MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Petak, 18. 10. 2013.

Ruma: "Na kavu sa susjedom"

Belomanastirci u Rumi: Predrag Stojanović, Ana Jeličić, Željka Bagarić i Zoran KranjčecBelomanastirci u Rumi: Predrag Stojanović, Ana Jeličić, Željka Bagarić i Zoran Kranjčec(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 18. X. 2013. godine, u Rumi (Srbija) nastavljena je projektna aktivnost pod nazivom "Na kavu sa susjedom" u okviru projekta "Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina". Taj prekogranični projekt, o kome smo već izvještavali ovdje, ovdje, ovdje i ovdje, financira Europska Unija, a provode ga Agencija lokalne demokracije iz Osijeka i Centar lokalne demokratije iz Subotice. Cilj aktivnosti "Na kavu sa susjedom", kojoj je prisustvovala i Oazina" aktivistica Ana Jeličić, povezivanje je i upoznavanje svih dvanaest uključenih općina i gradova iz Hrvatske i Srbije radi lakšeg povlačenja sredstava iz EU.

Ovoga puta domaćin je bila Opština Ruma u Srbiji, koja se nalazi u središnjem dijelu Srema i u svojih 17 naselja ima 56.000 stanovnika. Prema riječima predsjednika Opštine Gorana Vukovića, najznačajniji resursi za dalji razvoj te općine su industrijske zone, kojih ima sedam. Nakon izlaganja predsjednika, Opštinu Ruma predstavile su Mirjana Ježić ispred Turističke organizacije opštine Ruma, Jovana Dimov ispred Regionalne razvojne agencije, Danica Jeremić iz Centra za socijalni rad općine Ruma te Vesna Pavlović i Sanda Klještanović ispred civilnog sektora.

Nakon iscrpnih prezentacija, dobre kave i finih kolača, učesnici su prošetali gradom i posjetili Zavičajni muzej Ruma, koji ima zaista bogat fundus umjetnina i drugih izložaka. Između ostalog, u njemu je izložen i jedan stari sat na kome su kazaljke stale na "pet do dvanaest", što su učesnici ovog skupa shvatili simboličnim znakom za ovu grupu i ovaj projekt, koji upravo kaže da je vrijeme za prekograničnu suradnju. I tako se stiglo i do kraja posjeta i neizostavne bogate trpeze, koja se može vidjeti i na našim slikama. Prema riječima "Oazine" predstavnice Ane Jeličić, bio je to još jedan uspješan posjet i druženje pod nazivom "Na kavu sa susjedom" ili "Na kafu sa susedom" u okviru spomenutog EU-projekta.

(Članak o istom događaju može se pročitati i na web-stranici Opštine Ruma: ovdje
te na fejsbukovskoj stranici Grada Belog Manastira: ovdje)

Pročitano 2336 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok