MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 03. 09. 2016.

Edukacija za gerontodomaćice

Patronažna sestra Katarina Jelić (treća slijeva)Patronažna sestra Katarina Jelić (treća slijeva)U subotu, 3. IX. 2016. godine, s početkom u 9 sati, u velikoj prostoriji Mjesnog odbora u Kneževu održana je edukacija za gerontodomaćice. Polaznice su bile nekadašnje, sadašnje i buduće gerontodomaćice s područja Općine Popovac i Grada Belog Manastira.

Edukaciju je držala patronažna sestra Katarina Jelić, koju je "Oaza" često angažirala kad se provodila socijalna usluga pomoć u kući. Katarina je sad u mirovini, ali joj – kako i sama kaže – nije teško podijeliti savjete i upute o tome kako treba pomagati starijim osobama. Godinama je po cijeloj Baranji radila kao patronažna sestra pa, pored stručnog (odnosno teorijskog), ima i mnogo praktičnog iskustva, a začuđujuće i dobro pamti. Još uvijek poimence zna mnoge osobe koje su bili njezini korisnici.

To svoje bogato iskustvo prenijela je polaznicama edukacije te ih je upoznala s onim što svaka gerontodomaćica treba znati kad ulazi kod korisnika. Baranjska mjesta male su sredine pa gerontodomaćice često svoje korisnike poznaju otprije, što je u nekim prilikama dobro, a u nekima i nije. U toku edukacije polaznice su patronažnoj sestri postavljale brojna pitanja pa se razvila sadržajna rasprava o tome kako se nešto radi ili kako bi se trebalo raditi.

Edukacija je održana u sklopu projekta "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru". Na edukaciji su s područja Belog Manastira bile četiri trenutne "Oazine" gerontodomaćice: Antonija, Donka, Mira i Snežana, dok su s područja Općine Popovac polaznice bile Biljana, Danijela, Nena, Silvija, Šaćira, Vera i Zorica. Među polaznicama su bile i "Oazine" aktivistice Jelena i Stela, koje su donedavno bile i gerontodomaćice, kao i voditeljica projekta Vesna Nedić te Enis Ibrahimović, predsjednik partnerske udruge "Svjetlo nade" iz Kneževa.

  • Projekt "Bolje sutra za starije osobe u Popovcu i Belom Manastiru""Oazi" je odobren na natječaju "Superseniori", koji je namijenjen udrugama čije su programske aktivnosti usmjerene na podizanje kvalitete života osoba starije životne dobi u lokalnoj zajednici (na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Zagreba), a kojeg su raspisale Zaklada Zajednički put iz Zagreba i Zaklada Slagalica iz Osijeka. Projekt se financira sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz Razvojnu suradnju u području filantropije i zakladništva u okviru Tematskog fonda "Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0".
Pročitano 1285 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok