MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 21. 02. 2009.

Baranjcima besplatne platnene vrećice

Javna tribina o plastičnim vrećicama
Publika s pažnjom sluša predavanja

Ovo je članak iz "Glasa Slavonije" od 21. II. 2009. godine o "Oazinoj" javnoj tribini o štetnosti i teškoj razgradivosti plastičnih vrećica, održanoj u Belom Manastiru 18. II. 2009. godina.

Projektom "Vreće ne u smeće", koji financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Mirovna grupa Oaza nastoji upozoriti građane na štetnost svakodnevnog korištenja plastičnih vrećica. Njihovu upotrebu treba smanjiti tako da ih se višestruko koristi te da se u trgovinama nepotrebno ne uzimaju nove. Dugoročno rješenje kako bi se priroda sačuvala od zagađenja tim nerazgradivim materijalima korištenje je platnenih torbi. "Oazin" projekt predviđa da članice udruge sašiju 1.350 takvih torbi, koje će poslije besplatno podijeliti i na kojima će biti otisnut slogan "Vreće ne u smeće".

Javna tribina o plastičnim vrećicama
Videoprezentacija je upotpunila predavanja

Veći dio već je sašiven pa su ih građani imali prilike vidjeti na javnoj tribini o nerazgradivosti i štetnosti plastičnih vrećica. Na tribini su Sandra Kušenić, dipl. inženjer poljoprivrede, i Željka Jeličić iz Belog Manastira, znanstveni novak - asistent na Odjelu za biologiju osječkog sveučilišta, objasnile da se u svijetu od 60 milijuna barela nafte godišnje proizvede oko 500 milijardi plastičnih vrećica, koje se teško ili nikako ne mogu razgraditi, a još je porazniji podatak da se samo jedan posto reciklira. Postupak reciklaže prihvatljiv je samo s ekološkog gledišta, ali je zapravo vrlo neekonomičan jer se od jedne tone plastičnih vrećica dobije granulata u vrijednosti od 160 kuna uz troškove obrade od 20.000 kuna.

Statistika pokazuje da jedna osoba godišnje potroši 77 vrećica pa, prema tome, 10.986 stanovnika Grada Belog Manastira godišnje potroši oko 850.000 vrećica.

I peticija protiv plastičnih vrećica
Prema riječima "Oazine" projekt-koordinatorice Vesne Nedić, projekt "Vreće ne u smeće" obuhvaća i potpisivanje peticije protiv upotrebe plastičnih vrećica, kojom se Baranjce želi upozoriti na potrebu smanjenja upotrebe plastičnih vrećica i njihove zamjene vrećicama od drugih, prirodnijih materijala.

(Članak je napisao Rajko Cicak)

Pročitano 853 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok