MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 29. 06. 2012.

Promocija 17. broja "Valpovačkog godišnjaka"

Stjepan Najman, Mila Bundić, Ivan TonkovićStjepan Najman, Mila Bundić, Ivan Tonković

Promocija 17. broja "Valpovačkog godišnjaka" za 2012. godinu održana je u petak, 29. juna, u kapelici Svetog trojstva u valpovačkom Dvorcu Prandau-Normann s početkom u 20,30 sati, a u okviru manifestacije "Ljeto valpovačko". Godišnjak izdaje Matica hrvatska Valpovo, a od prvog broja, izdanog 1996. godine, uređuje ga Stjepan Najman.

Uz 60-ak posjetilaca, na promociji su bili valpovački gradonačelnik Leon Žulj, njegova zamjenica Pavica Majdenić te poznati petrijevački glumac Stjepan Bahert. U muzičkom dijelu promocije nastupio je gitarist Mihael Majetić.

Novi broj "Valpovačkog godišnjaka" predstavili su Ivan Tonković, predsjednik Matice hrvatske Valpovo, te Mila Bungić, potpredsjednica MH i lektorica "Godišnjaka". Profesorica Bungić istakla je važnost izdavanja "Godišnjaka" jer on ne samo što donosi i spašava od zaborava detalje i zbivanja iz bogate valpovačke prošlosti, nego prati i događanja koja se dešavaju između izlaska dva broja.

Već je postala tradicija da na promociji "Valpovačkog godišnjaka" riječ dobiju i pojedini autori, koji ukratko predstavljaju svoje članke. Ovaj put takvu su priliku dobili Zdenko Samaržija, Stjepan Ađić i Zdravko Pavlović. Zdenko Samaržija je napisao članak o povijesti zdravstvene zaštite u Valpovštini.

Stjepan Najman već 17 godina uređuje 'Valpovački godišnjak'
Urednik Stjepan Najman

Stjepan Ađić je napisao članak o prvom valpovačkom vokalno-instrumentalnom sastavu ''Talasi'', čiji je i sam bio član, prisjetivši se početaka rok-muzike u Valpovu i spomenuvši zanimljivost da su članovi VIS-a ''Talasi'' sami izradili električne gitare i pojačala. Biolog Zdravko Pavlović, stalni saradnik "Godišnjaka", objavio je još jedan članak o prirodi Valpovštine.

U "Godišnjaku" se, među 19 članaka, nalazi i jedan s temom iz enigmatike. Jovan Nedić iz Belog Manastira napisao je članak o proljetos osnovanom Zagonetačkom klubu "Osijek", skraćenog imena ZAKOS, spomenuvši u članku i člana iz Valpova Stjepana Najmana te članicu Nikolinu Kraus rodom iz Belišća. U članku je opisan i ovogodišnji, 28. Enigmatski vlak (Zagreb-Osijek, 21-22. IV. 2012), ali i djelovanje nekadašnjeg Enigmatskog kluba Osijek (EKO; 1957-1964).

Taj članak, međutim, nije prvo pisanje o enigmatici u "Valpovačkom godišnjaku". Već u prvom broju iz 1996. godine objavio je Stjepan Najman (pod anagramnim pseudonimom P. T. Jansen-Jaman) članak "O zagonetaštvu u Valpovštini". U šestom pak broju (2001) Najman je predstavio i Josipa Štiftera, zagonetačkog inovatora iz Belišća, koji je za go-križaljku, jednu od svojih inovacija, nagrađen Plaketom "Nikola Faller" na Devetom Fallerovom zagonetačkom memorijalu 2000. godine.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok