MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 12. 07. 2016.

Fotovijest: Bolmansko Petrovo 2016.

Šarene šatre kod Doma kultureŠarene šatre kod Doma kulture(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

(Fotoalbum Općine Jagodnjak može se vidjeti ovdje.)

Dana 12. jula po gregorijanskom, odn. 29. juna po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva slavi svete apostole Petra i Pavla – Petrovdan. Njima je posvećena i crkva u baranjskom selu Bolmanu, građena davne 1774. i 1775. godine, koja i danas ponosno stoji u centru sela.

Petrovo se u Bolmanu obilježava godinama, desetljećima pa i stoljećima. I ove, 2016. godine obilježeno je dostojno. Održana je liturgija u bolmanskom hramu, koju su služili jerej SrđanTrajković, paroh bolmanski, protojerej Stevan Kuveždanin, Bolmanac po rođenju, bivši paroh bolmanski, a sada paroh u Kneževim Vinogradima, te jerej Milan Erić, paroh pečujski. Upriličen je i folklorni nastup u novoobnovljenom bolmanskom Domu kulture te održan malonogometni turnir, a uveče, sve do sitnih sati, bilo je opštenarodno veselje. Usprkos vrućem, da ne kažemo vrelom danu, u Bolmanu je bilo mnogo svijeta, šatri i neizbježnih ringišpila, skoro kao nekad.

Bolmanski "kermenc" pada u ljeto, u vrijeme školskog raspusta i u sezonu godišnjih odmora pa je to prilika da u selo dođe mnogo gostiju, rođaka i prijatelja, ali i poneko od brojnih Bolmanaca rasutih širom svijeta te da posjete svoje roditeljske kuće, ako u selu još uvijek imaju nekoga svoga, i da se prisjete djetinjstva i nekadašnjeg života.

Pročitano 1486 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok