MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 19. 12. 2013.

Okrugli stol: Razvoj i pružanje socijalnih usluga

Sudionici okruglog stolaSudionici okruglog stolaU četvrtak, 19. XII. 2013. godine, osječka Organizacija za građanske inicijative (OGI) organizirala je okrugli stol u sklopu projekta "Unapređenje pružanja socijalnih usluga u jugoistočnoj Europi kroz jačanje nacionalnih i regionalnih mreža organizacija civilnoga društva". Okrugli stol održan je u Hotelu Ariston u Osijeku.

Spomenuti projekt je međudržavni te se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori te na Kosovu. Općeniti cilj projekta je postići dinamičnije civilno društvo koje sudjeluje u javnim debatama o demokraciji, ljudskim pravima, socijalnoj inkluziji i vladavini prava i s kapacitetom da utječe na politike i procese donošenja odluka.

Specifični ciljevi projekta su postići veću predanost i kapacitet organizacija civilnog društva da daju glas građanima i utječu na reformske procese javnog sektora kroz analizu, monitoring i zagovaranje te osnaživanje mreža koje se bave pružanjem socijalnih usluga u ciljanim zemljama kako bi se općenito poboljšalo pružanje socijalnih usluga.

Lejla Šehić Relić i Branislav VorkapićLejla Šehić Relić i Branislav VorkapićDomaćin okruglog stola bio je Branislav Vorkapić, izvršni direktor OGI-a, a moderatorica Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek. Na okrugli stol bile su pozvane regionalne i lokalne samouprave – upravni odjeli u području socijalne skrbi (Osječko-baranjska županija, gradovi Osijek, Beli Manastir, Vukovar i Županja), centri za socijalnu skrb (Osijek, Beli Manastir, Vukovar i Županja) te ustanove i nevladine organizacije (NVO) koje imaju značajno iskustvo u području razvoja i pružanja socijalnih usluga s područja Slavonije i Baranje. Na okrugli stol odazvala su se 22 predstavnika pozvanih organizacija, a Mirovnu grupu Oaza predstavljao je Neno Radić.

Nakon predstavljanje sudionika, Branislav Vorkapić napravio je kratku prezentaciju projekta i iznio plan rada okrugloga stola, a Lejla Šehić Relić sažetak prezentacije komparativne analize uloge civilnoga društva u pružanju usluga socijalne skrbi na zapadnom Balkanu.

Potom je uslijedila rasprava o preporukama i zaključcima iz analize. Jedna od preporuka je i uspostavljanje mehanizama za praćenje aktivnosti NVO-sektora u socijalnoj skrbi u obliku registra ili baze podataka. Svi sudionici odgovorili su pozitivno na pitanje treba li nam i zašto baza podataka NVO-sektora u socijalnoj skrbi. S njom bi se dobila bolja povezivost regionalne i lokalne samouprave s nacionalnom upravom, odnosno s udrugama i institucijama koje provode socijalne programe. Upis u bazu bio bi dobrovoljan, ažuriranje bi se vršilo godišnje te bi, između ostaloga, baza služila i za provjeru kapaciteta i sposobnosti provođenja projekata NVO-sektora.

Raspravljalo se još i o sljedećim preporukama:

  • Zagovarati uspostavljanje mehanizama trajnijeg financiranja usluga
  • Zagovarati deinstitucionalizaciju sistema socijalne skrbi
  • Zagovarati izgradnju sistema podrške za proces licenciranja
Pročitano 1523 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok