MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Ponedjeljak, 07. 09. 2020.

Znanstveni skup "Baranja kroz povijest"

Programska knjižica skupaProgramska knjižica skupaNajava: Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Baranja kroz povijest"

(Muzej Slavonije, Osijek 17-18. rujna 2020)

Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku i Hrvatski institut za povijest Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, u suradnji s Muzejom Slavonije, organiziraju Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Baranja kroz povijest". Skup će se održatiMuzeju Slavonije u Osijeku od 17. do 18. rujna 2020. godine.

Hrvatska historiografija nije se dosad u većoj mjeri bavila baranjskim povijesnim temama i pitanjima. Ovim skupom želimo potaknuti sustavnije zanimanje za povijest toga tradicionalno multietničkog prostora uz Dunav i u južnoj zoni središnje Panonske nizine. Povod održavanju znanstvenog skupa jest 100. obljetnica Trianonskog ugovora kojim je, u sklopu utvrđivanja granica samostalne Kraljevine Mađarske, povijesna regija i dotadašnja županija Baranja podijeljena na veći sjeverni i manji južni (jugoistočni) dio.

Južni dio, smješten u kutu koji tvori sutok Drave s Dunavom, s glavnim središtima u Dardi i Pélmonostoru ili Monoštoru (od 1922. Beli Manastir), pripao je tada Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnijoj Jugoslaviji. U obnovljenom političkom okviru Jugoslavije nakon Drugoga svjetskog rata, jugoistočna Baranja postala je sastavnim dijelom Hrvatske kao jugoslavenske federalne jedinice te od tada zajedno sa Slavonijom tvori cjelinu slavonsko-baranjske makroregije na istoku Hrvatske.

Skup "Baranja kroz povijest" okupio je kompetentne izlagače iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji će u svojim referatima, a zatim i u radovima u zborniku skupa, obraditi raznorodne aspekte i slojeve povijesti u prvom redu hrvatskog dijela Baranje, i to ne samo u posljednjih stotinjak godina, nego u ukupnom rasponu dokumentirane povijesti od starog vijeka do najnovijeg vremena: demografske, političke, upravne, gospodarske, kulturne, crkvene i socijalne povijesti.

Skup ima interdisciplinarni karakter, što je osobito izraženo u izlaganjima koja pokrivaju teme iz arheologije i muzeologije. Skup se prvotno trebao održati od 21. do 23. svibnja 2020. na Filozofskom fakultetu u Osijeku, ali je zbog nepovoljnih epidemioloških prilika odgođen za rujan 2020. godine.

U programsku knjižicu uvršteni su sažetci svih izlaganja prema prvotnom programu za svibanj, kako bi sudionici koji nisu u mogućnosti sudjelovati na rujanskom skupu svoje radove mogli poslati za zbornik radova znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Baranja kroz povijest".

(Programska knjižica;
izvor: hipsb)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok