MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 30. 07. 2014.

Počelo razvrstavanje otpada u Belom Manastiru

Žuta vreća s plastikom i kutija s papiromŽuta vreća s plastikom i kutija s papiromPosljednjeg petka u mjesecu "Baranjska čistoća" je i dosad odvozila stari papir u Belom Manastiru i prigradskim naseljima Branjinom Vrhu, Šećerani i Šumarini, a od sada u istom prolazu odvozit će i plastiku. Istovremeno su u cijeloj Hrvatskoj na snagu stupila nova pravila o razvrstavanju otpada, po kojima su građani dužni sami selektirati otpad koji nastaje u njihovim kućama ili stanovima.

Zbrinjavanje otpada u Belom Manastiru "Baranjska čistoća" je riješila na taj način što je građanima besplatno podijelila 1000 kompostera za zeleni otpad, a ostalo će se sortirati u vreće različite boje: u plavu vreću papir, u žutu plastika, u zelenu staklo, a u sivu metal. Prigodnim letkom i preko medija "Baranjska čistoća" je informisala građane o zakonskoj obavezi da se otpad mora razvrstavati prema kategorijama u svakom domaćinstvu te da razvrstani otpad treba prvo oprati vodom od nečistoće, potom mu smanjiti volumen i odložiti ga u posebno označenu vreću.

U cijeloj Baranji vreće sa starim papirom i plastikom odvozit će se jednom mjesečno, a vreće sa staklom i metalom jednom u tri mjeseca.

Na letku je na odgovarajućim vrećama iscrpno pobrojano što se u njih odlaže. Npr. u žutu vreću treba stavljati prazne plastične boce i čaše pića i napitaka, ambalažu deterdženata i omekšivača, razne plastične folije, plastične zatvarače i ostale materijale od plastike. U sivu vreću treba odlagati prazne konzerve mesnih i ribljih prerađevina, voća, povrća, konditorskih proizvoda, kave, gotovih jela, sušenih proizvoda, dodataka prehrani te metalne zatvarače, alufolije itd.

Kratka novinarska inspekcija pokazala je da su prošlog petka (25. VIII.) u nekoliko ulica u centru Belog Manastira samo po dvije-tri žute vreće s plastikom čekale odvoz. Tako slab odziv građa vjerojatno je rezultat činjenice da su vreće podijeljene tek nedavno pa su ih mogli napuniti samo oni građani koji su i ranije odvajali plastiku ili su plastiku počeli odvajati čim su čuli za zakonsku obavezu, ne čekajući da dobiju vreće.

A građani, kao što je to gotovo uvijek slučaj, imaju podijeljena mišljena, od onih koji su oduševljeni što su stvorene mogućnosti za potpuno ekološko ponašanje, do onih kojima "ne pada na pamet da peru otpad i da se zezaju s razvrstavanjem". Biće zanimljivo pratiti što će se dešavati sljedećih mjeseci i hoće li se išta promijeniti u ponašanju onih kojima je jedino stalo da se, po mogućnosti besplatno, ratosiljaju otpada i smeća iz svojih stanova, kuća i dvorišta. Dosad se odvoz otpada nije plaćao po količini pa su ga jednako plaćali i savjesni građani koji su ga razvrstavali i sami odlagali na predviđena mjesta i kojima bi bio dovoljan i jedan odvoz mjesečno, kao i oni koji svaki tjedan imaju punu kantu (pa i dvije) i još po neku kesu.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok