MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 01. 04. 2013.

Novo: farma krokodila u Bolmanu

Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Bolmanski 'krokodildžija' sa svojim 'štićenicima'Iz beogradskih "Jutarnjih novosti" prenosimo članak objavljen ovih dana, koji se odnosi na jednu baranjsku zanimljivost i potencijalnu turističku znamenitost.

Razočaran slabom otkupnom cenom živih svinja, Nenad Jović, ugledni stočar iz Bolmana u Baranji, početkom prošle godine napravio je, za naše podneblje, krajnje neobičan poslovni potez - na svom imanju uz bolmansko jezero počeo je uzgajati – krokodile, a Bolmanci su mu zbog toga dali nadimak Krokodildžija.

- Na ideju sam doš'o gledajući na televiziji prilog o krokodilskoj farmi u Australiji pa sam rek'o sam sebi: "Kad mogu oni, mogu i ja". Malo sam se raspit'o i, kad sam sve izračun'o, vidio sam isplativost tog posla. Nisam nepripremljen kren'o u avanturu, već sam se najprije snabdio odgovarajućom literaturom, pronaš'o poslovne partnere i tek onda kren'o s poslom – priča za "Jutarnje novosti" bivši svinjar Jović.

Danas je na njegovoj farmi 30-ak krokodila iz trećeg turnusa, koji se "baškare" u delu jezera bogatog muljem i trskom. Taj prirodni bazen ograđen je čvrstom i visokom ogradom, a nalazi se u delu Bolmana koji se od pamtiveka zove – Pariz. Krokodil je, po rečima novopečenog baranjskog biznismena, vrlo isplativa životinja. Ne zahteva mnogo posla, a donosi veliku korist. Najveća zarada je od prodaje kvalitetne kože, a može se "ubrati" još pokoji evro prodajom mesa.

- Već sam ugovorio prodaju kože za iduće dvije god'ne. Sve ide u izvoz, a od kože mojih krokodila prave se najkvalitetnije italijanske cipele. Najveći problem mi je bio da naučim kako da oderem krokodila, a da se koža ne ošteti. Priznajem da sam se dobro namučio da savladam tu vještinu, ali kad se čojk zainati sve se može nauč'ti. Sad mi stižu samo pohvale za kvalitet kože. Nove narudžbe stižu iz dana u dan – zadovoljno trlja ruke bolmanski uzgajivač krokodila

A za njegovu krokodilsku farmu već se nadaleko čulo pa u Bolman stiže sve više turista da vide i to – čudo. Saznajemo da će uskoro u centru Bolmana biti postavljena i turistička signalizacija koja će putnicima namernicima pomagati da lakše stignu do baranjskog Pariza i do bolmanskog "krokodildžije".

Pročitano 6274 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok