MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Srijeda, 26. 06. 2013.

Promocija 18. broja "Valpovačkog godišnjaka"

Ivan Tonković, Mila Bungić i Stjepan NajmanIvan Tonković, Mila Bungić i Stjepan Najman(Članak o promociji prethodnog godišnjaka može se pročitati ovdje)

U srijedu, 26. juna 2013. godine, u prepunoj dvorani valpovačkog Centra kulture "Matija Petar Katančić" održana je promocija 18. broja "Valpovačkog godišnjaka" (za 2013. godinu). Riječ je o knjizi od 180 stranica, odštampanoj na finom papiru i s fotografijama u boji. Urednik godišnjaka je Stjepan Najman, istraživač zavičajne prošlosti i enigmatičar.

Novi broj "Valpovačkog godišnjaka" predstavili su Ivan Tonković, predsjednik Matice hrvatske Valpovo, te Mila Bungić, potpredsjednica MH i lektorica "Godišnjaka". Već je postala tradicija da na promociji "Valpovačkog godišnjaka" riječ dobiju i pojedini autori, koji ukratko predstavljaju svoje članke. Ovaj put takvu su priliku dobili Zdenko Samaržija, Zdravko Pavlović i Stjepan Najman. Samaržija je napisao članak "Plaidoyer za svako buduće istraživanje srednjovjekovne Valpovštine", a Pavlović "Kontinentalna smokva". U umjetničkom dijelu promocije učestvovali su mladi gitaristi Pjero Maltar i Tesa Martinović, učenici Osnovne glazbene škole pri OŠ Matije Petra Katančića, te Sena Rakipović, učenica Srednje škole Valpovo, koja je izvela dramski monolog na šokačkom divanu iz knjige Ane Andračić "Teta Eva tu pored nas".

Zdenko SamaržijaZdenko SamaržijaZdravko PavlovićZdravko PavlovićU "Godišnjaku" se kao autori pojavljuju i dva Baranjca. Prof. Oskar Keller napisao je autobiografska "Sjećanja jednog logoraša" o svom životnom putu za vrijeme Drugog svjetskog rata i boravku u Radnom logoru Valpovo, a Jovan Nedić članak pod naslovom "Aktivnosti Zagonetačkog kluba 'Osijek' u prvoj godini postojanja" (str. 133-143). U članku su opisane sve enigmatske i kulturne aktivnosti u kojima su učestvovali članovi kluba, uključujući i prošlogodišnje Susreta enigmata Srbije u Kikindi. Na sedam fotografija u boji prikazani su enigmatičari Slavko i Milijana Bovan (Kikinda), Borivoj Dovniković (Zagreb), Josip Dubrović, Željko Jozić, Nikolina Kraus, Alan Marinić, Jovan Nedić i Nikola Petkovski (Skoplje) te naslovnice knjiga "Mamutska skandinavka" i "Iz moje enigmatske torbe", u čijem nastanku su značajan doprinos dali i članovi kluba.

Gitaristi Pjero Maltar i Tesa MartinovićGitaristi Pjero Maltar i Tesa MartinovićGlumica Sena RakipovićGlumica Sena RakipovićStjepan Najman je u godišnjaku objavio članak "Moja druženja s Otonom Revaldom" (101-114. str.), u kome također ima riječi o enigmatici, što pokazuje citat s prve stranice toga članka: "Moje intenzivno druženje s gospodinom Otonom počelo je sasvim slučajno u vrijeme kada je već bio u mirovini. Spojio nas je zajednički hobi – zagonetaštvo."

Za svakog radoznalog čitaoca u godišnjaku ima mnogo zanimljivog štiva, razvrstanog po sljedećim cjelinama: "Iz prošlosti Valpovštine", "Baština", "Sjećanja", "Između dva godišnjaka", "Godišnjice i jubileji", "Svijet prirode" te "U spomen".

Zadovoljna publika na promociji - Mirjana i Oskar Keller (u prvom redu)Zadovoljna publika na promociji - Mirjana i Oskar Keller (u prvom redu)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok