MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Subota, 09. 05. 2020.

U Baranji obilježen Dan pobjede

(Fotoalbumi: Bolmanski spomenik, Partizansko groblje, Beli Manastir, Batina)

Kliknite za veći prikazKliknite za veći prikaz

U Baranji je, zahvaljujući Udruzi antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Beli Manastir i njezinom agilnom i aktivnom predsjedniku Nikoli Opačiću, na dostojanstven način obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, i 75. godišnjica konačnog sloma nacističke Njemačke i njezinih satelita. Kako su još uvijek na snazi mjere zaštite od širenja pandemije izazvane koronavirusom, obilježavanje je organizirano pomalo u diskreciji i s minimalnim brojem učesnika, a s ciljem da se ne zaboravi datum kad je konačno zaustavljena tadašnja "pandemija".

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je polaganjem vijenaca na spomenike iz Narodnooslobodilačke borbe. Prvo su na Spomenik Bolmanskoj bici vijence položili Stevo Mlinarević, načelnik Općine Jagodnjak, Nikola Opačić, Predrag Stojanović i Ivan Doboš uime UABA Beli Manastir i Dejan Jeličić uime Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (VSNM OBŽ).

Na partizanskom groblju u Belom Manastiru i na Spomenik palim borcima Crvene armije na Trgu slobode u Belom Manastiru vijence su položili Anvar Azimov, ruski ambasador u Hrvatskoj, u pratnji vojne delegacije, Nikola Opačić (UABA Beli Manastir), Predrag Stojanović (Grad Beli Manastir), Dejan Jeličić (SNV i VSNM OBŽ), Svetlana Žarković (VSNM u Gradu Belom Manastiru), Nikola Muždeka (Baranjsko-rusko društvo prijateljstva) te Marko Bogatić (SDP). Na Partizanskom groblju položeni su i cvjetni buketi na spomen-biste baranjskih revolucionara Ernea Kiša, Sare Bertić i Jovana Lazića.

Na monumentalnom Spomeniku Pobjeda posvećenom Batinskoj bici, ispod koga je sahranjeno 1297 boraca Crvene armije, vijence su položili ruski ambasador Anvar Azimov te ambasadori Kazahstana i Azerbajdžana Toležan Barlibajev i Fahradin Gurbanov. Uime SABA RH vijenac je položio Nikola Opačić, uime SNV-a i VSNM OBŽ Dejan Jeličić te Nikola Muždeka uime Baranjsko-ruskog društva prijateljstva. Na istom mjestu, ranije je položen i vijenac Ukrajinske ambasade iz Zagreba.

Na sva četiri memorijalna mjesta Nikola Opačić je prisutnima kratko čestitao praznik, uz napomenu da se taj datum ne smije zaboraviti. Na Batini su se prisutnima kratko obratili i sva tri ambasadora, a Anvar Azimov je vitalnom 97-godišnjem pukovniku u penziji Jovanu Niševiću iz Osijeka uručio odličje kojim ga je kao veterana Drugog svjetskog rata odlikovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Na koncu je članica Opernog ansambla HNK-a Osijek Blanka Došen otpjevala rusku ratno-ljubavnu pjesmu "Tamna je noć".

Osim zvaničnih delegacija, na polaganju vijenaca bilo je vrlo malo drugi učesnika, tek nešto građana u centru Belog Manastira koji su se samoinicijativno okupili te nekolicina učesnika u Batini, među kojima je bio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Napomena: Skraćena verzija ovog članka objavljena je na web-portalu "Novosti" (18. V. 2020) i u štampanom izdanju "Novostima" broj 1065 (15. V. 2019).

(Srodni članci: BaranjaMedija,
Radio Banska kosa)

Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok