MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 05. 11. 2018.

Drugi rođendan osječke udruge "JA KA"

Proslava drugog rođendanaProslava drugog rođendana

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 5. XI. 2018. godine, s početkom u 17 sati, na adresi Trg Augusta Šenoe 1 u Osijeku, Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" obilježila je svoj drugi rođendan. Osnovana je, naime, 4. XI. 2016. "JA KA" je posvećena pružanju podrške oboljelima i njihovim obiteljima, edukaciji svih žena, razbijanju predrasuda i poticanju suradnje sa sličnim udrugama.

Druga godina postojanja i uspješnog rada proslavljena je na nekoliko načina: slanjem prikupljenih plastičnih čepova Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma (UOLL) iz Čakovca, posjetom pacijenticama Zavoda za ginekološku onkologiju u osječkom Kliničko-bolničkom centru (KBC) te druženjem u prostorijama udruge, gdje su se okupili članovi, prijatelji i podržavaoci te brojni novinari.

Promocija zbirke pjesama 'Kapi sreće'Promocija zbirke pjesama 'Kapi sreće'Predsjednica udruge Veselinka Kastratović, pravnica koja radi u Centru za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek, tom je prilikom predstavila i svoju zbirku pjesama "Kapi sreće" (68 stranica), koju je ove godine izdala osječka "Alberta naklada" i za koju je recenzent bio poznati pjesnik iz Bijelog Brda Đorđe Nešić.

- To je neko moje propitivanje vremena, mene, emocija, iznalaženje nove snage. Naša udruga ima jako mnogo veselja i radosti. Rijetko pričamo o bolestima, a ako pričamo, onda smo uvijek potpora jedna drugoj – izjavila je Veselinka novinarima. Karcinom je otkrila krajem 2015. godine u prvom stupnju. Ubrzo je uspješno operirana, ali sljedećih pet do deset godina mora pratiti svoje zdravstveno stanje.

U postoperativnom oporavku važnu ulogu imali su njezini bližnji, koji su joj svojom podrškom pomogli da se uspješno izliječi. Veselinka upozorava da u društvu još uvijek nailazi na diskriminaciju, a u to spada i preveliko žaljenje. Zato treba mijenjati svijest žena i razbijati njihovu nelagodu od redovitih preventivnih ginekoloških pregleda.

Osječki liječnik Nikola Kraljik, specijalist epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, za "Glas Slavonije" izjavio je da "rak jajnika spada među pet najubojitijih karcinoma. Nezgodan je iz razloga što ne bira životnu dob i vrijeme kada će se pojaviti. Ima dovoljno prostora da raste i širi se, ne daje nikakve simptome. Kada ih žene osjete, nažalost, te bolesti često su već daleko odmakle i borimo se za živote". A preventivni pregledi ne trebaju se svoditi samo na tzv. papa-test, nego i na kvalitetnu ultrazvučnu dijagnostiku. A da se radi o podmukloj bolesti, govori i podatak da u Osječko-baranjskoj županiji od tog karcinoma godišnje oboli oko 25 žena, a postotak smrtnosti je oko 70%.

 (Srodni članci: nismosame.www, glas-slavonije.hr, radio-osijek)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok