MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 19. 12. 2010.

Mirovna nagrada Jadranki Reihl Kir

Nagrada Krunoslav Sukić
Prva nagrada Jadranki Reihl Kir

Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava utemeljio je 2009. godine Nagradu za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić"  u čast jednoga od svojih utemeljitelja, mirovnjaka i humanista. Nagrada se dodjeljuje pojedincima i pojedinkama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda te za dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.

Dobitnica Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" za 2010. godinu je Jadranka Reihl Kir za njeno nepokolebljivo, odlučno i hrabro inzistiranje na istrazi ubojstva svoga supruga, načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, i dvojice predstavnika lokalne vlasti Milana Kneževića i Gorana Zobundžije te pokušaja ubojstva Mirka Tubića 1. VII. 1991. godine na kontrolnoj točki između Osijeka i Tenje.

Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dodijeljeno je Ani Matijević za njen dugogodišnji mirovni rad u lokalnoj zajednici. Svoj mirovni put započela je 1991. godine u Bosanskom Brodu, a nastavila kao izbjeglica u Slavonskom Brodu i Njemačkoj. U Tenje dolazi 1999. godine, gdje nastavlja svoju mirovnu misiju do današnjih dana pod geslom: "Geste i ljudskost su ono što donosi mir". Neumorno radi na pomirenju Hrvata i Srba te nastoji romsku kao i druge manjinske skupine uključiti u društveni život sela. Veliku pažnju poklanja invalidima, djeci i starijim osobama.

Nagrada Krunoslav Sukić
Ani Matijević nagradu uručuje Ladislav Bognar
Nagrada Krunoslav Sukić
Tomislav Tomašević, Ne damo Varšavsku

Priznanje za nenasilnu akciju dodijeljeno je inicijativi "Ne damo Varšavsku!" Taj slogan postao je simbol otpora građana tokom višemjesečnog prosvjeda u Zagrebu 2010. godine. U akciji je sudjelovalo nekoliko stotina predstavnika organizacija civilnog društva te nekoliko tisuća građana, koji su se na taj način usprotivili korupciji, zaobilaženju zakona i samovolji vlasti, koja u ovom slučaju nije djelovala u javnom interesu.

Opširnije informacije mogu se pročitati
na sajtu  www.krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr.
S te stranice preuzete su i fotografije.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok