MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 11. 07. 2016.

Poziv na projekciju filma "Razred" (II)

Dokumentarni film redateljice Vesne ĆudićDokumentarni film redateljice Vesne ĆudićU nedjelju, 10. VII. 2016. godine, u sklopu Osječkog ljeta kulture, održana je projekcija dokumentarnog filma "Razred"redateljice Vesne Ćudić. Prepuna dvorana Galerije Waldinger u Tvrđi sat i pol vremena uživala je u filmskom djelu koje nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Svi zainteresirani, koji su propustili osječku premijeru, film mogu pogledati u subotu, 16. VII 2016. 23. VII. 2016. godine, u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru s početkom u 21 sat.

Filmska ekipa, kroz više od četiri godine, pratila je skupinu mladih Roma iz darđanskog romskog naselja Barake. Priča je to o odrastanju u teškim uvjetima i nastojanju ostvarenja, mnogima uobičajenih, mladenačkih želja, poput završetka školovanja i zaposlenja.

Redateljica ističe kako joj je posebno drago što su tri škole iz Baranje iskazale interes da se film uvrsti u školski kurikulum za predstojeću pedagošku godinu te naglašava kako je upravo to bio i cilj. "Željeli smo napraviti dokumentarac koji će se koristiti u edukativne svrhe. Tim mladim, divnim ljudima nije ni malo lako. Suočavaju se s problemima koje mnogi od nas ne mogu ni zamisliti i još ih okolina svakodnevno etiketira negativnim obilježjima. Htjeli smo napravit film koji će barem kod nekoga utjecati na promjenu mišljenja, film koji će barem jednog dječaka ili djevojčicu motivirati da ustraje i završi makar srednju školu."

Film je do sada obišao nekoliko festivala dokumentarnog filma, među kojima se posebno ističu Dani hrvatskog filma u Zagrebu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu žirija za etiku i ljudska prava, kao i "Liburnia Film Festival" u Dubrovniku, gdje je osvojio nagradu za najbolju režiju.

Pročitano 1238 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok