MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 20. 12. 2013.

Okrugli stol o volontiranju

Danas je volontiranje prihvaćenije nego prijeDanas je volontiranje prihvaćenije nego prijeU petak, 20. XII. 2013. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra u Belom Manastiru održan je okrugli stol na temu "Volontiranje u organizacijama / institucijama", kao dio projekta "Volontirajmo za zajednicu". Projekt provodi Mirovna grupa Oaza u partnerstvu s Gradom Belim Manastirom i udrugom "Alerga", a financira ga Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Petnaestak sudionika na okruglom stolu predstavljali su Centar za socijalnu skrb, Crveni križ Beli Manastir, oba doma za stare i nemoćne, lokalnu samoupravu (zamjenik gradonačelnika), Veterinarsku stanicu, Savjet mladih Grada Belog Manastira, Zajednicu športskih udruga Grada Belog Manastira, Dobrovoljno vatrogasno društvo te P.G.D.I., Udrugu za razvoj civilnog društva "Baranjamedija" i Mirovnu grupu Oaza.

Učesnike je na početku pozdravila Ana Jeličić, voditeljica "Oazinog" volonterskog centra, moderator je bio Branislav Vorkapić, izvršni direktor osječke Organizacije za građanske inicijative (OGI), a uvodničarka Vesna Nedić, projekt-koordinatorica Mirovne grupe Oaza.

Nakon što je uvodničarka upoznala učesnike s rezultatima provedenog anketiranja građana i organizacija odn. institucija o volonterstvu, o potrebama za volonterima, o vrstama poslova koje bi volonteri obavljali te usporedila te rezultate s anketiranjem od prije nekoliko godina, izlaganje je nastavio Branislav Vorkapić, ali više o pravnim okvirima volontiranja. Potom su uslijedila pitanja, primjeri i komentari ostalih sudionika, tako da se razvila zanimljiva rasprava, koja se odužila. Ipak, kako je predviđeno vrijeme isticalo, dolazilo se do određenih zaključaka: volontiranje je danas prihvaćenije u organizacijama odn. institucijama nego što je to bilo ranije; volonteri se više traže; postali su vidljiviji u zajednici; njihov rad bi trebao biti preporuka kod zapošljavanja, kao i da je papirologija oko vođenja evidencija preobimna.

Od iznesenih prijedloga možemo izdvojiti sljedeće: volontiranje treba uvrstiti u strategiju organizacija odn. institucija; obavezno jednu osobu u organizaciji odn. instituciji zadužiti za rad s volonterima jer je to vremenski zahtjevan posao (a ne da to netko radi kao dodatak svom redovnom poslu); da se povremeno organizira okupljanje svih volontera radi upoznavanja i razmjene iskustava; da rad već postojećeg "Oazinog" volonterskog centra bude transparentniji i drugo.

Nakon završenog okruglog stola sudionici su se kratko zadržali u međusobnom druženju.

(Članak na istu temu: BaranjaMedija)

Pročitano 1132 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok