MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 17. 05. 2018.

17. Kulinijada u Jagodnjaku

Pobjednik Marko Spajić iz OtokaPobjednik Marko Spajić iz Otoka(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U četvrtak, 17. V. 2018. godine, na Spasovo, u Jagodnjaku je održana 17. Kulinijada. Tradicionalno se na pravoslavno Spasovo načinje kulin pa je termin Kulinijade uvijek vezan za taj pomični praznik, koji se slavi u četrdeseti dan poslije Uskrsa, a cilj manifestacije je promocija kulina kao tradicionalne baranjske delicije.

Na ovogodišnju Kulinijadu u Jagodnjaku proizvođači kulina iz Baranje i Slavonije prijavili su 123 uzorka. Stručni žiri ocijenio je sve kuline u rasponu od 61,4 do 94 boda, a oni koji su osvojili preko 91 bod nagrađeni su zlatnim medaljama. Najbolji kulin, koji je dobio 94 boda, prijavio je Marko Spajić iz Otoka u Slavoniji, dok su drugo i treće mjesto osvojili Ferenc Pintar iz Novog Bezdana u Baranji (93,2) i Kulen Novosel iz Gata kod Belišća (93).

123 uzorka kulina123 uzorka kulinaPreostale zlatne medalje osvojili su OPG Barić iz Narda (93 boda), Dragan Vujaklija (93), Mara Mušikić (92,8), Željko Stanislav (92,8), Vinko Šimić (92,6), OPG Žerjav Josip (92,4), Rade Mrđenović (92,4), Zdenko Kovač (91,8), OPG Brkić (91,8), Milan Stanković (91,4) te Mladen Đermanović (91,2). Rang-lista se može vidjeti ovdje. Uz 14 zlatnih, dodijeljena je 61 srebrna i 40 brončanih medalja.

Na ovogodišnjoj Kulinijadi, u izvanrednoj atmosferi, mnogobrojni takmičari, gosti i posjetioci uživali su i u nastupu folklornih grupa: Folklornog ansambla Baranje "Nikola Tesla" Beli Manastir, KUD-a "Krnjin" iz Grabovice kod Doboja i Folklorne sekcije jagodnjačkog Pododbora SKD-a "Prosvjeta". Poseban ton manifestaciji davali su tamburaši i trubači, a zabavu su upotpunili kršni takmičari u potezanju konopa i natezanju odnosno obaranju ruke. Uz kulin, domaće hrane bilo je u izobilju, a piće je dodatno podgrijavalo atmosferu. Zato se može reći da je 17. Kulinijada bila jedna velika "kulinska" manifestacija i uživancija koja se pamti.Uživanje u konzumaciji baranjske delicijeUživanje u konzumaciji baranjske delicije

Pred folklorni nastupPred folklorni nastupŠaran u rašljama i grah u zemljanom ćupuŠaran u rašljama i grah u zemljanom ćupuKulinijada u Jagodnjaku, koju organizira Općina Jagodnjak uz pomoć brojnih suorganizatora, izrasla je u jednu od najvažnijih manifestacija toga tipa u široj regiji. Na njoj se ne okupljaju samo brojni proizvođači kulina, nego i posjetioci koji žele degustirati tu deliciju, ali i tzv. VIP-gosti iz političkog i privrednog života. Kulinijada je dio šire manifestacije nazvane Dani Općine Jagodnjak, koja traje od 17. do 26. maja i koja se odvija u Jagodnjaku i Bolmanu.

(Slični članci: glas-slavonije.hr, baranja.info, jagodnjak.hr;
fotoalbumi: BaranjaMedija)

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok