MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Četvrtak, 05. 02. 2009.

Zašto i kako koristimo plastične vrećice?

Okrugli stol o plastičnim vrećicama
Zašto smo tako komotni s plastičnim vrećicama?

U četvrtak, 5. II. 2009. godine, s početkom u 18 sati, održan je u belomanastirskom Društvenom centru okrugli stol na temu "Zašto i kako koristimo plastične vrećice?" Taj okrugli stol dio je "Oazinog" projekta "Vreće ne u smeće", koji financira Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Na okruglom stolu bilo je dvadesetak učesnica, "Oazinih" aktivistica i žena-korisnica "Oazinih" kreativnih radionica.

Evo kako okrugli stol opisuje "Oazina" aktivistica Sandra Kušenić, diplomirani inženjer agronomije: Na "Oazinom" okruglom stolu raspravljalo se o prednostima i manama plastičnih vrećica i platnenih torbi. Sve su se žene složile da su plastične vrećice praktične i jednostavnije za upotrebu, a platnene torbe se prljaju, naročito ako su svjetlijih boja. Neke žene su se izjasnile da istu plastičnu vrećicu upotrebljavaju više puta i to tako da ljepše vrećice uglavnom koriste kad idu u kupovinu, a one manje lijepe za smeće.

Većina se složila da smo vrlo komotni kod upotrebe plastičnih vrećica i da ne razmišljamo o njihovoj štetnosti. Najjednostavnije nam je u trgovini kupiti ili uzeti novu vrećicu i ne razmišljati o onoj koju smo prošli put kupili ili uzeli. Veliki problem su i besplatne vrećice u kojima kupujemo voće i povrće. U baranjskim trgovinama i trgovačkim centrima i nemamo drugih mogućnosti. Tek se u nekim manjim trgovinama voće i povrće može stavljati u plastične vrećice koje donose kupci.

Dobro je bilo čuti da bar neke žene više puta koriste istu vrećicu, ali su na pitanje "zašto" odgovori bili ovakvi: zato što sam vrećicu kupila; da ne moram kupovati vrećice za smeće ili za zamrzivač i slično. Ni u jednom odgovoru nije bilo riječi o ekologiji. Jedna je gospođa ispričala da ne voli kad piri vjetar jer onda oko njene zgrade ima puno vrećica i smeća. To je bila jedina rečenica u kojoj je bar nešto rečeno o okolišu.

Iz svega što se na okruglom stolu čulo može se zaključiti da je ekološka svijest u našoj sredini još uvijek slabo razvijena. Rečenica "neka zakonom zabrane proizvodnju plastičnih vrećica pa ih nećemo upotrebljavati" najbolji je pokazatelj naše ekološke svijesti. U nekim situacijama (npr. pri kupovini ribe) nemamo izbora pa moramo koristiti plastične vrećice koje ćemo odmah baciti, ali u svim drugim slučajevima mogli bismo više puta koristiti vrećice koje imamo od ranije ili ih zamijeniti platnenim torbama, cekerima ili korpama. Ipak bismo svi mi morali učiniti nešto za prirodu koja nas okružuje i bez koje nam nema života. Za to nam ne trebaju zakoni.

Pročitano 938 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok