MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 16. 01. 2009.

Peticija protiv upotrebe plastičnih vrećica

Zamijenite plastične vrećice platnenima
Zamijenite plastične vrećice platnenim

U sklopu projekta "Vreće ne u smeće", koji finacira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir organizira potpisivanje peticije protiv upotrebe plastičnih vrećica. Peticijom se želi upozoriti Belomanastirce i Baranjce na potrebu da se smanji upotreba plastičnih vrećica i da se zamijene vrećicama od drugih materijala.

Takve se vrećice danas besplatno dobivaju u trgovinama svih vrsta (čak i u apotekama). Kako su besplatne i lake za nošenje, rado se koriste i gdje treba i gdje ne treba. Najčešće se koriste samo jedanput, a potom se bacaju i završavaju u smeću. Njihov "životni vijek" često nije duži od vremena potrebnog da se ono što se pri kupovini u njih stavi donese do kuće. Pri sljedećoj kupovini uzima se nova vrećica, koja ima istu "sudbinu" kao i prethodna: vrlo brzo završava u smeću.

Malo je ljudi svjesno kolika se štete nanosi prirodi takvom upotrebom plastičnih vrećica, kojima - prema onome što se zna - treba od 20 do čak 1000 godina da se raspadnu. A i kad se raspadnu, dobiva se takozvana plastična prašina, koju mikroorganizmi ne mogu probaviti pa se ona dalje ne može razgrađivati. To je veliki i ozbiljni ekološki i zdravstveni problem.

Po nekim statistikama, u svijetu se godišnje proizvede oko 500 milijardi plastičnih vrećica. Za njihovu proizvodnju utroši se 60 milijuna barela nafte. Ako se 500 milijardi podijeli sa 6,5 milijardi koliko danas ima stanovnika našeg planeta, dobija se broj od 77 vrećica po jednom stanovniku godišnje. Pomnožimo li taj broj s brojem stanovnika Grada Belog Manastira (10.986), dobit ćemo da na stanovnike Grada otpada oko 850.000 vrećica, koje većinom završavaju u smeću. Stvarna je potrošnja plastičnih vrećica kod nas vjerojatno i veća jer je opravdano pretpostaviti kako ih se manje od prosjeka troši u nerazvijenim mnogoljudnim zemljama Afrike i Azije.

Potrošnja plastičnih vrećica može se smanjiti na dva načina:
1. njihovim višestrukim korištenjem i odbijanjem da se prime nove dok god to nije neophodno;
2. zamjenjivanjem plastičnih vrećica dugotrajnim platnenim torbama.

Pročitano 745 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok