MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 10. 11. 2020.

Nacionalni videoforum "Kako zaštititi tlo"

'Screenshot' foruma'Screenshot' forumaTla u Hrvatskoj postaju kisela, žedna i jalova

Dana 10. XI. 2020. godine udruge "Zelena Istra" iz Pule i "ODRAZ" iz Zagreba organizirale su nacionalni videoforum o tlu u okviru međunarodnog projekta "Tlo za život". Na tom forumu su putem videoveze učestvovali i predstavnici LAG-a Baranja iz Belog Manastira. Za Baranju kao izrazito poljoprivredni kraj ta tema je posebno značajna jer degradacija tla može imati nesagledive posljedice za budući život i razvoj.

Na forumu je rečeno kako znanstvena istraživanja pokazuju da je sve manje tla u svijetu koje se može koristiti za proizvodnju hrane i da taj problem nije dovoljno osviješten u javnosti. Navedeno je sedam bolnih elemenata koje utječu na smanjenje plodnog tla: erozija zbog sječe šuma, manjak hranjivih tvari u tlu, osiromašenje tla organskim tvarima, salinizacija tla, kompaktizacija tla, gubitak tla zbog urbanizacije i umiranje tla.

Također je upozoreno da se na osnovu podataka o tlu Hrvatske agencije za okoliš i prirodu može izreći ocjena kako tla u Hrvatskoj postaju sve više kisela, žedna i jalova te da postoje tri izražene prijetnje tlu: uzak plodored, opadanje intenzivnosti i koncentracije stočarstva i zamah hidroponskog uzgoja povrća.

U ovako kratkom prikazu videoforuma ne mogu se opisati svi faktori koji utječu na degradaciju tla, ali se mogu istaknuti dvije karakteristične činjenice. Dr. sc. Darko Znaor upozorava da se u Hrvatskoj kukuruz sije na 34%, a pšenica na 18% površina, dok je pod leguminozama (djetelina i druge travnato-djetelinske smjese), koje obogaćuju tlo prirodnim ugljikom, svega 4% zasijanih površina. Dugoročno, takav trend je neodrživ i rezultira manjkom organskog ugljika u tlima u Baranji, Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj te kiselim tlima u Lici i na otocima, a zbog klimatskih promjena i nedostatka navodnjavanja tla postaju sve  žednija.

Dr. sc. Mirjana Brmež s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek ističe da je u tri projekta koja su provedena na osječkom fakultetu vezano uz ulogu nematoda (oblića – glista, crva i drugih kolutićavaca u tlu) potvrđeno da je u posljednjih 20 godina značajno pao njihov broj s preko 3.000 komada u 100 grama tla na samo 200 komada. Uzrok tome je pretjerano korištenje pesticida i izostanak organske gnojidbe na području Osječko-baranjske županije kod poljoprivrednih gospodarstava koja nemaju stoku. Smanjeni broj nematoda jasan je pokazatelj degradiranja tla i smanjenja organskog ugljika te smanjenja rahlosti tla i njegove vodopropusnosti i prozračnosti.

(Izvor i opširnije: lag-baranja.hr)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok