MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 25. 05. 2016.

Prosvjed udruga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku

Priopćenje za medije udruge Dokkica o inicijativa za podizanje svijesti o degradaciji civilnoga društva "5 do 12"

Inicijativa '5 do 12'Inicijativa '5 do 12'U srijedu, 25. V. 2016. godine, na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, u sklopu inicijative "5 do 12", okupili su se predstavnici dvadesetak udruga: Dječje osječke kreativne kućice, Agencije lokalne demokracije, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Centra zdravlja "Vaga", Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama, Hrvatskog instituta za lokalnu demokraciju, Matice umirovljenika Osijek, Mirovne grupe Oaza iz Belog Manastira, Nansen dijalog centra, …

… Organizacije za građanske inicijative, Proni - Centra za socijalno podučavanje, Udruge Auxilium, Udruge "Jaglac" iz Orahovice, Udruge Pobjede, Udruge "Upit", Udruge "Verbalni delikt", Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Udruge za rad s mladima Breza, Udruženja "Baranja", Volonterskog centra Osijek, Zaklade za razvoj civilnoga društva "Slagalica", Ženske udruge "Izvor", te ostali građani, koji su mirnim prosvjedom podržali inicijativu i poslali poruku o važnosti civilnoga društva u Hrvatskoj. Dio okupljenih udruga ujedno su i članice Mreže SOS-NET pružatelja socijalnih usluga.

Kliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatuKliknite na sliku da biste je vidjeli u većem formatu

Nazivom inicijative "5 do 12" željela se naglasiti brzopleta odluka Vlade Republike Hrvatske o smanjenju sredstava organizacijama civilnoga društva, bez strukturiranog dijaloga s udrugama, a sloganom "Udruge rade za druge" okupljeni su poslali poruku da udruge postoje zbog drugih, a ne zbog njih samih.

Na samom početku skupa nazočnima se obratila Ines Novak, predsjednica Udruge Dokkica, koja je okupljenima izrazila riječi podrške zbog teške situacije u kojoj su trenutno udruge - korisnice institucionalne podrške Nacionalne zakade za razvoj civilnoga društva. Uredbom o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu Nacionalnoj zakladi značajno je smanjen postotak, čime i ukupna financijska sredstva za podrške organizacijama civilnoga društva u 2016. godini. Novak je istaknula kako ovdje nije riječ samo o 600 osoba, koje će zbog ove situacije ostati bez plaća, nego i o 130.000 korisnika tih udruga jer je tom uredbom narušena opstojnost udruga. No, među okupljenima nisu bili samo korisnici institucionalnih podrški, već i druge organizacije koje su ogorčene degradacijom udruga i koje znaju da je ovo teško razdoblje za civilno društvo u Hrvatskoj.

Novak je pred okupljenima, ali i u izjavama za medije, komentirala kako se u javnosti često govorilo o sumnjivim i netransparentnim udrugama koje su dobivale sredstva i da je apsurdno da su zbog takvih udruga degradirane i sve ostale udruge. "Hoćemo li, na primjer, zbog grupe loših liječnika ugasiti cijelu liječničku struku? Ako je i bilo udruga koje su primale sredstva na netransparentne i sumnjive načine, treba istražiti koje su to udruge i tko im je dodijelio ta sredstva!"

Spomenuvši Nacionalnu zakladu za razvoj civilnoga društva kao jedinu instituciju koja pruža institucionalnu podršku udrugama u Hrvatskoj, predsjednica Udruge Dokkica pohvalila je dosadašnji rad Zaklade kao kvalitetan model podrške razvoju civilnoga društva. Uz pohvalu i podršku kolegama iz civilnoga sektora iz Dubrovnika, Rijeke, Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, koji su također pokrenuli kampanje za podizanje svijesti o važnosti udruga (Dubrovnik se pridružio inicijativi "5 do 12", Rijeka je pokrenula kampanju "Gledaj (u)druge", a Zagreb "Za snažno civilno društvo"), te upozorenjem kako, ukoliko se situacija ne promijeni, nagodinu udruge više neće moći "otvoriti svoja vrata građanima" u sklopu manifestacije Ureda za Udruge Vlade RH "Dani otvorenih vrata udruga", Novak je napomenula kako se u ovoj teškoj situaciji udruge udružuju i da ovaj prosvjed nije konačan.

Okupljenima, uz riječi podrške, obratili su se i Irena Mikulić iz "Pronija", Miljenko Turniški iz Agencije lokalne demokracije te Marijan Gubina iz Udruge Auxilium.

Ova inicijativa, kao i sam prosvjed, iako organizirani u iznimno kratkom roku, okupili su preko 20 udruga na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, ali i desetak udruga na Trgu Ante Starčevića u Belišću u koordinaciji belišćanske Udruge "Zvono". Posljednjih dana Udruzi Dokkica upućeno je više telefonskih poziva i e-mailova predstavnika udruga širom Hrvatske koji su podržali inicijativu, izrazili zabrinutost za opstojnosti svojih udruga, ali i predložili daljnja nastojanja u borbi za civilno društvo.

Pored svih dosadašnjih inicijativa koje su dosada pokrenuli predstavnici udruga u nadi za rješavanjem pitanja opstojnosti udruga, Dokkica je, osim što je pokrenula ovu inicijativu, na Internet-platformi CITIZENGO 19. svibnja kreirala i online-peticiju za ukidanje odluke o smanjenju sredstava Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva, koju svakodnevno elektronski potpiše više od 100 osoba, a koju objavljuje sve više internet-portala.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok