MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 25. 06. 2015.

Dvadeset brojeva "Valpovačkog godišnjaka"

Ivan Tonković i Stjepan NajmanIvan Tonković i Stjepan Najman(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 25. VI. 2015. godine, u valpovačkom Centru kulture M. P. Katančić, predstavljen je 20. "Valpovački godišnjak", kojega od prvog broja uređuje Stjepan Najman, valpovački istraživač zavičajne prošlosti, enigmatičar i tajnik Ogranka Matice hrvatske u Valpovu. Na predstavljanju su, uz tridesetak Valpovčana, bili i gosti, uglavnom enigmatičari iz Osijeka, Privlake i Belog Manastira.

A sve je, kako piše u biltenu "Valpovačka baština", spontano započelo sad već davne 1995. godine. Na prosinačkom sastanku Predsjedništva Ogranka MH tajnik je predložio pokretanje časopisa u kojem bi se pisalo o Valpovu i Valpovštini. "Kako je na TV-u prenošen važan sportski događaj, svi su očekivali kraj sastanka. Rasprave praktično nije ni bilo. Rečeno je: 'Radi!'. Ostalo je povijest."

A ta povijest stvarno je impresivna. U 20 svezaka ukupno je objavljeno 580 članaka, koje je napisalo 140 autora, uz oko 1630 fotografija, a sve to na – 4012 stranica. Autori članaka različitih su zanimanja, a među njima je 12 doktora znanosti, pet magistara znanosti i jedan primarijus. Za to vrijeme predsjednici Ogranka bili su Petar Lagator (prvih sedam godina) i Ivan Tonković, koji je to i danas i koji je vodio recentnu promociju.

Među piscima članaka su i dvojica Belomanastiraca: Oskar Keller, koji je u 18. broju pisao o svom boravku u valpovačkom logoru za folksdojčere, i Jovan Nedić s četiri članka u brojevima 17-20 o enigmatskim zbivanjima u Hrvatskoj i susjednim zemljaka u kojima učestvuju osječko-valpovačko-baranjski enigmatičari.

Posljednji, 20. broj "Valpovačkog godišnjaka", na 200 stranica finog papira i u punom koloru, donosi 28 zanimljivih članaka, svrstanih u nekoliko ciklusa: "Baština", "Iz prošlosti Valpovštine", "Sjećanje na uglednike Valpovštine", "Godišnjice i jubileji", "Između dva godišnjaka" i "U spomen". Time je svojevrsna enciklopedija o Valpovu i Valpovštini dopunjena još jednim tomom.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok