MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 08. 07. 2010.

Posjet Manastiru Orahovica

Manastir Orahovica
Manastir Orahovica iz 1594. godine

Prošle, 2009. godine, kad su bile u Centru za edukaciju Orahovica na seminaru "Samofinanciranje udruge", jedna je grupa "Oazinih" aktivistica posjetila Manastir Orahovicu izgrađen 1594. godine. Ove, 2010. godine - boraveći u istom Centru na seminaru "Strateško planiranje" – druga je grupa "Oazinih" aktivistica posjetila isti manastir.

 

Lani smo na "Oazinim" internetskim stranicama opisali spomenuti posjet i spomenutu znamenitost orahovačkog kraja u članku koji se može pročitati ovdje.

Prošle se godine nije moglo ući u manastirsko dvorište jer je kapija bila zaključana, a ove godine putnice su imale više sreće jer su u manastiru zatekle radnike iz Kućanaca koji rade na obnovi prilično oronulih manastirskih građevina. Od radnika se moglo doznati da će obnova koštati više milijuna kuna i da će se vršiti nekoliko godina. 

Manastir Orahovica
Jedini putokaz prema Manastiru
Manastir Orahovica
Pogled iz manastirskog dvorišta

Do manastira je već dovedene pitka voda s jednog planinskog izvora, ali je problem u tome što u njemu nema struje. Polaganje električnog kabla od najbližeg sela Gazija do manastira mnogo bi koštalo pa se razmišlja o postavljanju solarnih kolektora na krov manastirskih zgrada, koji bi mogli osigurati dovoljno struje za manastirske potrebe ako (i kad) u njemu bude monaha (a trenutno ih nema).

 

Manastir Orahovica
Oronuli manastirski konaci
Manastir Orahovica
Potpuno obnovljen krov


Manastir Orahovica
Ruže u manastirskom dvorištu
Manastir Orahovica
Crkva sv. Nikole

 

Pročitano 4524 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok