MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 01. 04. 2013.

Poljski "lijevani ponedjeljak"

Uskršnji običaj u PoljskojUskršnji običaj u PoljskojU Poljskoj je drugi dan Uskrsa tzv. "lijevani ponedjeljak" (Lany Poniedziałek, poznat i kao Śmigus-Dyngus), dan kad svako svakog polijeva vodom. To je tradicionalno bio funkcionalni ekvivalent onog đurdevdanskog kupanja iz filma Emira Kusturice, posebno u verziji da momak polije djevojku za koju je zainteresovan (toga još ima po selima), ali se danas, pogotovo u gradovima, pretvorilo u gomilu djece koja stoje po uglovima s vedrima i pištoljima na vodu i vrebaju na prolaznike. Omiljena meta su im tramvaji i autobusi neposredno pred zatvaranje vrata - poliju sve putnike, autobus / tramvaj zatvori vrata pa oni mogu "zbrisati" bez problema.

Taj običaj s polijevanjem na drugi dan Uskrsa upražnjava se i po nekim selima u Vojvodini. Razlika je samo u modernizaciji te muškarci idu po komšiluku i polijevaju žene (i djevojke) umjesto vodom - parfemom. Parfemi su, naravno, oni najjeftiniji, s buvljaka pa možete zamisliti kako se ženska osoba "osjeća" poslije te akcije.
Nije baš prijatno kad vam pun 'kabo' vode..Nije baš prijatno kad vam pun 'kabo' vode..... neko istrese na glavu ili za vrat... neko istrese na glavu ili za vrat

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok