MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 04. 07. 2011.

Do Beča i natrag (II) - Kratka imena naselja

 

Vép, Mađarska
Belomanastirski auto kod skretanja za Vép

Kad se netko, kao administrator "Oazine" web-stranice, bavi enigmatikom, a posebno križaljkama, mnogo veću pažnju posvećuje riječima i imenima nego ostali ljudi. Takav pojedinac na putovanjima, na primjer, zapaža naselja s kratkim, dugačkim ili neobičnim imenima i dugo ih pamti pa se može desiti da se na novom putovanju (2009), nakon dvadesetak godina, prisjeti da je putujući iz Baranje u Beč 1988. godine prošao kroz mađarsko selo u Vespremskoj županiji neobičnog troslovnog imena Ukk i da se zaustavi u tom selu kako bi slikao tablu s njegovim imenom.

Zanimanje za kratka, dugačka ili neobična imena naselja i drugih geografskih objekata može prerasti i u neobičan hobi: "skupljanje" takvih imena u smislu da se u "zbirku" uvrštava ime onog toponima u kome se ili na kome se bilo, a to znači da nije dovoljno samo automobilom proći kroz neko takvo naselje, nego treba stati i svojom nogom bar nakratko stupiti u njega. "Oazin" administrator već je "skupio" lijepu "zbirku" naselja i toponima s kratkim i neobičnim imenima u kojima je bio (Ada, Au, Ba, Bač, Beč, Bilje, Boly, Bük, Cret, Čuši, Dalj, Draž, Ilok, Irig, Kać, Kula, Luč, Lug, Ljig, Mece, Orfű, Rti, Rž, Som, Strp, Suza, Šag, Tar, Ub, Ukk…).

Mađarska je veoma zahvalno područje za onoga tko "skuplja" takve "eksponate", a što je "skupio" "Oazin" administrator na ovogodišnjem putu od Belog Manastira do Beča, može se vidjeti na slikama uz ovaj tekst, među kojima je i pravi "trofej" – selo (čitaj: Še) kod Sombathelja.

Vése, Mađarska
Vése, između Kapošvara i Nađkanjiže
Inke, Mađarska
Inke, između Kapošvara i Nađkanjiže

 

Kám, Mađarska
Kám kod Vašvara
Rum, Mađarska
Rum kod Sombathelja

 

Vép, Mađarska
Vép kod Sombathelja
Sé, Mađarska
Sé (čitaj: Še) kod Sombathelja

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok