MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 26. 10. 2018.

Obilježavanje 15 godina rada Nacionalne zaklade

Stol broj 10: Civilno društvo u Hrvatskoj 2030. i budućnost Europske UnijeStol broj 10: Civilno društvo u Hrvatskoj 2030. i budućnost Europske Unije(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U četvrtak i petak, 25-26. X. 2018. godine, u Hotelu Lav u Vukovaru, održano je regionalno obilježavanje 15-godišnjice djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na kojem su sudjelovali, pored organizatora, predstavnici mnogih udruga i zaklada.

Nakon što su skup otvorile upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić te načelnica Sektora za upravljanje horizontalnim procesima pri Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Zrinka Malešević Sučić, uslijedio je uvodni panel-razgovor o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i financiranje Europskog socijalnog fonda (ESF).

Prvi dan

Na panel-razgovoru sudjelovale su Zrinka Malešević Sučić, Helena Beus, ravnateljica Vladinog Ureda za udruge, te Branka Kaselj, upraviteljica "Slagalice" – Zaklade za razvoj lokalne zajednice sa sjedištem u Osijeku, uz mnogobrojna pitanja ostalih sudionika.

Drugi dio prvog dana radilo se u grupama i po temama. Sudionici su bili okupljeni uz deset stolova, na kojima su – uz moderatora – raspravljali o deset tema:

 • Stol 1:  Europski socijalni fond i civilno društvo: koja programska područja bi trebala biti obuhvaćena natječajima
 • Stol 2: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u idućih 5 godina: što bi trebala financirati i podržavati
 • Stol 3: Društveno poduzetništvo i ekonomska demokracija – prilika ili izazov za organizacije civilnoga društva
 • Stol 4: Ulaganje u ljudske resurse organizacija civilnoga društva: koji oblici podrške su za to potrebni
 • Stol 5: Suradnja i sudjelovanje građana u lokalnim zajednicama – koji su preduvjeti i modeli za postizanje tog cilja
 • Stol 6: Izazovi novog doba – migracije i izbjeglištvo: odgovor i uloga organizacija civilnoga društva
 • Stol 7: Klimatska pravda i organizacije civilnoga društva
 • Stol 8: Kako društvena isključenost postaje društvena uključenost: odgovor civilnoga društva
 • Stol 9: Pogled iznutra: djeluju li organizacije civilnoga društva u Hrvatskoj sukladno svojoj misiji ili prilikama za financiranje?
 • Stol 10: Civilno društvo u Hrvatskoj 2030. i budućnost Europske Unije – pogled iz budućnosti

Drugi dan

Drugog dana regionalnog obilježavanja odvijale su se sljedeće edukacije sudionika:

 • Savjetovanje "Budućnost Europske Unije i mladi" – pomoćnica ministrice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zrinka Ujević
 • Informacije o mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva iz nacionalnih izvora, EU-fondova i kroz prekogranično doniranje – upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša Matić i zamjenica upraviteljice za razvojne programe Marija Boltek
 • Predavanje "Komunikacija i odnosi s javnošću u digitalnom dobu" Boris Hajoš, savjetnik za odnose s javnošću
 • Predavanje "Kvalitetno upravljanje u organizacijama civilnoga društva u kontekstu korištenja EU-fondova" – Danijela Stepić iz Ministarstva financija
 • Predavanje "Zaštita osobnih podataka (GDPR) u organizacijama civilnoga društva" –  Mladen Nakić iz Ministarstva uprave i Igor Vulje, načelnik Službe za nadzor i Središnji registar u Agenciji za zaštitu osobnih podataka
Pročitano 354 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok