MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 09. 11. 2018.

Edukacijska radionica o enigmatici

'Ono što ne znamo i što znamo o enigmatici''Ono što ne znamo i što znamo o enigmatici'(Fotoalbumčić se može vidjeti ovdje)

U petak, 9. XI. 2018. godine, s početkom u 17:30 sati, u prostorijama Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" u Osijeku održana je edukacijska radionica pod naslovom "Ono što ne znamo i što znamo o enigmatici".

Radionicu su održali "Oazini" aktivisti Vesna i Jovan Nedić i "Oazina" volonterka Sonja Nedić. Kako se Jovan enigmatikom bavi već preko 50 godina, neke "Oazine" korisnice izrazile su želju da se u "Oazi" organiziraju enigmatske radionice. No, preduhitrila ih je predsjednica Udruge "JA KA" Veselinka Kastratović, koja je pozvala spomenute aktiviste da takvu radionicu održe za korisnice njezine udruge.

A kako je protekla edukacijska radionica u Udruzi "JA KA"? Nakon uvodnog dijela u kome su se svi sudionici predstavili, Sonja je objasnila što je to enigmatika i koje sve enigmatske vrste postoje te pokazala da enigmatika nisu samo križaljke. Sonjino kratko izlaganje izvadak je iz njezinog diplomskog rada "Utjecaj medijske politike na enigmatiku u novinskim izdanjima", koji je obranila 2014. godine na Odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Nakon nje, Vesna je predstavila "svijet enigmata", kao i što je sve potrebno da netko bude enigmat, kao na primjer dobro poznavanje pravila sastavljanja zagonetaka, dugogodišnje iskustvo u rješavanju zagonetaka, znanje iz lingvistike i pravopisa i, naravno, potrebna literatura, koja se obično sastoji od svih mogućih leksikona, enciklopedija, priručnika, atlasa i sl.

Nakon pauze došao je na red i onaj najzanimljiviji dio. Sudionice radionice dobile su na rješavanje pojedine zagonetke, uz stručnu pomoć prisutnog enigmata. Nekima je trebalo više pomoći, nekima manje, što je zavisilo od toga koliko koja sudionica ima rješavačkog iskustva. Osim toga, pomoći je manje trebalo za križaljke, a više za rebuse i anagrame, što je i očekivano jer "obični ljudi" obično rješavaju samo križaljke.

Ova radionica jedna je od aktivnosti projekta "Živim u bojama sreće" Udruge "JA KA". Projekt je financijski podržan od Osječko-baranjske županije.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok