MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 25. 11. 2015.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Palindromna rečenica Mirke ŠajićPalindromna rečenica Mirke ŠajićOdlukom Ujedinjenih naroda od 17. XII. 1999. godine datum 25. studenog (25. XI.) obilježava se kao Međunarodni dan (borbe) protiv nasilja nad ženama i to u znak sjećanja na 25. XI. 1960. godine kad je sestre Patriju, Minervu i Mariju Teresu Mirabal u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji taj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja neka žena. Podaci su zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene - žrtve nasilja u obitelji.

Ilustraciju vezanu uz ovaj tekst, palindromnu rečenicu koja se jednako čita s obje strane, sastavila je Mirka Šajić, nastavnica matematike iz Prijedora i naša poznata enigmatkinja.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok