MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 05. 07. 2014.

Zbornik "Bajsom kroz meandar"

Dvorište Kazamata u osječkoj TvrđiDvorište Kazamata u osječkoj TvrđiU subotu uveče, 5. VII. 2014. godine, u dvorištu osječkog Kazamata, održana je promocija zbornika studentskih radova "Bajsom kroz meandar" u izdanju Umjetničke akademije u Osijeku (UAOS). U projektu "Bajsom kroz meandar" sudjelovali su studenti četiri osječka fakulteta: Umjetničke akademije, Filozofskog fakulteta, Učiteljskog fakulteta i Odjela za kulturologiju. Zbornik se sastoji od dvadeset i jednog rada ukupno 55 studenata, koje je na nekoliko svojih kolegija prikupila Helena Sablić-Tomić, dekanica UAOS, a za objavljivanje priredili urednici Igor Gajin, asistent na UAOS-u, te diplomanti Odjela za kulturologiju Barbara Balen Domazetović, Tomislav Levak i Snježana Barić Šelmić.

Zbornik studentskih radovaZbornik studentskih radovaU radovima su obrađene mnoge zanimljive, široj javnosti još nedovoljno poznate teme, vezane uz poznate osječke lokacije, događaje i osobe, npr. bludilište u Tvrđi, alternativnu kazališnu scenu u Osijeku, biciklističku kulturu u Osijeku, Tvornicu žigica Drava i druge.

Julije Knifer
Međusobno heterogene radove povezuju dvije komponente koje su simboli grada Osijeka: bicikl i biciklističke staze te meandar Julija Knifera, svjetski poznatog umjetnika, rođenog u Osijeku prije 90 i umrlog prije 10 godina u Parizu. Zbornik je dio interdisciplinarnog projekta, koji uključuje i kratki film "Bajsom kroz meandar", koji su osmislili i snimili diplomanti kulturologije Mirna Šmit i Marin Bilandžić, te mapiranje novih biciklističkih ruta u Osijeku.

Nikola Faller
Radovi u zborniku podijeljeni su u pet biciklističkih ruta nazvanih "Akademija", "Panonija", "Oberstadt", "5989/1" i "Meandar". Takve rute označene su i u gradu pomoću slamnatih bicikala, umjetničkih instalacija koje je osmislio i realizirao land-art umjetnik Nikola Faller. To bi mogle postati i stvarne biciklističke rute ako gradske vlasti usvoje prijedlog osječkih studenata.

Trilogija
"Bajsom kroz meandar" završni je dio trilogije zbornika studentskih radova, nastalih na inicijativu Umjetničke akademije i prve generacije studenata Odjela za kulturologiju. Prva dva su bili zbornici "Probudi se, protuho, zar ne znaš koliko je sati?" (2010, nagrada za najbolji događaj na Osječkom ljetu kulture 2010) te "Koja si ti LEGEnda?!" iz 2012, u kojem su studentske radove na sličan način "umrežavale" tramvajske linije.

Jozo "Trovač"
No, ni to još nije sve. Svi koji su na promociji po povlaštenoj cijeni kupili zbornik radova, imaju priliku pojesti besplatan hamburger kod legendarnog Joze "Trovača" Jakobovića u Tvrđi.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok