MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 16. 06. 2017.

Promocija 22. broja "Valpovačkog godišnjaka"

Mihael Sučić, Ivan Tonković i Stjepan NajmanMihael Sučić, Ivan Tonković i Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U maloj sali valpovačkog Centra kulture M. P. Katančić održana je u petak, 16. VI. 2017. godine, s početkom u 19 sati, promocija 22. broja "Valpovačkog godišnjaka". Promociju je vodio Ivan Tonković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu i član uredništva, a o sadržaju novog broja govorili su sam Tonković i urednik Stjepan Najman.

Na promociji je bio i Miljenko Meštrov (na drugoj slici, u prvom redu drugi zdesna), zamjenik načelnika Općine Tisno (kod Šibenika), koja s Gradom Valpovom održava prijateljske odnose.

Svoje članke opširnije je predstavilo i troje autora: Silvija Cvenić Grahovac ("Sjećanje na Zlatka Balokovića u Valpovu"), Darko Varga (dugački članak o Valpovčaninu Milanu Welleu) i Mihael Sučić ("Povijesne crtice iz Valpovštine – Bocanjevci i Vinogradci do 18. stoljeća"), s tim da je o temi članka Darka Varge govorila i Nada Adam, koja je autoru ustupila materijale. Između njihovih izlaganja okupljenoj brojnoj publici predstavilo se troje učenika Osnovne glazbene škole Valpovo: Ana Topalović (koja je na klaviru izvela kompoziciju Dore Pejačević "Ruža") te Patricija Vonić i Filipa Kuna (koje su zajednički na flautama odsvirale staronjemački ples).

Publika na promocijiPublika na promocijiDvadesetdrugi broj godišnjaka, kojega od 1996. godine izdaje Ogranak Matice hrvatske u Valpovu, ima 207 stranica i donosi 16 članka od 12 (su)autora. Članci su grupirani u sedam cjelina: "Baština", "Iz prošlosti Valpovštine", "Sjećanja", "Pedagoški pristupi", "Svijet prirode", "Između dva godišnjaka" i "U spomen". Autori članaka su: Stjepan Berak, Zdravko Birovljević, Silvija Cvenić Grahovac, Svjetlana Cvenić (u suautorstvu sa Zdravkom Pavlovićem), Stela Horvat, Nada Kavicki, Miodrag Maričić (priređivač; 2), Stjepan Najman (4) Zdravko Pavlović (autor i suautor), Mihael Sučić, Vikica Šimić i Darko Varga.

U ovogodišnjem izdanju "Valpovačkog godišnjaka", za razliku od prethodnih pet (17-21), nema članka o aktivnostima u prethodnih godinu dana Zagonetačkog kluba Osijek (skraćenog imena Zakos) i njegovih članova zakosovaca iz Osijeka, Belog Manastira, Privlake, Skoplja i Valpova. Takav članak vjerojatno će biti objavljen u sljedećem broju. Ipak, enigmatika nije ostala sasvim nespomenuta. Na 102. stranici, u članku Darka Varge "Fanfare za običnog čovjeka", objavljen je odlomak "Emil Wellè odgonetač", u kome je opisano da je Milan (Emil) Welle za vrijeme boravka u bolnici 1915. godine kratio vrijeme rješavajući zagonetke u zagrebačkom "Ilustrovanom listu".

U dosadašnja dvadeset dva broja "Valpovačkog godišnjaka" objavljeno je 619 članaka te preko 1800 fotografija. Članke je napisalo 150 autora, na ukupno impozantnih – 4.330 stranica. Jedna četvrtina članaka evidentiran je u elektronskom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice kao zasebna bibliotečna jedinica. Uz 12 člankopisca, u pripremi 22. broja učestvovalo je još toliko ostalih suradnika, među kojima kao tehnički urednik i Zvonko Jerković iz Osijeka.

(Članci s prethodnih promocija: 2012, 2013, 2014, 2015, 2016)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok