MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 07. 06. 2017.

Druženje starijih kod bake Darinke

Marija. Radojka i DarinkaMarija. Radojka i DarinkaU srijedu, 7. VI. 2017. godine, u okviru projekta "Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba u Baranji", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održano je druženje starijih osoba kod bake Darinke Bolić u Belom Manastiru. U posjet su joj došle prijateljica iz djetinjstva Radojka Dokić, prijateljica Marija Šimić te "Oazina" fizioterapeutkinja Antonija Papak.

Dok su gospođe prelistavale nove trgovačke kataloge, ispijala se kava i priče su krenule, opušteno i spontano. Kako je Antonija fizioterapeutkinja, gospođe su joj se malo požalile na zdravstvene probleme te ju pitale za nekoliko savjeta. Potom su se prisjetile da su baka Darinka (zvana Dara) i gospođa Marija radile u Tvornici trikotaže "Sutjeska". Gospođa Marija je mlađa od naših baka, kasnije je počela raditi, te je dočekala da se "Sutjeska" zatvori u onim smutnim vremenima kad je uništena gotovo kompletna industrija u Hrvatskoj. Gospođa Marija kaže da je poslije zatvaranja "Sutjeske" mnogim ljudima bilo teško jer im je tu bio siguran i stalan posao.

Baka Dara se zaposlila mnogo ranije te je dugi niz godina radila u "Sutjesci", prije nego je s mužem otišla u Njemačku. Baka Radojka (zvana Rada) na to se našalila, ali u toj šali mislila je i ozbiljno, rekavši da bi ona i sad voljela raditi, iako ima 81 godinu. Kako kaže, život je dok radiš, u penziji je dosadno. Ipak su naše bake sretne, doživjele su lijepe godine, a materijalno ne oskudijevaju jer imaju mirovine i s njima raspolažu po svojoj volji.

Dok su bile mlade, naše bake stalno su nosile suknje ili haljine, a ispod njih najlonske čarape. Kažu, takva je tada bila moda. No ta im je moda i zagorčavala život jer su se zimi nasmrzavale dok su išle na posao. Zato sad neće ni čuti za suknje...

Pročitano 608 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok