MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Nedjelja, 10. 11. 2013.

Zajednički koncert "Ljubiši u čast"

Ljubiša Bukvić (1948-2012)Ljubiša Bukvić (1948-2012)(Fotoalbum – prvi dio – može se vidjeti ovdje)

(Fotoalbum – drugi dio – može se vidjeti ovdje)

Prije godinu dana, 2. XI. 2012. godine, umro je Ljubiša Bukvić, dugogodišnji, uspješni i omiljeni koreograf KUD-a "Branko Radičević" iz Darde. Kako je zapisano u tadašnjem nekrologu, ljubav prema folkloru obilježila je čitav njegov život. Folklor je počeo igrati već u osnovnoj školi, a iskusniji igrač postao je u osječkom KUD-u ''Milica Križan''. U 27. godini života pokrenuo je folklornu sekciju u Dardi, a prve postavljene koreografije bile su mu "Bunjevačke igre" i "Igre iz Srbije", s kojima se uspješno predstavio darđanskoj publici. Mnogobrojne mlade naraštaje učio je predano i s nevjerovatnom energijom prvim igračkim koracima, ali i tome da treba biti svjestan važnosti očuvanja kulturnog identiteta i pripadnosti svojoj zajednici.

Na svoj koreografski rad posebno je skrenuo pažnju koreografijom "Srpska baranjska svadba", a vrhunac njegovog koreografskog rada osvajanje je prvog mjesta na Evropskoj smotri srpskog folklora dijaspore u Istočnom Sarajevu 2008. godine s koreografijom ''Igre iz Zapadne Slavonije".

KUD "Branko Radičević" nije zaboravio svog koreografa pa je, njemu u spomen, prošle nedjelje u prepunoj Sali darđanskog Doma kulture i pred oduševljenom publikom organizovao spektakularni koncert pod nazivom "Ljubiši u čast". Uz domaći KUD, na koncertu su nastupili koreografijom "Igre iz Bijelog Brda" KUD "Jovan Jovanović Zmaj" iz toga sela, koreografijom "Igre iz Srema" Ansambl narodnih igara (ANI) "Prosvjeta" iz Vukovara te koreografijom "Bunjevačke igre" združeni veterani SKUD-a "Jovan Lazić" iz Belog Manastira i darđanskog KUD-a, a sve su to KUD-ovi kojima je Ljubiša – kraće ili duže vrijeme – bio koreograf.

Koreografija 'Srpske igre iz Zapadne Slavonije'Koreografija 'Srpske igre iz Zapadne Slavonije'Koreografijom "Podravski svati" nastupio je i Hrvatski KUD "Osijek 1862", koji je sljednik KUD-a "Milica Križan" u kome je kao igrač stasao Ljubiša Bukvić. Njemu u čast pjevali su i Hranislava Mesarić (rođena Podrumac) i Hranislav Podrumac te ženska pjevačka grupa KUD-a "Branko Radičević", ali i operska pjevačica Branislava Podrumac iz Beograda, solistica Opere i teatra Madlenianum i dobitnica nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najuspješnijeg mladog umjetnika u 2012. godini, koja je prve igračke i pjevačke korake ostvarila u darđanskom KUD-u pod rukovodstvom upravo – Ljubiše Bukvića.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok