MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 13. 12. 2014.

Održan šesti "Čvarakfest" u Karancu

Jedan od čvarak-majstora...Jedan od čvarak-majstora...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U subotu, 13. XII. 2014. godine, pravo proljetno vrijeme privuklo je na tradicionalni Zimski vašar u Karancu i šesti "Čvarakfest" oko 1.000 ljudi, preko 30 izlagača i 15 "čvarak-majstora". Od jutra na mjesnu su poljanu stizali izlagači iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. Bilo je u Karancu kobasica, kulena, zimnice, meda, kolača, božićnih ukrasa, kuhanog i "sirovog" vina, rakije i drugih "špajz-artikala", među kojima i paštete od čvaraka sa suhom rajčicom, čilijem, feferonima ili kiselim krastavcima, proizvedene u OPG-u Bošnjak iz Branjinog Vrha.

Čvarci su se prodavali u prosjeku za 60 kuna po kilogramu, kobasice od 40 do 60 kuna za istu količinu, svinjska mast od 12 do 15 kuna za kilogram. Selom se neodoljivo širio miris u kotlovini pripremljenih kobasica, graha, kotlinskih langošica i ostalih delicija, pravih baranjskih. Dok su brojni posjetitelji iz raznih dijelova Hrvatske i inozemstva tražili nešto za sebe, 15 "čvarak-majstora" krenulo je u avanturu zvanu natjecanje u spravljanju čvaraka.

Čvarci iz kotla zagrebačke obitelji Sutlović proglašeni su najboljim. Drugi je bio Zlatko Povoljnjak iz Jagodnjaka, a treća ekipa iz ''suljoških'' smještajnih kapaciteta "Jurini dvori". Tako je odlučila komisija sastavljena od stručnjaka i ljubitelja čvaraka iz Slavonskog Broda, Zagreba i – Makarske. Zimski vašar organizirala je Turistička zajednica Baranje, a šesti "Čvarakfest" "Baranjska kuća", a sve u okviru manifestacije "Advent u Baranji 2014."

(Tekst: Ivica Getto, "Glas Slavonije";
foto: Rajko Cicak)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok