MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 09. 12. 2014.

Ženski mirovni aktivizam u Hrvatskoj i regiji

Panel-diskusija u zagrebačkom Kinu EuropaPanel-diskusija u zagrebačkom Kinu Europa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 9. XII. 2014. godine, s početkom u 18 sati, u zagrebačkom Kinu Europa otvorena je izložba i održana panel-diskusija o ženskom mirovnom aktivizmu u Hrvatskoj i regiji. Izložba i diskusija organizirane su u sklopu dvanaestog Human Rights Film Festivala. Na tom događanju bile je i "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić.

Ideja panel-diskusije bila je da se učesnici zajednički prisjete ženskog, feminističkog mirovnog aktivizma u regiji 90-ih godina prošlog stoljeća. Naglasak je stavljen na četiri teme: (1) solidarnost i povezivanje preko granica ratnih zona i identiteta, (2) javne akcije otpora, (3) akcije podrške ženama žrtvama rata i (4) borba protiv ratnog seksualnog nasilja.

A izložba je zamišljena kao umjetnički poticaj na promišljanje i osvještavanje doprinosa žena u regiji u promicanju mira te je ukazala na njihovu suradnju i predano aktivističko djelovanje i u najtežim okolnostima. Organizatori su se nadali da će biti inspiracija posjetiteljima festivala te da će ih podsjetiti na to koliko je nastavak promicanja mira i ljudskih prava važan i danas u vrijeme kad se opet događaju organizirana ugrožavanja ženskih i manjinskih prava.

U panel-diskusiji pod nazivom "Žensko ne ratu, nasilju, isključivanju 90-ih" sudjelovalo je više aktivistice, koje su govorile o mirovnom aktivizmu 1990-ih iz vlastitih iskustava: Vesna Kesić, Vesna Teršelič, Aida Bagić, Gordana Obradović Dragišić iz Hrvatske, Marijana Senjak iz organizacije "Medica" iz Zenice (BiH) te Jadranka Miličević iz organizacije "Žene u crnom" iz Beograda.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok