MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 15. 01. 2016.

Petnaesti rođendan Wikipedije

Wikipedia - najveća svjetska online-enciklopedija, koju svatko može uređivati, danas (15. I. 2016. godine) obilježava 15 godina od nastanka. A nastala je 2001. kao podrška Nupediji, enciklopediji koju su pisali stručnjaci. Wikipedijom rukovodi neprofitna Zadužbina Wikimedia, a trenutno ima više od 37,9 milijuna članaka, od čega je više od pet milijuna na verziji pisanoj engleskim jezikom. Tu najveću enciklopediju u ljudskoj historiji stvorilo je više od 80.000 volontera širom svijeta.

Wikipedija (en-Wikipedia, bs-Wikipedia, sh-Wikipedija/Википедија, sr-Википедија) postala je jedna od "top 10" web-stranica na svijetu 2007. godine i jedina neprofitna stranica u vrhu posjećenosti - svakog mjeseca ima više od 15 milijardi pregleda.

"Wikipedia preispituje definiciju znanja", kaže njezin osnivač Jimmy Wales (Džimi Vejls). "Budući da je svatko može uređivati, Wikipedia i drugi projekti Wikimedije pokazali su da znanje može biti kolaborativno, dinamično i da ga svi trebaju stvarati. Ono što je svojevremeno izgledalo kao nevjerojatna ideja, preraslo je sva očekivanja za ovih 15 godina, zahvaljujući stotinama tisuća volontera širom svijeta koji su to omogućili."

Ovim jubilejom ne proslavlja se samo rođendan Wikipedije, već i svi projekti, partnerstva, događaji i zadovoljstva proistekla iz stvaranja baze slobodnog znanja. Wikimedijine zajednice urednika širom svijeta organiziraju zabave, konferencije i druge događaje kako bi zajedno proslavili taj značajni jubilej.

Zadužbina Wikimedia međunarodna je neprofitna organizacija koja koordinira aktivnostima nezavisnih nacionalnih ogranaka, s kojima dijeli iste ciljeve i održava Wikipediju i druge višejezične wiki-projekte: Zajednički poslužitelj, Wikizvor, Wikicitat, Wikiknjige, Wikivrste, Wijesti, Wječnik (na sh-W(j)ečnik), Meta-Wiki,

Zanimljive činjenice o Wikipediji:

(Izvor: ivana.guslarevic(a)vikimedija.org)

Pročitano 56873 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok