MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Arhiva

Volonterka Margita RelićVolonterka Margita RelićU srijedu, 31. X. 2018. godine, od 16 do 17 sati, u Domu za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje sa štićenicima toga Doma. U akciji su učestvovale "Oazine" aktivistice Stela Fabijan i Jelena Opačić-Matijević te četiri volonterke: Dubravka Simendić, Kristina Gubić, Margita Relić i Sandra Kušenić.

Stana Nemet i Vesna NedićStana Nemet i Vesna NedićU srijedu, 31. X. 2018. godine, s početkom u 10 sati, novinarka Stana Nemet s belomanastirskog Radija Banska kosa snimila je u "Oazinom" uredu u belomanastirskom Društvenom centru razgovor s "Oazinom" projekt-koordinatoricom Vesnom Nedić. Razgovor će biti emitiran u stalnoj emisiji "Korak ka jednakosti" u četvrtak, 1. XI. 2018. godine, s početkom u 17 sati, na frekvenciji 96,9 mHz.

Prof. dr. sc. Ružica Pšihistal i dr. sc. Željko PredojevićProf. dr. sc. Ružica Pšihistal i dr. sc. Željko Predojević(Fotoalbum se može vidjeti ovdje-BaranjaMedija)

U utorak, 30. X. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir, predstavljena je knjiga dr. sc. Željka Predojevića "Usmene priče Hrvata iz južne Baranje". Knjigu su pred brojnom publikom predstavili recenzentica prof. dr. sc. Ružica Pšihistal i autor.

Piše nam Veselinka Kastratović,
predsjednica Udruge žena oboljelih
i liječenih
od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika "JA KA" Osijek uskoro slavi drugi rođendan. Naime, 4. studenoga 2016. godine krenuli smo u jedan projekt, za koji bih intimno voljela da preraste u udrugu koja neće biti brojna članicama i članovima jer za to nema potrebe.

90 godina postojanja DVD-a Beli Manastir90 godina postojanja DVD-a Beli ManastirU nedjelju, 28. X. 2018. godine, s početkom u 10 sati, u belomanastirskom Hotelu Patria svečano je proslavljena 90. obljetnica osnutka i djelovanja DVD-a Beli Manastir, koji danas ima 91 člana. Na proslavi su bili mnogobrojni gosti iz Belog Manastira, Baranje, Slavonije, Zagreba i inozemstva (iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije).

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U utorak, 30. X. 2018. godine, s početkom u 18 sati, u Dvorani za produkcije Umjetničke škole u Belom Manastiru predstavit će se knjiga Željka Predojevića "Usmene priče Hrvata iz južne Baranje".

Knjiga ima 183 stranice, a izdali su je Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru i Centar za kulturu Grada Belog Manastira, uz financijsku podršku Grada Belog Manastira.

Glumci Anđela Fržop i Grgo BirinGlumci Anđela Fržop i Grgo Birin(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Od 1. VI. 2018. godine Mirovna grupa Oaza provodi projekt "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U okviru tog projekta u petak, 26. X. 2018. godine, "Oazine" aktivistice su – u dogovoru s Gradskim kazalištem Beli Manastir – animirale i povele "Oazine" korisnice treće životne dobi na kazališnu predstavu "Dvoje", koja se tog dana, s početkom u 19 sati, prikazivala u belomanastirskoj kinodvorani.

Stol broj 10: Civilno društvo u Hrvatskoj 2030. i budućnost Europske UnijeStol broj 10: Civilno društvo u Hrvatskoj 2030. i budućnost Europske Unije(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje)

U četvrtak i petak, 25-26. X. 2018. godine, u Hotelu Lav u Vukovaru, održano je regionalno obilježavanje 15-godišnjice djelovanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na kojem su sudjelovali, pored organizatora, predstavnici mnogih udruga i zaklada.

'Oazin' volonterski centar'Oazin' volonterski centar(Obrazac za nominaciju)

Povodom Međunarodnog dana volontera (5. XII.), "Oazin" volonterski centar raspisuje natječaj za dodjelu "Nagrade volonter / volonterka godine" za 2018. godinu" i dva "Priznanja za volonterski angažman" u 2018. godini. Natječaj traje do 27. XI. 2018. godine. Prijave se mogu slati poštom, e-mailom ili osobno donijeti u "Oazu".

Udruge, ustanove i institucije mogu nominirati pojedince i pojedinke za osobit doprinos u razvoju zajednice i poboljšanju kvalitete života na području Grada Belog Manastira.

Petak, 26. 10. 2018.

Jesen u Dvorištu bake Katice

Kopačevo, Šandora Petefija 48Kopačevo, Šandora Petefija 48U subotu, 27. X. 2018. godine, od 11 do 17 sati, kapija Dvorišta bake Katice u Kopačevu, na adresu Šandora Petefija 48, uz besplatan ulaz, bit će širom otvorena. Tad će, naime, započeti manifestacija nazvana "Jesen u Dvorištu", koja će se održavati svake subote.

Četvrtak, 25. 10. 2018.

Večernje slike iz Vukovara

VukovarVukovar(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Četvrtak, 25. 10. 2018.

Najava "Vikenda na pustari"

Zlatna Greda, 27-28. X. 2018.Zlatna Greda, 27-28. X. 2018.U subotu i nedjelju, 27-28. X. 2018. godine, u Zlatnoj Gredi održat će se "Vikend na pustari", koji će se sastojati od biciklijade, dvije izložbe, izvedbe predstave "Kisik" i okusa pustaraške gastronomije.

'Oazine' aktivistice Jelena i Stela i domski štićenik Toni'Oazine' aktivistice Jelena i Stela i domski štićenik ToniU četvrtak, 25. X. 2018. godine, od 10 do 11 sati, u belomanastirskom Domu za starije i nemoćne osobe "Baranjsko sunce", a u sklopu "Oazinog" projekta "Dostojanstveno starenje III", održano je još jedno druženje "Oazinih" aktivistica Jelene Opačić-Matijević i Stele Fabijan te "Oazinih" volonterki sa štićenicima Doma. U akciji su učestvovale četiri volonterke: Donka Dvornić, Dubravka Simendić, Kristina Gubić i Margita Relić.

"Romski resursni centar", sa svojom sekcijom "Romsko kulturno-umjetničko društvo Darda", tradicionalno organizira kulturnu manifestaciju "Godišnji koncert", koja će se održati u subotu, 27. X. 2018. godine, u Domu kulture u Dardi, s početkom u 18 sati.

Pravnica Natalija HavelkaPravnica Natalija HavelkaU prostorijama Mirovne grupe Oaza u belomanastirskom Društvenom centru, Ulica J. Antala 3, i dalje se svake srijede od 9 do 11 sati pruža besplatna pravna pomoć. Tu uslugu, u suradnji s "Oazom", organizira osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, čije pravnice Natalija Havelka i Veselinka Kastratović i pružaju takvu pomoć.

U nedjelju, 28. X. 2018. godine, u belomanastirskom Hotelu Patria, Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) Beli Manastir proslavit će 90 godina postojanja. Osnovano je, naime, 1928. godine, iako ima podataka da je u Belom Manastiru organizirana protupožarna zaštita postojala i ranije.

Današnji zapovjednik DVD-a je Josip Molnar, a predsjednik Vladimir Kedmenec. Pokrovitelj proslave je belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob, a supokrovitelj je Nenad Radojčić, direktor zagrebačkog "Vatroprometa".

Subota, 27. X. 2018. godine, početak u 15 satiSubota, 27. X. 2018. godine, početak u 15 sati

Anđela Fržop i Grgo BirinAnđela Fržop i Grgo BirinCentar za kulturu Grada Belog Manastira, u suradnji s Gradskim kazalištem Beli Manastir, organizira gostovanje Dramske amaterske družine (DAD) POU-a (*) Vodice s predstavom "Dvoje". Predstava će biti odigrana 26. X. 2018. (petak) u 19.00 sati u kinodvorani Centra za kulturu.

Subota, 20. 10. 2018.

Izložba kolača u Bolmanu

50 različitih kolača50 različitih kolača(Fotoalbumi se mogu vidjeti ovdje i ovdje-Cicak)

Dana 12. VIII. 2008. godine u Bolmanu je osnovana udruga "Zlatna žena" (vidjeti ovdje), koja je za svoj cilj – pored ostaloga – proklamirala "unapređenje kvalitete života" te "razvoj ljudskih veza i zajednice usmjerenih na pozitivne društvene promjene". I stvarno, proteklih godina "Zlatna žena" je djelovala u skladu s tim ciljem. Društvenog i kulturnog života u Bolmanu bez nje gotovo da ne bi ni bilo.

Betonska ulica - pogled prema Benzinskoj staniciBetonska ulica - pogled prema Benzinskoj stanici

Sjednica u Županijskoj vijećnici u OsijekuSjednica u Županijskoj vijećnici u OsijekuU petak, 19. X. 2018. godine, s početkom u 13 sati, u Županijskoj vijećnici Osječko-baranjske županije, Trg Ante Starčevića 2, održana je sjednica Partnerskog vijeća Lokalnog partnerstva za zapošljavanje (LPZ) Osječko-baranjske županije (OBŽ). Na sjednici su bili predstavnici 19 od ukupno 36 članova Partnerstva, a među njima iz Baranje i Lidija Dabić (LAG Baranja) i Vesna Nedić (Mirovna grupa Oaza).

Podržite belomanastirske rukometašicePodržite belomanastirske rukometašice

Četvrtak, 18. 10. 2018.

Poziv na predavanje o raku dojke

Važno je otkriti na vrijemeVažno je otkriti na vrijemePovjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Belog Manastira, u suradnji s Ligom protiv raka Baranja, poziva Vas da dođete u subotu, 20. X. 2018. godine, u 17 sati u Etnološki centar baranjske baštine, Kralja Tomislava 70, na predavanje dr. Branke Burić Benak. Predavanjem pod naslovom "Prevencija i mogućnosti liječenja raka dojke" obilježit će se mjesec listopad kao mjesec borbe protiv raka dojke.

S prošlogodišnje izložbe ručnih radova i kolača (7. X. 2017)S prošlogodišnje izložbe ručnih radova i kolača (7. X. 2017)Bolmanska udruga "Zlatna žena", pod vodstvom predsjednice Katarine Tomašević, poziva nas na izložbu kolača, koja će se održati u Domu kulture u subotu, 20. X. 2018. godine, s početkom u 18 sati. A ako je netko u dilemi treba li ići u Bolman na tu izložbu, neka pogleda fotoalbum s prošlogodišnje izložbe (ovdje) i neka pročita prošlogodišnji članak s ove web-stranice (ovdje).

Mladenka Dragana s 'Oazinim' kreativkamaMladenka Dragana s 'Oazinim' kreativkama(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U devetom mjesecu 2018. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra, održane su četiri likovno-kreativne radionice za žene ponedjeljkom i utorkom od 18 do 20 sati, a pod vodstvom Jelene Opačić-Matijević. Održane su 10, 11, 17. i 18. rujna, a na njima je bilo 6, 9, 12 i 9 korisnica. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Dostojanstveno starenje III", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

PZ 'Martinus' i MPD 'BelAmi'PZ 'Martinus' i MPD 'BelAmi'(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 14. X. 2018. godine, s početkom u 17 sati, u dnevnom boravku Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, održan je koncert zborskog pjevanja za štićenike toga doma. Koncert je organizirala "Matica umirovljenika Grada Beli Manastir", a zajednički su nastupili belomanastirski Pjevački zbor "Martinus" i belišćansko Muško pjevačko društvo "BelAmi", ukupno 16 pjevačica i pet pjevača.

Subota, 13. 10. 2018.

Jesenski fotoizlet u Šećeranu

Žuto lišće...Žuto lišće...(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

Šetnja oko Šećeranskog jezeraŠetnja oko Šećeranskog jezera(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak smo vas pozvali da uživate u vožnji biciklom i da iskoristite ove lijepe jesenske dane za obilazak belomanastirskih biciklističkih staza, posebno one koja vodi oko Šećeranskog jezera i nasipom uz Karašicu (vidjeti ovdje). No, Šećeransko jezero i Karašica nisu privlačni samo biciklistima. Na njima mogu uživati i šetači, pješaci, brzi hodači i trkači. Ture mogu biti kraće i duže, već prema želji i mogućnostima, a užitak je zagarantiran u svakom slučaju.

Petak, 12. 10. 2018.

Uživajte u vožnji biciklom

Nasipom uz Karašicu prema Branjinom VrhuNasipom uz Karašicu prema Branjinom Vrhu(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak poslijepodne, 12. X. 2018. godine, manje-više spontano i samoinicijativno, po lijepom i sunčanom vremenu, formirala se tročlana biciklistička grupa, koja je krenula na biciklijadu po ovakvoj ruti: Beli Manastir (centar kod "Ljepotice") – Crni put (stazom uz željezničku prugu) – Šećerana (pored nogometnog igrališta) – Šećeransko jezero (sjevernom stranom) – Karašica (nasipom) – Branjin Vrh – Stara Sutjeska (cestovni most na Karašici) i natrag.

'Oazina' burza nakon preuređenja'Oazina' burza nakon preuređenja"Oazina" burza odjeće i obuće djeluje u sklopu trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U toku IX. mjeseca 2018. godine roba je "Oazinoj" burzi donirana 24 puta, a izdavana 39 puta.

'Oazina' aktivistica Stela s korisnicima'Oazina' aktivistica Stela s korisnicima(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U utorak, 9. X. 2018. godine, od 12 do 13:30 sati, "Oazine" aktivistice Jelena Opačić-Matijević i Stela Fabijan uručile su "Oazinim" bivšim korisnicima pomoći u kući poklon-paketiće povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Ukupno su uručile 17 takvih paketića, koji su sadržavali keks, čaj i čestitku. Čestitke su izrađene na volonterskoj akciji "Seniori za seniore" (vidjeti ovdje), a spakovala ih je "Oazina" aktivistica Ana Jeličić (vidjeti ovdje).

Podržite belomanastirske rukometašicePodržite belomanastirske rukometašiceU nedjelju, 14. X. 2018. godine, s početkom u 19:30 sati, u belomanastirskoj Nastavno-sportskoj dvorani odigrat će se rukometna utakmica između domaćina ŽRK-a Baranja i ŽRK-a Zelina. Ulaz je slobodan.

Nedjelja, 14. X. 2018, 9:30 satiNedjelja, 14. X. 2018, 9:30 sati

Zavjese i jastučići za 'Oazin' dnevni boravakZavjese i jastučići za 'Oazin' dnevni boravak"Oazin" šnajderaj djeluje u okviru trogodišnjeg programa "Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira", kojega financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dostava besplatnih toplih obroka našim potrebitim sugrađanima nastavljena je i u mjesecu rujnu 2018. godine. Tu socijalnu uslugu financiraju Grad Beli Manastir i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Tokom mjeseca tople obroke je primalo 30 osoba starije životne dobi, većinom bolesnih, nesposobnih za rad ili korisnika socijalne pomoći, kojima je takva pomoć stvarno potrebna.

Broj korisnika uglavnom je stalan, s nekim malim izmjenama. Netko novi dođe jer nas, nažalost, poneki i zauvijek napuštaju. U provođenje te socijalne usluge, pored "Oaze", svojim su savjetima i preporukama uključene i stručne osobe Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, kao i distributer toplih obroka Bistro "Kod Kaje", koji je u prošlom mjesecu "Oazinim" korisnicima pripremio i distribuirao 599 raznovrsnih i ukusnih obroka. Jelovnikom i dostavom svi su zadovoljni, u želji da usluga što dulje traje.

Dr. Jana Aleksić, urednica zbornikaDr. Jana Aleksić, urednica zbornika(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U petak, 5. X. 2018. godine, u Kulturnom i znanstvenom /naučnom/ centru (KZC / KNC) "Milutin Milanković" u Dalju – s početkom u 12 sati – i u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru – s početkom u 18 sati – održana je manifestacija pod imenom "Jesen u Erdabovu". U Dalju je postavljena spomen-ploča na rodnoj kući književnika Đorđa Ocića, a preostali dio programa bio je isti i u Dalju i u Belom Manastiru.

Centar za mir – Osijek objavio je javni poziv za nominacije za Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" 2018. godine. Nominacije se zaprimaju od 5. rujna do 5. studenoga 2018. – dakle još mjesec dana!

Javni poziv, uvjeti natječaja i obrasci objavljeni su na web-stranici Nagrade:

Srijeda, 03. 10. 2018.

Rad "Oazine" praonice (IX/2018)

Sušenje veša u dvorištu Društvenog centraSušenje veša u dvorištu Društvenog centraU devetom mjesecu 2018. godine rublje se u "Oazinoj" praonici pralo tri puta: dva puta za potrebe "Oazine" burze odjeće i obuće (roba je prana na 60°C) te jednom za potrebe socijalno ugrožene osobe (i to na programu od 40°C).

'Oazine' kreativke na radionici Ane Jeličić'Oazine' kreativke na radionici Ane Jeličić(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U mjesecu rujnu 2018. godine, a prema projektu "Dostojanstveno starenje III" Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održane su dvije likovno-kreativne radionice od 18 do 20 sati (3. i 25. rujna), na kojima je bilo 6 odn. 11 – ukupno 17 – korisnica, a radionice je vodila Ana Jeličić.

Gimnastika u Nastavno-sportskoj dvoraniGimnastika u Nastavno-sportskoj dvoraniU ponedjeljak, 1. X. 2018. godine, od 17:30 do 18:30, u Nastavno-sportskoj dvorani u Belom Manastiru, u terminu održavanja gimnastike pod imenom "Relax-program", na gimnastiku su krenule i "Oazine" korisnice. Gimnastiku organizira "Skok-klub – športska rekreacija i ples", a vodi je trenerica Ivana Major.

Gimnastika će se održavati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18:30 do 19:30 sve do 30. XI. 2018. Namijenjena je osobama iznad 60 godina pa će se i trenerica time voditi pri izboru vježbi.

Korisnika nema kod kuće, a ima i oštrog psaKorisnika nema kod kuće, a ima i oštrog psa(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U ponedjeljak, 1. X. 2018. godine, od 9 do 11 sati, dvoje "Oazinih" aktivista uruči(va)li su "Oazinim" korisnicima – primateljima toplih obroka poklon-paketiće povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Paketići su sadržavali keks, čaj i čestitku. Čestitke su izrađene na volonterskoj akciji "Seniori za seniore" (vidjeti ovdje), a spakovala ih je "Oazina" aktivistica Ana (vidjeti ovdje), koja ih je i uruči(va)la korisnicima.

Nalazite se ovdje: Naslovnica Arhiva
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok