MIROVNA GRUPA OAZA BELI MANASTIR

Jozsefa Antala 3 - 31300 Beli Manastir - Hrvatska

Utorak, 06. 04. 2010.

Izložba marama, kapica, bekeša i košuljaka

Izložba Hrvatske žene
Otvaranje izložbe

U utorak, 6. IV. 2010. godine, Društvo "Hrvatska žena" - Baranja Beli Manastir, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira te Ogrankom Matice hrvatske, otvorilo je u izložbenom prostoru belomanastirskog kina izložbu narodnih rukotvorina "Marame / maramke, kapice, bekeši i košuljci". Na izložbi je prikazano preko sto izvornih šokačkih odjevnih predmeta starosti od 50 do 100 godina (najstariji ima 120!) izrađenih kao narodne rukotvorine u Baranjskom Petrovom Selu, Branjinom Vrhu, Dražu, Duboševici, Luču, Šumarini, Topolju i Torjancima. Izložbu su, u prisustvu brojne publike, otvorili belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i njegov zamjenik Živko Jalšovec, a na otvaranju su bile i predstavnice Mirovne grupe Oaza.

Ta izložba, uz moto "Čovjek bez baštine, čovjek je bez domovine", još je jedna u nizu izložaba koje organizira "Hrvatska žena", udruga koja se trudi da mladim naraštajima, kao i ostalim Belomanastircima, prigodom vjerskih blagdana prikaže stare šokačke običaje i narodne nošnje. "Hrvatska žena" postoji od 2000. godine i okuplja 40-ak žena, koje u različitim prigodama izlažu vlastite ručne radove, a održavaju i svoje stalne izložbene prostore na tri lokacije u Belom Manastiru: u Ulici kralja Tomislava (bivši dječji vrtić!) te u Turističkoj zajednici Baranje i u izlogu belomanastirskog dopisništva "Glasa Slavonije". U toku je i projekt ostvarenja  etnokuće u Ulici kralja Tomislava  kao svojevrsnog muzeja narodne baštine baranjskih Šokaca.

Izložba Hrvatske žene
Na izložbi je bila i baka Eva iz Betonske ulice
Izložba Hrvatske žene
Razgledanje izložbe

 

Izložba Hrvatske žene
Šokačka narodna nošnja
Izložba Hrvatske žene
Moto izložbe


Nakon otvorenja izložbe i razgledanja izloženih predmeta, uslijedilo je kratko druženje uz kolače i sokove.

(Fotografije snimio: Rajko Cicak)

Pročitano 2189 puta
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti
Naša web-stranica koristi sljedeće kolačiće: Google Analytics, Youtube, JA_T3_blank_tpl i cwGeoData. Sve to koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.
Više informacija Ok