MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 17. 04. 2015.

"Zelena čistka" 2015.

Prva ekipa uređuje park ispred Društvenog centraPrva ekipa uređuje park ispred Društvenog centra(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U petak, 17. IV. 2015. godine, u vremenu od 9 do 14 sati, održana je "Zelena čistka" u Gradu Belom Manastiru, kome je u organizaciji te ekološke akcije partner bila Mirovna grupa Oaza. "Zelena čistka" odvijala se na šest lokacija, kao i na pet zelenih površina u Belom Manastiru i u tri prigradska naselja. U toj opsežnoj akciji, koja je za cilj imala brigu za ljepši i uredniji okoliš i kvalitetniji život, uključile su se gradske tvrtke s mehanizacijom, zaposlenici u javnim radovima, učenici, građani (!) i volonteri.

Skupljao se otpad koji su razbacali nesavjesni "građani", rezale suhe grane, krčilo šiblje te kosila trava i korov. Tako se dobila nezavidna količina komunalnog otpada i biomase, koji će biti zbrinuti na gradskom odlagalištu. "Oazini" zaposlenici i volonteri uključili su se u tu akciju uređivanjem parka ispred Društvenog centra i skupljanjem smeća s poljskih puteva u blizini Dom za starije i nemoćne osobe.

Kao i prošlih godina, uz "Oazinu" prvu ekipu u sastavu: Ana, Dubravka, Jelena, Neno, Renato i Vesna, u akciju uređivanja parka ispred Društvenog centra uključile su se i ostale udruge koje imaju sjedište u tom prostoru. Uz rad, smijeh i šalu, zanemaren je umor, kao i neke manjkavosti u samoj organizaciji, a ostaje jedino pitanje: Gdje ste, dragi sugrađani?

"Oazina" druga ekipa, u sastavu Bojana, Jovan, Robert, Sanela i (kreativka) Stela, raspoređena je na punkt kod Doma za starije i nemoćne osobe, gdje su s grupom Roma u javnim radovima trebali završno očistiti zapušten poljski put između Doma i placeva uz Osječku ulicu, i to nakon što radnici tvrtke "Slonja" izrežu šiblje, a mehanizacija ukloni nabacano smeće i to šiblje. Ni na toj lokaciji akciji se nije priključio ni jedan građanin.

'Oazina' druga ekipa skupljala je smeće po poljskim putevima'Oazina' druga ekipa skupljala je smeće po poljskim putevimaMeđutim, kako je krčenje šiblja bilo tek počelo, a mehanizacije još nije bilo na vidiku, odlučeno je da te dvije ekipe skupe razbacano smeće po poljskim putevima i to tako da ekipa iz javnih radova krene prema trafostanici i Osječkoj ulici, a "Oazina" ekipa prema šumi Haljevo te da obje ekipe naprave krug i vrate se s druge strane do Doma. "Oazina" ekipa skupila je pet-šest velikih vreća punih smeća. Uglavnom je to bio otpad koji odbacuju zemljoradnici dok obrađuju svoju zemlju: ambalaža u koju se pakira sjeme ili umjetno gnojivo, plastične kese i boce, papir, krpe i otpali dijelovi s traktora i mehanizacije. Međutim, našle su se i dvije manje vreće pune pampers-pelena te nešto građevinskog otpada (cigli, crijepa, kamena, šamotnih cijevi), koji se bez mehanizacije nije mogao ukloniti.

"Oazinoj" ekipi prijala je duga šetnja kroz polja, usprkos jakom vjetru koji je pirio sa zapada. Očišćene su tri "lenije" i skupljeno dosta smeća pa je, kad se tako gleda, akcija uspjela. Međutim, nikakvog edukativnom ili propagandnoj efekta neće biti. Smeće su skupljali oni koji ga nisu napravili, a onih koji ga stvaraju toga dana nije bilo na poljima, niti će oni kasnije primijetiti da smeća nema, a to znači da će već nakon nekoliko tjedana ili mjeseci sve biti kao što je i – bilo.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok