescentske dobi, koju provodi Udruga roditelja Korak po korak, predstavila je Marina Trbus.

Biserka Šavora, pedagoginja i suradnica CESI-ja, koja provodi radionice u školama o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama, te o seksualnosti i rodnoj ravnopravnosti, podijelila je svoja iskustva u radu na prevenciji.

Iva Zenzerović iz Centra za mirovne studije uključena je u pilot-provođenje građanskog odgoja i obrazovanja i govorila o važnosti građanskog odgoja u prevenciji nasilja te o svom iskustvu u radu s mladima i nastavnicima.

Vesna Nedić iz belomanastirske Mirovne grupe Oaza na kraju je opisala kako je proteklo istraživanje u Osječko-baranjskoj županiji. Istaknula je da su "Oazini" aktivisti teško dobivali podatke od institucija. Često su se zaposlenici u institucijama osjećali prozvanima što se od njih traže podaci za koje ni sami ne znaju da li postoje, ni da li bi ih trebali imati. Slična iskustva imali su i drugi partneri na ovom projektu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok